Μπορεί πλήθος επιστημονικών ερευνών να καταδεικνύουν ότι το ευρέως διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο του κόσμου το Roundup είναι ακραία τοξικό και αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς συνδέεται με την πρόκληση καρκίνων, γενετικών ανωμαλιών και της νόσου του Πάρκινσον, ωστόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA), αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το έκρινε «αθώο».
Συγκεκριμένα το θέμα ήταν αν η γλυφοσάτη, χημική ουσία που επινόησε η Monsanto και την εμπορεύεται από το 1974, ενσωματώνοντάς την στο Roundup ενώ η χρήση της πολλαπλασιάστηκε με την έλευση του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και της σόγιας, τα οποία δομήθηκαν έτσι ώστε να μπορούν να αντέχουν στο ράντισμά τους με το εν λόγω ζιζανιοκτόνο, πρέπει να απαγορευθεί.
Τον Μάρτιο του 2015 όμως το Διεθνές Γραφείο Ερευνας για τον Καρκίνο (ΙΑRC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαπίστωσε ότι η γλυφοσάτη πιθανότατα γεννά καρκίνους στους ανθρώπους, γι’ αυτό και οφείλει να απαγορευτεί εντελώς.
Αντίθετα η αμερικανική Αρχής Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), όπως και αντίστοιχες της ΕΕ δεν διαπίστωναν ανάλογα ευρήματα.
Έτσι, στις 15 Μαρτίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) εκτίμησε ότι βάσει των πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της η γλυφοσάτη δεν διαπιστώθηκε να έχει γενετικές ή αναπαραγωγικές επιπτώσεις.
Η απόφαση αυτή επί της ουσίας δίνει το πράσινο φως για την έγκριση της επέκτασης χρήσης του Roundup στις 28 χώρες της Ε.Ε.
Πολλοί και ειδικοί φωτογραφίζουν πίσω από από την απόφαση αυτή την Γερμανία και συγκεκριμένα την Βayer, η οποία ως γνωρίζουμε πρόσφατα εξαγόρασε τη Monsanto και βέβαια θέλει επέκταση της άδειας του τοξικού ζιζανιοκτόνου που παράγει η ίδια, καθώς η Κομισιόν έχει εγκρίνει την υπό συγκεκριμένους όρους χρήση της μέχρι τον Ιούλιο του 2018.
Συνεπώς, θα έπρεπε να αποσυρθεί, όμως η Bayer προσπαθεί να αποσπάσει παράταση της σχετικής άδειας.
Τι κι αν στην Αμερική η Monsanto δικάζεται για τις επιπτώσεις της γλυφοσάτης και του Roundup στην υγεία Αμερικανών αγροτών που τη χρησιμοποιούσαν, οι αρχές την κρίνουν αθώα.