16.8 C
Chania
Friday, November 15, 2024

Η Βρετανία απέκτησε το πρώτο της σουπερμάρκετ που πουλάει ληγμένα τρόφιμα – Πληθαίνουν στην Ευρώπη της φτώχιας

Ημερομηνία:

Από τη μία η εκστρατεία κατά της κατασπατάλησης των τροφίμων. Από την άλλη η φτώχεια και η υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας. Και στη μέση τα σουπερμάρκετ με τα ληγμένα τρόφιμα που ανοίγουν το ένα μετά το άλλο στην Ευρώπη της λιτότητας.

Η Μεγάλη Βρετανία είναι η χώρα που μετά τη Δανία και την Γαλλία απέκτησε το δικό της σουπερμάρκετ που πουλά «απόβλητα» – όπως λέγονται – τρόφιμα. Πρόκειται για τρόφιμα που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους, έχουν λήξει πολύ πρόσφατα ή είναι χτυπημένα τα ίδια ή οι συσκευασίες τους και δεν μπορούν να μπουν στα ράφια των «κανονικών» μαγαζιών.

Το νέο αυτό κατάστημα άνοιξε μετά την επιτυχία μιας σειράς από καφετέριες και εστιατόρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, που σερβίρουν φρέσκα γεύματα που παρασκευάζονται από τρόφιμα που προορίζονταν για τα σκουπίδια. Η πρωτοβουλία συγκεντρώνει καθημερινά σε δωρεές 2-10 τόνους τροφίμων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό δωρίζει με τη σειρά της σε σχολεία καθώς δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει. Το περασμένο καλοκαίρι, έχοντας ένα μεγάλο περίσσευμα τροφίμων γεννήθηκε η ιδέα να τα συγκεντρώνει σε έναν χώρο και να έρχεται εκεί ο καθένας και να παίρνει ότι θέλει, αφήνοντας ότι μπορεί.

Το «Real Junk Food Project» βρίσκεται στο Πάντσεϋ, κοντά στο Λιντς και διαθέτει τα πάντα. Φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, χυμούς, γλυκά. Και η τιμή τους; Ο καθένας δίνει ότι έχει. Αυτός είναι άλλωστε και ο τρόπος που αυτού του είδους τα μαγαζιά ξεπερνούν τα νομικά κωλύματα που δεν επιτρέπουν την πώληση ληγμένων προϊόντων, καθώς κινούνται στη γκρίζα ζώνη της εθελοντικής προσφοράς του καταναλωτή.

Το νέο κατάστημα λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, ώστε να διατίθενται τα περισσότερα δυνατά τρόφιμα στην τοπική κοινότητα και η ανταπόκριση είναι μέχρι στιγμής μεγάλη. Όπως ο ιδρυτής του Adam Smith λέει, το κατάστημα δεν απευθύνεται μόνο σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι άστεγοι ή οι άνεργοι αλλά σε αυτό είναι όλοι ευπρόσδεκτοι.

Όσον αφορά το από που προέρχονται αυτά τα τρόφιμα; Από σουπερμάρκετ, από φιλανθρωπικούς οργανισμούς, τράπεζες τροφίμων αλλά και ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Περισσότεροι από 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετάγονται ή χαλάνε κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ περίπου 795 εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται τακτική πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα.

Η εξεύρεση τρόπων για να καταλήξουν κάποια από αυτά τα χαμένα τρόφιμα σε ανθρώπους που υποφέρουν από υποσιτισμό έχει οφέλη τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για το περιβάλλον και αυτό προσπαθούν να επιτύχουν τέτοιου είδους σούπερμάρκετ.

Από την άλλη βέβαια υπάρχει πάντα και το ερώτημα γιατί να αναγκαζόμαστε εν έτει 2016 να τρώμε κάτι που θα πετάγαμε στα σκουπίδια.

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ