Επιστολή απάντηση έστειλε η Μέρκελ προς τους δημιουργούς ιστορικού ντοκιμαντέρ σχετικά με την πυρπόλυση των γυναικών στην Καλή Συκιά στο Ρέθυμνο στην οποία ζητά «συγνώμη» για τις θηριωδίες των Γερμανών ναζί. Το θέμα αυτό παρουσιάζει ο Γιάννης Κανελλάκης από την ιστοσελίδα madeincreta. Όμως, αν και η παρουσίαση εστιάζει στη χειρονομία της Καγκελάριου της Γερμανίας, η είδηση έρχεται από αλλού και είναι η εξής: στα πλαίσια της απάντησης, προαναγγέλλεται η λειτουργία «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον» το οποίο θα εγκατασταθεί στις 12 Σεπτεμβρίου του 2014 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ. Για το “Μέλλον”, λοιπόν. Ναι, ακούγεται αρκετά βαρύγδουπο, αλλά τι πραγματικά είναι;
Σύμφωνα με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον:
«έχει ως σκοπό την αναζήτηση ενδεδειγμένων δράσεων για την επεξεργασία του παρελθόντος, π.χ. με θεματικές εκθέσεις, τη δημιουργία πανεπιστημιακών εδρών ή ακόμα και τη συνεργασία στην έκδοση σχολικών βιβλίων. Επίσης, θα χρησιμεύσει και στην στήριξη του εβραϊκού τρόπου ζωής στην Ελλάδα».
Στην ουσία των πραγμάτων και χωρίς φιοριτούρες, το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά μία προσπάθεια των Γερμανών με πολύ μικρό κόστος να «αποζημιώσουν» τους Έλληνες για τις φρικαλεότητες που έπραξαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το θέμα της ίδρυσης του Ταμείου τέθηκε πρώτη φορά κατά την επίσκεψη του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ τον Μάρτιο στην Ελλάδα και συνδέθηκε άμεσα με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Αντί, δηλαδή, των Γερμανικών αποζημιώσεων – που δεν αναγνωρίζουν αλλά γνωρίζουν πως υπάρχει βάση για τη διεκδίκησή τους – θα προχωρήσουν στην ίδρυση ενός ταμείου «ηθικής ευθύνης» – μιας και μόνο αυτή αναγνωρίζουν – για την κατοχή και τις συνέπειές της στην Ελλάδα. Η πραγμάτωση αυτού του Ταμείου σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση θα σημάνει ουσιαστικά την συναινετική παραίτηση από κάθε μελλοντική διεκδίκηση αποζημιώσεων. Το ζήτημα θα έχει λυθεί.
Πρόκειται, λοιπόν, για μία «ηθική ευθύνη» που έχει πολύ μικρό κόστος και συμβαδίζει με την υποκριτική «βαθιά οδύνη» της κ. Μέρκελ για την πυρπόλυση των γυναικών στο Ρέθυμνου και τις θηριωδίες των γερμανών ναζί. Τίποτ’ άλλο παρά ακόμα μία προσπάθεια για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της Γερμανίας. Με τη συναίνεση και της ελληνικής κυβέρνησης..
Το κείμενο του madeincreta
Ακολουθεί το κείμενο του Γιάννη Κανελλάκη από το madeincreta για την απάντηση της κ. Μέρκελ στους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ για τη θηριωδία στην Καλή Συκιά στο Ρέθυμνου της Κρήτης:
Του Γιάννη Κανελλάκη | Τη «βαθιά της οδύνη» για τις «θηριωδίες» των γερμανών ναζί, σε περιοχές της Ελλάδας, στη διάρκεια της Κατοχής, εκφράζει η Καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ, με επιστολή της μέσω του Αναπληρωτή Μορφωτικού Συμβούλου, στη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα κ. Philipp Reszat, με αφορμή ιστορικό ντοκιμαντέρ σχετικά με την «Πυρπόληση Γυναικών στο χωριό Καλή Συκιά» στο νότιο Ρέθυμνο Κρήτης, το 1943.
Το ιστορικό ντοκιμαντέρ, διάρκειας 30 λεπτών (παραγωγής των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανώλη Παντινάκη, με σκηνοθεσία Τάσου Μπιρσίμ, τηλεοπτικό συνεργείο Νίκου Σαράντου, και αφήγηση του λαογράφου Παναγ. Μυλωνά), ολοκληρώθηκε πριν από μήνες και αντίγραφό του εστάλη στην κ. Μέρκελ, τον Γερμανό Πρόεδρο κ. Γιόαχιμ Γκάουκ, τον έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Καρ. Παπούλια, τον έλληνα πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα, τον ρώσο Πρόεδρο κ. Βλαντίμιρ Πούτιν και πολλούς άλλους.
Η κ. Μέρκελ, όταν παρελήφθη στην καγκελαρία το ντοκιμαντέρ και ενημερώθηκε (το είδε και η ίδια), έδωσε εντολή στη γερμανική πρεσβεία, στην Αθήνα, να απαντήσουν, με υπόδειξή της, τόσο στην σχετική επιστολή μας, όσο και στο περιεχόμενο του «ιστορικού ντοκιμαντέρ», το οποίο αναφέρεται στο κάψιμο 12 γυναικών από γερμανούς ναζί τον Οκτώβρη του 1943 (ανάμεσά τους μία έγκυος και ένας 86χρονος κάτοικος), στην Καλή Συκιά στο Νότιο Ρέθυμνο.
Στην επιστολή, που εστάλη από τον Αναπληρωτή Μορφωτικό Σύμβουλο της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα κ. Reszat, αναφέρεται, επίσης, μεταξύ άλλων : «Με βαθιά οδύνη παρακολούθησα το ιστορικό ντοκιμαντέρ που μας αποστείλατε, καθώς και τις θηριωδίες, που αυτό εξιστορεί. Σας αξίζει μεγάλη αναγνώριση, που από κοινού με τον Μανώλη Παντινάκη, τον Τάσο Μπιρσίμ και τον Παναγιώτη Μυλωνά, συμβάλλατε με το ντοκιμαντέρ σας σημαντικά στο να διατηρηθούν τα γεγονότα αυτά στη μνήμη όλων μας».
Σχετικά με τα όσα διαπράχθηκαν στην χώρα μας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην επιστολή επισημαίνεται ακόμα ότι : «Να είστε βέβαιος ( η επιστολή απευθύνεται στον υπογράφοντα ), ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας αναγνώριζε πάντα την ιστορική και ηθική ευθύνη της απέναντι στα γεγονότα αυτά, που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο όνομα της Γερμανίας, καθώς και στα μεγάλα δεινά που τα θύματα υπέστησαν».
Ο Αναπληρωτής Μορφωτικός Σύμβουλος, στην επιστολή της κ. Μέρκελ, σημειώνει επίσης, τα παρακάτω για την πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου, κ. Γιόαχιμ Γκάουκ, στην Ελλάδα: «Όπως, τόνισε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος κ. Γιόαχιμ Γκάουκ, κατά την επίσκεψή του στο μνημείο των Λιγκιάδων, στις 7 Μαρτίου 2014, από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την γερμανική κατοχή απορρέει η υποχρέωση της Γερμανίας να κάνει ότι περνά από το χέρι της ώστε να μην ξεχαστεί αυτό, που δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ, αλλά και η υποχρέωση να διαφυλάσσει και να υπερασπίζεται τις ζωές και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων».
Γίνεται, επίσης, γνωστό ότι «το νέο Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, που θα εγκατασταθεί στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, από τον Κάρολο Παπούλια και τον Γιόαχιμ Γκάουκ, προορίζεται ουσιαστικά για την στήριξη ακριβώς εκείνων των κοινοτήτων, που υπέφεραν ιδιαιτέρως, από τις βαρβαρότητες της ναζιστικής κυριαρχίας».
Ολόκληρη η επιστολή του Αναπληρωτή Μορφωτικού Συμβούλου της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, που εστάλη, εκ μέρους της κ. Μέρκελ στους δημιουργούς του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Πυρπόληση Γυναικών στη Καλή Συκιά από γερμανούς ναζί», δημοσιογράφους Γιάννη Κανελλάκη και Μανώλη Παντινάκη, έχει ως εξής :
“Σας ευχαριστούµε πολύ για την επιστολή σας από 5 Μαρτίου 2014 προς την Οµοσπονδιακή Καγκελάριο Δρα Μέρκελ, η απάντηση της οποίας µας ανατέθηκε, καθώς εµπίπτει στις αρµοδιότητες της Πρεσβείας της Οµοσπονδιακής Δηµοκρατίας της Γερµανίας στην Αθήνα.
Με βαθιά οδύνη παρακολούθησα το ιστορικό ντοκιµαντέρ που µας αποστείλατε καθώς και τις θηριωδίες, που αυτό εξιστορεί. Σας αξίζει µεγάλη αναγνώριση, που από κοινού µε τον Μανώλη Παντινάκη, τον Τάσο Μπιρσίµ και τον Παναγιώτη Μυλωνά συµβάλλατε µε το ντοκιµαντέρ σας σηµαντικά στο να διατηρηθούν τα γεγονότα αυτά στη µνήµη όλων µας.
Να είστε βέβαιοι ότι η Οµοσπονδιακή Δηµοκρατία της Γερµανίας αναγνώριζε πάντα την ιστορική και ηθική ευθύνη της, απέναντι στα γεγονότα αυτά, που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο στο όνοµα της Γερµανίας καθώς και στα µεγάλα δεινά, που τα θύµατα υπέστησαν.
Όπως τόνισε ο Οµοσπονδιακός Πρόεδρος, κ. Γιόαχιµ Γκάουκ, κατά την επίσκεψή του στο µνηµείο των Λιγκιάδων στις 7 Μαρτίου 2014, από τα εγκλήµατα που διαπράχθηκαν κατά τη γερµανική κατοχή απορρέει η υποχρέωση της Γερµανίας να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της ώστε να µην ξεχαστεί αυτό, που δε θα έπρεπε να είχε συµβεί ποτέ, αλλά και η υποχρέωση να διαφυλάσσει και να υπερασπίζεται τις ζωές και τα δικαιώµατα όλων των ανθρώπων.
Το νέο Ελληνογερµανικό Ταµείο για το Μέλλον, που επισήµως θα εγκαινιάσουν από κοινού ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δηµοκρατίας, Κ,. Παπούλιας, και ο Οµοσπονδιακός Πρόεδρος, κ. Γιόαχιµ Γκάουκ, στις 12 Σεπτεµβρίου 2014, προορίζεται ουσιαστικά για τη στήριξη ακριβώς εκείνων των κοινοτήτων, που υπέφεραν ιδιαιτέρως από τις βαρβαρότητες της ναζιστικής κυριαρχίας.
Στο επίκεντρο των χρηµατοδοτούµενων από το Ταµείο προγραµµάτων βρίσκονται οι πρωτοβουλίες για ανταλλαγές µεταξύ µαθητών και νέων, η αναβάθµιση των σχολικών υποδοµών των και των εκπαιδευτικών ιδρυµάτων καθώς και προγράµµατα για τη µελέτη και επεξεργασία του παρελθόντος, όπως π.χ. εκθέσεις 11 µεταφράσεις µαρτυριών από αυτόπτες µάρτυρες ή και µέτρα για την επισκευή και αναβάθµιση των µουσείων.
Η Γενική Πρόξενος της Οµοσπονδιακής Δηµοκρατίας της Γερµανίας στα Χανιά της Κρήτης και η κοινότητα Καλή Συκιά βρίσκονται ήδη σε επαφή για µία πιθανή συνεργασία στο πλαίσιο του Ταµείου για το Μέλλον, που θα υπηρετήσει τη συµφιλίωση και µελέτη της σχέσης µεταξύ Ελλήνων και Γερµανών.
Με εκτίµηση,
Κατ’ εντολή
Reszat (Αναπληρωτής Μορφωτικός Σύµβουλος)”
Το κείμενο του Γιάννη Κανελλάκη είναι από την ιστοσελίδα madeincreta