10.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

Η Ελλάδα στο «τελευταίο μίλι» της πανδημίας – Έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης

Ημερομηνία:

Χρήσιμα συμπεράσματα για το πως η χώρα μας θα καταφέρει να φτάσει στο «τελευταίο μίλι» της πανδημίας, εξάγονται από τη νέα μελέτη του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Πρόκειται για μια μελέτη που εκπόνησαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης και ο Ερευνητής του εργαστηρίου Β. Τσούμπρης, με βάση τα πραγματικά δεδομένα που υπάρχουν από το Ισραήλ, μιας και εκεί έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του 55 – 60% του πληθυσμού της χώρας και με τις δύο δόσεις.

Δυόμιση μήνες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων και με την αύξηση των εμβολιασμών το Ισραήλ παρουσιάζει πολύ καλά επιδημιολογικά δεδομένα, τόνισε ο κ. Ατσαλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και τον Σωτήρη Μεταξά και σημείωσε πως θα ήταν ευχής έργο να ακολουθήσουμε αυτό το παράδειγμα και στην Ελλάδα.

Μάλιστα συμπλήρωσε πως αν εξελιχθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού όπως έχει σχεδιαστεί στη χώρα μας,  περίπου στις αρχές Ιουνίου η Ελλάδα θα παρουσιάζει την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Ισραήλ, δηλαδή μείωση των θανάτων κατά 85% μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων 71% και των εισαγωγών κατά 90% αλλά και μείωση των κρουσμάτων κατά 96% από την κορύφωση της επιδημικής καμπύλης.

«Αυτό που έχει σημασία είναι τώρα που εμείς αρχίσουμε να «ανοίγουμε» και να «χαλαρώνουμε» λίγο, να τηρούμε τα δύο βασικά μέτρα: μάσκες και αποστάσεις», τόνισε ο κ Ατσαλάκης συμπληρώνοντας πως παραμένει ο κίνδυνος να υπάρξουν τοπικές εξάρσεις του ιού, όμως εκτίμησε πως η κοινωνία δείχνει πολύ πιο ώριμη στη τήρηση των μέτρων.

Μάλιστα συμπλήρωσε πως αν οι μάσκες και οι αποστάσεις τηρηθούν σωστά, αλλά και το πρόγραμμα των εμβολιασμών ενταθεί απομένουν «δύο με τρεις μήνες» για να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Αναλυτικά η μελέτη «Το «τελευταίο μίλι» της πανδημίας στο Ισραήλ και στην Ελλάδα»:

Η ανάλυση των δεδομένων των εμβολιασμών της πανδημίας του Ισραήλ εξακολουθεί να εντυπωσιάζει θετικά και να αποτελεί ελπίδα και πρότυπο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και από άλλες χώρες. Πληθυσμιακά, κλιματικά και γεωγραφικά το Ισραήλ και η Ελλάδα βρίσκονται αρκετά κοντά.

Μετά την επέκταση των εμβολιασμών σε αρκετό πληθυσμό και την κορύφωση του παρόντος κύματος, η ανάλυση των κρουσμάτων χάνει την σπουδαιότητα πού είχε μέχρι πρότινος. Εξάλλου λόγω του μεγάλου αριθμού οικιακών τεστ θα παρουσιαστούν αρκετά κρούσματα τις επόμενες μέρες. Την μεγαλύτερη σπουδαιότητα αποκτά πλέον ο αριθμός των θανάτων πού είναι και η πιο οδυνηρή συνέπεια της πανδημίας. Η κάμψη της καμπύλης των ημερήσιων θανάτων προς τα κάτω δείχνει την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών στην κοινότητα. Στη συνέχεια, σημαντικοί παράμετροι είναι οι αριθμοί των διασωληνωμένων, και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Η ανάλυση των δεδομένων δίνει πλέον περισσότερη βαρύτητα σε αυτούς τους παράγοντες.

Αναλύοντας πραγματικά δεδομένα του Ισραήλ που προηγείται παγκοσμίως στον αριθμό των εμβολιασμών, και αναλύοντας τις σημαντικές ημερομηνίες όπου πάρθηκαν κρίσιμες αποφάσεις, μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία των αποφάσεων προς το «τελευταίο μίλι» της πανδημίας.

Στον πίνακα βλέπουμε την κορύφωση του 7ήμερου μέσου όρου με 8.395 κρούσματα να πραγματοποιείται στις 15/01/2021 έχοντας εμβολιαστεί το 5% του πληθυσμού με τις 2 δόσεις. Η κορύφωση των θανάτων επήλθε με εμβολιασμένο το 14% του πληθυσμού 10 ημέρες μετά. Η άρση του απαγορευτικού έγινε με εμβολιασμένο του 27% του πληθυσμού 20 μέρες μετά την κορύφωση των θανάτων και 30 μέρες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων την 15/2/21. Σχεδόν ολικό άνοιγμα της αγοράς πραγματοποιήθηκε με εμβολιασμένο το 44% του πληθυσμού 50 μέρες μετά την κορύφωση των θανάτων, και 60 ημέρες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων με 7ήμερο μέσο όρο κρουσμάτων στα 2.332

Θα μπορούσαμε στην χώρα μας, ακολουθώντας το σενάριο του Ισραήλ με βάση τις κρίσιμες ημερομηνίες, να χαράξουμε ένα βασικό σενάριο κρίσιμων αποφάσεων όταν φθάσουμε στα αντίστοιχα ποσοστά εμβολιασμών.

Α) Θεωρούμε ότι κορύφωση των κρουσμάτων επιτεύχθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου με εμβολιασμένο το 6% του πληθυσμού και 7ήμερο μέσο όρο κρουσμάτων 3.075 κρούσματα (75% λιγότερα από τα κρούσματα του Ισραήλ).

Β) Η κορύφωση των θανάτων στην Ελλάδα με βάση το σενάριο του Ισραήλ θα πρέπει να επέλθει όταν επιτευχθεί ο εμβολιασμός του 14%. Η κορύφωση των ημερήσιων θανάτων είναι το κρίσιμο σημείο της τρέχουσας εβδομάδας. Εάν η κορύφωση των θανάτων γίνει στα τωρινά επίπεδα, όπως, μάλλον δείχνουν τα δεδομένα, θα έχει ως συνέπεια να δούμε την μείωση των θανάτων πριν να φθάσουμε στο 14% των εμβολιασμών. Αυτό θα έχει ευνοϊκές συνέπειες και στις επόμενες κρίσιμες αποφάσεις.

Τα θετικά προς αυτήν την ευνοϊκή εξέλιξη είναι οι μειωμένοι Θάνατοι στο παρόν κύμα κατά 30% από ότι στο κύμα το Νοεμβρίου παρόλο που οι διασωληνωμένοι είναι 25% επί πλέον. Επίσης τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 75% λιγότερα από αυτά του Ισραήλ. Επί πλέον στο Ισραήλ οι θάνατοι στο τελευταίο κύμα ήταν 50% περισσότεροι από το κύμα του Νοεμβρίου.

Γ) Η άρση του απαγορευτικού με βάση το σενάριο του Ισραήλ θα πρέπει να γίνει όταν εμβολιαστεί το 27% του πληθυσμού. Όμως τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν ότι η άρση θα γίνει με λιγότερο ποσοστό εμβολιασμών.

Δ) Το σχεδόν ολικό άνοιγμα της αγοράς με βάση το σενάριο του Ισραήλ, θα πρέπει να γίνει όταν θα έχει εμβολιαστεί το 44% του πληθυσμού. Όμως και σε αυτή την περίπτωση τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν ότι θα γίνει με λιγότερο ποσοστό εμβολιασμών.

Οι προσπάθειες της πολιτείας και της κοινωνίας πρέπει να στραφούν στην ορθή τήρηση των μέτρων καθώς το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα φέρνει σποραδικές εξάρσεις των παραμέτρων.

Σχήμα 1: Ισραήλ οι βελτιώσεις των παραμέτρων από την κορυφή.

Την 4/4/21 όπως δείχνει το διάγραμμα, το Ισραήλ πέτυχε 70 μέρες μετά την κορύφωση των ημερήσιων θανάτων και έχοντας εμβολιαστεί το 55% του πληθυσμού να έχουν μειωθεί:
α) οι θάνατοι κατά -85% από την κορυφή (κόκκινη καμπύλη)
β) οι διασωληνωμένοι κατά -71% (κίτρινη καμπύλη)
γ) οι νέες εισαγωγές κατά -90% (πράσινη καμπύλη)
δ) τα κρούσματα κατά -96%(μπλε καμπύλη)

Τα παραπάνω εντυπωσιακά αποτελέσματα θα μπορέσουν να επιτευχθούν και στην χώρα μας, κατόπιν σημαντικών προσπαθειών από όλους και με την προϋπόθεση ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά και ότι η κοινότητα θα ακολουθεί το μέτρο της τήρησης των αποστάσεων, θα κάνει ορθή χρήση της μάσκας και θα αποφεύγει τους συνωστισμούς τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των εμβολιασμών ή μέχρι έως ότου μας συμβουλέψουν οι υγειονομικοί. Η ορθή τήρηση των μέτρων κατά τις εορτές του Πάσχα θα εγγυηθεί την έναρξη της τουριστικής σεζόν και την ανάκαμψη της οικονομίας νωρίτερα. Είναι όμως ανησυχητικό ότι στις ηλικίες που έχει επιτραπεί ο εμβολιασμός μέχρι τώρα και είναι και οι πιο ευάλωτες, έχει εμβολιαστεί μόνο το 60% κατά μέσο όρο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...