Σύμφωνα με τη νέα λίστα του Conde Nast Traveller, ο νούμερο ένα γαστρονομικός προορισμός της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα.
Η νέα λίστα «Best Places to Eat» του Conde Nast Traveller παρουσιάζει τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς για το 2026 και μας ταξιδεύει από τη Μεσόγειο μέχρι την Άπω Ανατολή και από την Αυστραλία μέχρι τη Λατινική Αμερική. Το διάσημο περιοδικό ξεχώρισε 10 προορισμούς που υπόσχονται να προσφέρουν μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία στους ταξιδιώτες τη νέα χρονιά. Η λίστα περιλαμβάνει μόνο δύο προορισμούς στην Ευρώπη, με έναν ελληνικό να βρίσκεται στη δεύτερη θέση.
Η Κρήτη κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός στην Ευρώπη
Μεγάλη είναι η διάκριση για την Κρήτη, η οποία είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός προορισμός που φιγουράρει στη φετινή λίστα του Conde Nast Traveller. Ένα βασικό κομμάτι της ταξιδιωτικής εμπειρίας που προσφέρει η Κρήτη είναι χωρίς αμφιβολία η κουζίνα της, η οποία είναι γνωστή παγκοσμίως. Από το διάσημο ελαιόλαδο και την πιστοποιημένη γραβιέρα μέχρι το πεντανόστιμο κρέας και τη μεθυστική τσικουδιά, τα προϊόντα της κρητικής γης είναι απλά μοναδικά.
«Σε αυτή την ιστορική γωνιά της Ελλάδας, το χειροποίητο φύλλο και τα βότανα του βουνού συνδυάζονται ιδανικά με αλμυρά θαλασσινά και κρασί από αρχαία αμπέλια», γράφει το Conde Nast Traveller για την Κρήτη. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το νησί της Κρήτης, που ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2026, είναι γνωστό για την υγιεινή διατροφή από τους αρχαίους Μινωίτες, τονίζοντας ότι μεγάλο μέρος της ποικιλομορφίας των προϊόντων της Κρήτης μπορεί να αποδοθεί στο εύρος των τοπίων της.
Κάθε μία από τις τέσσερις περιοχές της Κρήτης – τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και το Λασίθι– έχει τις δικές της σπεσιαλιτέ που παρασκευάζονται από αυτή την πληθώρα προϊόντων της κρητικής γης. Το περιοδικό κάνει ειδική μνεία στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τον ακρογωνιαίο λίθο της κρητικής διατροφής.



