Πέφτουν σιγά – σιγά οι μάσκες της συνεννόησης και της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό, καθώς μπροστά σε μια τεράστια ροή ανθρώπων, τα κράτη – μέλη εφαρμόζουν το καθένα την δική του πολιτική (πολλές φορές αντιδραστική) , προκαλώντας βαθιά ρήγματα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Τζιπ με πολυβόλα στέλνει στα σύνορα η Ουγγαρία
Τουλάχιστον τρία οχήματα Χάμβι του ουγγρικού στρατού στα οποία είναι εγκατεστημένα πολυβόλα προσέγγισαν τα σύνορα με τη Σερβία το απόγευμα της Τετάρτης, κοντά στο σημείο ελέγχου όπου αστυνομικοί συγκρούστηκαν με πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούσαν να μπουν στο ουγγρικό έδαφος, διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Τα τετρακίνητα οχήματα βγήκαν από τον δρόμο και μπήκαν σε χωράφια, σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα.
Τα πολυβόλα επανδρώνουν στρατιώτες που φορούν μάσκες.
Δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά προσφύγων στην Ουγγαρία
Η ουγγρική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση εναντίον μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Ρόιτερς.
Σύμφωνα με την αστυνομία, μια ομάδα μεταναστών «με επιθετικές διαθέσεις» παραβίασε μια συνοριακή πύλη από τη Σερβία και ήρθαν αντιμέτωποι με τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών που είχαν παραταχθεί λίγο νωρίτερα στο σημείο.
«Η αστυνομία λαμβάνει νόμιμα και αναλογικά μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορα του ουγγρικού κράτους και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμαναν οι αρχές σε ανακοίνωση.
Ένας εκπρόσωπος Τύπου της ουγγρικής κυβέρνησης δήλωσε:
«Υπάρχουν άνθρωποι που είναι οπλισμένοι με σωλήνες και ράβδους στη σερβική πλευρά των συνόρων οι οποίοι εκτοξεύουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών και προσπαθούν να εισέλθουν σε ουγγρικό έδαφος. Μια ομάδα με επιθετικές διαθέσεις άγνωστων παράτυπων μεταναστών επιχειρεί να εισέλθει στην Ουγγαρία».
Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στα Βαλκάνια
Στη διάβαση Χόργκος, στη μεθόριο Σερβίας – Ουγγαρίας, παραμένουν και σήμερα χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, έπειτα από την απόφαση της Ουγγαρίας να προχωρήσει στο κλείσιμο των συνόρων της και η τύχη τους εξακολουθεί να είναι αβέβαιη.
“Ελπίζουμε ότι η διάβαση θα παραμείνει κλειστή για 48 ώρες και θα δούμε, αν στη συνέχεια θα εξομαλυνθεί η κυκλοφορία. Θα προσπαθήσουμε να την εξομαλύνουμε” ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, ο οποίος επισκέφθηκε χθες βράδυ τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη συγκεκριμένη διάβαση στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας.
Διασχίζουν ναρκοπέδια
Ο Σέρβος επαρχιακός γραμματέας για την τοπική αυτοδιοίκηση προειδοποίησε ότι στα κροατικά σύνορα δεν έχουν εκκαθαριστεί πλήρως τα ναρκοπέδια από τις πολεμικές συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990 και ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τους πρόσφυγες που άρχισαν να κατευθύνονται στην Κροατία για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.
“Στις καταστροφικές πλημμύρες του 2014 τα νερά παρέσυραν και μετακίνησαν τις νάρκες. Δεν θέλω να κάνουμε εικασίες για το πόσο επικίνδυνες είναι οι περιοχές αυτές. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν μέρη που δεν έχουν απαναρκοθετηθεί” τόνισε.
Ο κ. Μπούγκαρσκι σημείωσε η επαρχιακή κυβέρνηση της Βοϊβοντίνας θα συνεχίσει να βοηθά τις τοπικές αυτοδιοικήσεις στην περιοχή και ότι η προσφυγική κρίση παρακολουθείται διαρκώς.
Διπλωματικός «πυρετός» με απειλές και μηδενικά αποτελέσματα
Οι διεργασίες στο διπλωματικό πεδίο συνεχίζονται, ωστόσο μετά την αδυναμία των υπουργών Εσωτερικών να συμφωνήσουν στη μετεγκατάσταση των 120.000 προσφύγων στα κράτη μέλη, έχουν πυκνώσει οι αντιδράσεις, καταλογίζοντας στην Ένωση πλήρη αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης.
Γερμανία και Αυστρία ζήτησαν τη σύγκλιση Συνόδου Κορυφής για το θέμα, ενώ στις 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών, σε μία νέα προσπάθεια να εγκριθεί η πρόταση τις Κομισιόν για τις ποσοστώσεις.
Στο μεταξύ οι διμερείς επαφές μεταξύ αρχηγών κρατών συνεχίζονται, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται μια διέξοδος.
Τις μεγαλύτερες διαφωνίες για το σχέδιο αυτό, εκφράζει ένας συνασπισμός χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Στο μεταξύ, η Γαλλία “δεν θα διστάσει” να επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά της, όπως το έχει ήδη κάνει στα γαλλοϊταλικά σύνορα και όπως το έκανε πρόσφατα η Γερμανία, “εάν κριθεί απαραίτητο τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες” δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.
“Είχαμε ήδη εφαρμόσει προσωρινούς ελέγχους στα σύνορα (μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας) την άνοιξη. Και δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε και πάλι, δεδομένου ότι οι κανονισμοί της Συνθήκης Σένγκεν το επιτρέπουν, κάθε φορά που είναι αναγκαίο από τις περιστάσεις” είπε ο Βαλς σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την υποδοχή και τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων.