12.1 C
Chania
Παρασκευή, 20 Μαρτίου, 2026

Η Εκκλησία της Κρήτης έχει ευθύνη για την απερίγραπτη κατάσταση με τη Μονή Γουβερνέτου – Σιωπεί επειδή συμφωνεί;

Ημερομηνία:

Ξανά στην επικαιρότητα η Μονή Γουβερνέτου για αρνητικούς λόγους.

Για τη Μονή Γουβερνέτου έχουμε γράψει πολλά κείμενα τα τελευταία χρόνια, από τότε που πλαισιώθηκε από μοναχούς της Μονής Βατοπεδίου και έγινε ξανά λειτουργική.

Βρισκόμενη σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές του νομού, η Μονή γιγάντωσε την περιουσία της μέσα από τις δωρέες των ανθρώπων του Ακρωτηρίου που σε δύσκολους καιρούς για τη χώρα προχωρούσαν σε παραχώρηση των ακινήτων τους στο μοναστήρι.

Η Μονή συνδέθηκε με την ιστορία του Ακρωτηρίου των Επαναστάσεων. Και μέχρι πρόσφατα η συμβίωση της Μονής με την τοπική κοινωνία ήταν αρμονική. Ομως, ο αριθμός των μοναχών είχε μειωθεί και τα προβλήματα στη λειτουργία της είχαν γιγαντωθεί. Και μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα αποφασίστηκε να πλαισιωθεί με μοναχούς από τη Μονή Βατοπεδίου.

Η ιστορική Μονή που λειτουργεί από το 1537, ξαναζωντάνεψε. Έγιναν συντηρήσεις και η Μονή έγινε ξανά λειτουργική. Σουλουπώθηκαν τα οικονομικά και αντιμετωπίστηκαν πολλοί καταπατητές της περιουσίας της, κάποιες φορές και με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο.

Όμως μαζί με όλα αυτα τα θετικά, επήλθε και μία γενικότερη αλλαγή της φυσιογνωμίας της Μονής που πλέον μοιάζει πολλές φορές να είναι εχθρική προς τους πολίτες.

Πολλά τα περιστατικά τα οποία έχουν καταγραφεί και στην εφημερίδα μας τα τελευταία χρόνια. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι οι μοναχοί, ξένοι προς τα ήθη της Κρήτης, θέλουν να δημιουργήσουν ένα ιδιότυπο “άβατο” στο Ακρωτήρι. Και θέλουν να το πετύχουν αυτό με την επιβολή, θέτωντας απέναντί τους την τοπική κοινωνία.

Τελευταία ενέργεια που εκλήφθηκε ως εχθρική από την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας η απόφαση για τοποθέτηση πύλης εισόδου στο Μοναστήρι.

Οι λόγοι μοιάζουν αστείοι.

Σύμφωνα με τη Μονή η απόφαση για την κατασκευή πύλης στον Κουμαρέ πάρθηκε “πολύ καιρό” πριν για την αποτροπή έκνονων ενεργειών όπως “λαθραίων ανασκαφών, λαθροθηρίας, διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών, τέλεσης σατανιστικών τελετών, αλλά και ύποπτων βραδινών και μεταμεσονύκτιων συναντήσεων”.

Στο ίδιο κείμενο σημειώνεται ότι πλέον οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε όλη την περιοχή επειδή οι μοναχοί θέλουν να διαφυλάξουν την υγεία τους.

Αναφέρεται ότι “έχουν παρατηρηθεί κατ’ επανάληψη φαινόμενα συνωστισμού κατά τις εξορμήσεις πολυάριθμων συμπολιτών μας σε όλη την περιοχή μας (από την αρχή των περιοριστικών μέτρων μέχρι και σήμερα) οι οποίοι δεν τηρούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού”.

Αυτές οι πρακτικές είναι πρωτοφανείς στην Κρήτη πόσο μάλλον από εκκλησιαστικές αρχές. Σκανδαλίζουν και φουντώνουν ένα βουβό κύμα οργής .

Άραγε, η Εκκλησία της Κρήτης δεν συνειδητοποιεί ότι η επιλογή της Μονής της διαρκούς σύγκρουσης με τους πολίτες  βλάπτει την ίδια την Εκκλησία;

Γιατί σιωπά; Τι περιμένει; Να δημιουργηθεί κίνημα πολιτών που θα διαδηλώνει έξω από τις κλειστές πύλες της Μονής;

Η σιωπή πολλές φορές είναι χρυσός. Όμως η επί χρόνια σιωπή της Εκκλησίας στο θέμα της Μονής Γουβερνέτου κάνει πολλούς πολίτες να σκέφτονται ότι η σιωπή είναι συνενοχή.

Άραγε συμφωνεί η Εκκλησία της Κρήτης με όσα συμβαινουν στο ιστορικό Ακρωτήρι;

 

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Δεν ήμουν πλασμένος για τον πόλεμο»: Ποιητικό αναλόγιο στο ΚΑΜ για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Ποιητικό αναλόγιο «Δεν ήμουν πλασμένος για τον πόλεμο» στις 22/3 στο ΚΑΜ Χανίων. Με Φανή Γεωργακάκη, Εμμανουήλ Στεφανουδάκη και μουσικό σχολιασμό από τον Ιωάννη Γιαννακάκη. Ελεύθερη είσοδος.

Μανόλης Χνάρης: «Καμία ουσιαστική απάντηση από την Κυβέρνηση για τη χαμηλή τιμή του κρητικού αιγοπρόβειου γάλατος»

Ο Μανόλης Χνάρης κατήγγειλε στη Βουλή τη χαμηλή τιμή πώλησης του κρητικού αιγοπρόβειου γάλακτος (1,06€/kg) έναντι της ηπειρωτικής χώρας (1,40€/kg), ζητώντας μέτρα προστασίας των κτηνοτρόφων.

Τεράστιο το ενδιαφέρον για το Run Greece Ηράκλειο: Οι εγγραφές ξεπέρασαν τις 2.300

Το Run Greece Ηράκλειο επιστρέφει 29 Μαρτίου 2026 με ρεκόρ συμμετοχών. Οι εγγραφές ξεπέρασαν τις 2.300. Σεμινάριο ΚΑΡΠΑ, προσφορά στο ΠΑΓΝΗ και ενημέρωση στα σχολεία.

Μαμουλάκης: Αναφορά για την προστασία δανειοληπτών του Νόμου Κατσέλη

Ο βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσε αναφορά για τους δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος ζητά προστασία της πρώτης κατοικίας και έλεγχο των servicers.