18.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Η αύξηση της ανεργίας προάγει την κατανάλωση αλκοόλ

Ημερομηνία:

Όταν οι μακροοικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται, η κατάχρηση αλκοόλ διαδίδεται στον πληθυσμό, καταλήγει μελέτη που εξέτασε στοιχεία για τις ΗΠΑ. Το συμπέρασμα μπορεί να φαίνεται σχεδόν αυτονόητο, στην πραγματικότητα όμως έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες.
Όπως επισημαίνει ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, όπου πραγματοποιήθηκε η νέα μελέτη, η διαθέσιμη βιβλιογραφία υποδεικνύει ότι η κατάχρηση αλκοόλ μειώνεται σε οικονομικά δύσκολους καιρούς, πιθανότατα επειδή ο κόσμος έχει λιγότερα χρήματα να διαθέσει σε δευτερεύουσες ανάγκες όπως το αλκοόλ.

Το ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα προκύπτει τώρα από τη μελέτη του Μάικλ Φρεντς, οικονομολόγου που ειδικεύεται σε θέματα υγείας: η κατάχρηση αλκοόλ και η συχνότητα του αλκοολισμού αυξάνονται σημαντικά όσο η απασχόληση πέφτει σε επίπεδο αμερικανικής πολιτείας.

«Είμαστε από τους πρώτους που δείχνουν ότι, παρόλο που τα εισοδήματα πέφτουν για τους περισσότερους ανθρώπους σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας, η προβληματική ή ριψοκίνδυνη χρήση αλκοόλ αυξάνεται» λέει ο ίδιος ο Φρεντς.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Health Economics, με τίτλο «Μακροοικονομικές συνθήκες και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ».

Η ομάδα του Φρεντς εξέτασε δεδομένα που καλύπτουν το διάστημα 2001-2005 και αφορούν μια σειρά από δείκτες που δεν είχαν ληφθεί υπόψη σε προηγούμενες σχετικές έρευνες, όπως η κατάχρηση και η εξάρτηση.

Η ανάλυση υποδεικνύει ότι, όταν η ανεργία αυξάνεται, ακόμα και οι άνθρωποι που έχουν εργασία είναι πιθανότερο να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και να οδηγούν μεθυσμένοι. «Η εξήγησή μας είναι ότι ακόμα και οι απασχολούμενοι μπορεί να επηρεάζονται ψυχολογικά [για παράδειγμα από το φόβο ότι μπορεί να μείνουν και οι ίδιοι άνεργοι] από την οικονομική επιδείνωση» αναφέρει ο Φρεντς.

Η έρευνα έδειξε ότι η η οικονομικής επιδείνωση αυξάνει την κατανάλωση αλκοόλ σε όλες τις δημογραφικές ομάδες, ιδιαίτερα όμως για τους Αφροαμερικανούς και τα άτομα 18-24 ετών.

Έδειξε ακόμα ότι οι έγγαμοι με παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να το ρίξουν στο ποτό, ενώ αντίθετα η κατάχρηση αλκοόλ αυξάνεται όταν ανεβαίνει το εκπαιδευτικό επίπεδο και το εισόδημα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζόμενων στους Δήμους στις 16 Δεκεμβρίου

24ωρη πανελλαδική απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 16 Δεκεμβρίου: «Φτάνει...

Αποσύρθηκε από το Ευρωπαϊκό 25άρας ο Παπαστάμος

Άτυχος στάθηκε ο Χανιώτης κολυμβητής Απόστολος Παπαστάμος, ο οποίος...