12.1 C
Chania
Παρασκευή, 20 Μαρτίου, 2026

Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για την Προστασία της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και την Εμπορική Αξιοποίηση

Ημερομηνία:

Εκπρόσωποι του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) βρέθηκαν στο Ηράκλειο την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026, στο πλαίσιο ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με θέμα «Προστασία της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και Εμπορική Αξιοποίηση».

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) – Μονάδα Υποστήριξης Καινοτομίας (Innovation Agency), σε συνεργασία με τη Μονάδα Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας «Μῆτις» του Πανεπιστημίου Κρήτης και με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO). Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας της Κρήτης για τις δυνατότητες προστασίας της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας καθώς και για τις προοπτικές αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό και παρουσίαση της Μονάδας «Μῆτις» ο Καθηγητής Μιχαήλ Παυλίδης, Πρόεδρος της Μονάδας, αναδεικνύοντας τον ρόλο της στην υποστήριξη των ερευνητών του Πανεπιστημίου Κρήτης στην πορεία από την επιστημονική ιδέα έως την αξιοποίηση της έρευνας. Στη συνέχεια, η κα Γιούλη Παπαποστόλου, Διευθύντρια Τεχνολογικής Πληροφόρησης και επικεφαλής της Μονάδας Υποστήριξης Καινοτομίας του ΟΒΙ, παρουσίασε τον ρόλο του Οργανισμού ως θεσμικού πυλώνα για τη διάδοση της τεχνολογικής γνώσης και την ενίσχυση της εφαρμοσμένης καινοτομίας στην Ελλάδα.

Σημαντική ήταν και η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO), με τον Γεώργιο Λαζαρίδη, επιχειρηματικό και οικονομικό αναλυτή στο τμήμα Chief Business Analyst του EPO, να αναδεικνύει τη σημασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της καινοτομίας.

Ακολούθησε ομιλία για τη σημασία της ορθής σύνταξης και της πληρότητας στην κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στους τομείς του λογισμικού και της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Βιολογίας, της Χημείας και της Ιατρικής που παρουσίασαν μέσα από πρακτικά παραδείγματα ο Λουδοβίκος Βάνερκ, Προϊστάμενος του Τμήματος Εφευρέσεων, Πληροφορικής και Επικοινωνίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και η Χριστίνα Ανδρικοπούλου, Χημικός και εξετάστρια του ΟΒΙ. Τέλος, για τις δυνατότητες αξιοποίησης βάσεων δεδομένων ελεύθερης πρόσβασης για την αναζήτηση τεχνολογικής πληροφόρησης μίλησε ο Δρ. Γιώργος Ασημόπουλος, Χημικός, Υπεύθυνος Περιφερειακού Γραφείου ΟΒΙ στη Θεσσαλονίκη.

Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ομιλητών και των συμμετεχόντων καθώς και χρόνος για δικτύωση, ολοκληρώνοντας έτσι μία ακόμη πρωτοβουλία της Μονάδας Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας «Μῆτις» του Πανεπιστημίου Κρήτης, που στοχεύει στην ενίσχυση της κουλτούρας καινοτομίας στο Ίδρυμα και στη σύνδεση της έρευνας με την κοινωνία και την οικονομία. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της Μονάδας είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: https://metis-innovation.uoc.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ