Το Σάββατο 25 Μαϊου, στα πλαίσια της έκθεσης «Κρήτη, η μεγάλη συνάντηση» από τις 16:00 έως τις 19:30, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα «Παραγωγή – Τυποποίηση – Γαστρονομία – Τουρισμός : ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ». Συντονιστής θα είναι ο πρώτος Υπουργός Τουρισμού κ. Νίκος Σκουλάς..
Η Ημερίδα θα ανοίξει με την εναρκτήρια ομιλία από την Αντιπεριφερειάρχη κα. Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη με θέμα: ““Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη στήριξη των Αγροτικών Προϊόντων”.
Θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί των επισήμων και οι ομιλίες των:
- Διονύσης Κούκης, Εκδότης Περιοδικού «Αθηνόραμα» – Umami, διεθνώς διακεκριμένος κριτικός γεύσης. «Η ενσωμάτωση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων από κοινό και επαγγελματίες, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη τοπικής γαστρονομίας.»
- Ανδρέας Μεταξάς, Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γενικός Διευθυντής CretaMaris: «Γαστρονομικός περίπλους: Μια επιτυχημένη εφαρμογή της γαστρονομίας της Κρήτης σε ξενοδοχείο 1500 κλινών»
- Νίκος Χαλκιαδάκης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου «Οι ξενοδόχοι της Κρήτης είναι έτοιμοι για τη στροφή στα προϊόντα του τόπου τους. Οι παραγωγοί;»
- Αντώνης Αρετουλάκης, Αγρότης της Χρονιάς, τιμηθείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «Καλή πρακτική: Ένα αγρόκτημα που καθετοποίησε τις υπηρεσίες του με επιτυχία.»
- Ηλίας Μαμαλάκης, Δημοσιογράφος & συγγραφέας, σύμβουλος σε ειδικά θέματα γαστρονομίας «Τα τυριά της Κρήτης, ένας γαστρονομικός παράδεισος»
- Νίκος Μηλιαράκης, Πρόεδρος Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, «Μια πρότυπη οργάνωση παραγωγών.»
- Αντώνης Παναγιωτόπουλος, Επικεφαλής της Ομάδας Συμβούλων Γαστρονομίας Κρήτης, Πρόεδρος Ελλ. Ακαδημίας Γεύσης « Από τον παραγωγό στον ξενοδόχο και στον εστιάτορα: Ο κύκλος της γαστρονομίας»
- Νίκος Κατσαρός, τ. Πρόεδρος Ε.Φ.Ε.Τ. «Η Κρητική Διατροφή ως παράγων υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος»
- Συζήτηση Panel με θέμα:«Ανάπτυξη νέων υποδομών στο κύκλωμα διακίνησης και διάθεσης των κρητικών προϊόντων σε συνδυασμό με την παραδοσιακή κρητική κουζίνα».
- Μανώλης Πατεράκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων: Ο ρόλος της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας στην αξιοποίηση των προϊόντων της κρητικής γης και στην ανάπτυξη του τουρισμού.
- Προσφορά παραδοσιακών κρητικών εδεσμάτων που θα παρασκευάσουν Κρήσσες μέλη των Συλλόγων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων