Μετά από πολλά χρόνια, μία ελληνική κυβέρνηση δείχνει κινητικότητα σε πολλά επίπεδα.
Έτσι, σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του. Την ανακοίνωση έκανε το αμερικανικό υπουργείο χωρίς να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της συνομιλίας.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε την υποστήριξη και την παρέμβαση των αμερικανών προκειμένου να αλλάξουν στάση οι Ευρωπαίοι ενόψει των διαπραγματεύσεων.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις την Παρασκευή του εκπροσώπου τύπου του Λευκού Οίκου στις οποίες ο κ. Έρνεστ είχε αναφέρει ότι «θα συνεχίσουμε (σ.σ. οι ΗΠΑ) να εργαζόμαστε στενά με την ΕΕ και με τους νέους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα, προκειμένου να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές και να επαναφέρουμε την Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία στο μονοπάτι της ανάπτυξης και της ευημερίας, επειδή αυτό, τελικά, θα είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας».
Με τον Κέρι μίλησε στο τηλέφωνο ο Κοτζιάς
Όμως, αυτή δεν ήταν η τελευταία επαφή αφού και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μίλησε τηλεφωνικά με τον αμερικάνο ομόλογό του Τζον Κέρι.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη τον Έλληνα ομόλογό του για την ανάληψη των καθηκόντων του ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν το συντομότερον.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
WSJ: Εμφανίζονται στοιχεία που δείχνουν συμφωνία παρά την διαφωνία Ελλάδας – Ε.Ε
Οι επιλογές για συμβιβαστική λύση, πιθανό να γίνουν πιο συγκεκριμένες μόλις συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις τον Φεβρουάριο εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα
O Έλληνας υπουργός Οικονομικών και ο αντιπρόσωπος των Ευρωπαίων δανειστών, αντάλλαξαν γκριμάτσες, σκληρή ρητορική και ψυχρά βλέμματα την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας μία εβδομάδα όπου η νέα κυβέρνηση κατά της λιτότητας συγκρούονταν με τους δανειστές της σχεδόν κάθε μέρα, αναφέρει η Wall Street Journal.
Αλλά, σύμφωνα με την WSJ, πίσω από την πικρία, υπάρχουν στοιχεία ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών, των οποίων ηγείται η Γερμανία, ώστε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ.
Οι επιλογές για συμβιβαστική λύση, πιθανό να γίνουν πιο συγκεκριμένες μόλις συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις τον Φεβρουάριο, αναφέρει η WSJ. Αυτή η συμβιβαστική λύση θα περιλαμβάνει μικροαλλαγές στον ελληνικό προϋπολογισμό και στην επιβάρυνση για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ η θα αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη θα παρακολουθεί τον βαθμό συμμόρφωσης της Ελλάδας.