12.8 C
Chania
Saturday, January 18, 2025

«Θερμό επεισόδιο» της ΡΑΕ με την κυβέρνηση: «Γιατί δεν επιστρέφετε 67 εκατ. στους καταναλωτές;»

Ημερομηνία:

Άλλο ένα επεισόδιο στη δύσκολη σχέση μεταξύ της ΡΑΕ, της κυβέρνησης (ή αν θέλετε του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και των Διαχειριστών των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αποτέλεσε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ολομέλειας της Ανεξάρτητης Αρχής, Θανάση Δαγούμα.

Δύσκολη, καθώς ο κ. Δαγούμας είχε ενοχληθεί ιδιαίτερα από τη δημοσιοποίηση της επιστολής που του είχε στείλει ο Κώστας Σκρέκας – τον περασμένο Σεπτέμβριο – με την οποία ζητούσε να μην προχωρήσει στην έκδοση αδειών για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και να ανακαλέσει εκείνες που είχαν εκδοθεί εκείνη την περίοδο, ενώ διαφωνίες προέκυψαν και στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα. Αφορούσαν στο ποσοστό κοινωνικοποίησης του έργου, με τη ΡΑΕ να προκρίνει χρηματοδότηση του κόστους παραχώρησης και συντήρησης από τους καταναλωτές σε ποσοστό 50%, ενώ η εκτίμηση του ΥΠΕΝ και της αγοράς να υποστηρίζει ένα πολύ πιο γενναίο σχήμα στήριξης κοντά στο 80%.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ολομέλειας της ΡΑΕ άφησε σαφείς αιχμές κατά του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εμμέσως κατά του Κώστα Σκρέκα για τη μη επιστροφή στους καταναλωτές, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ή στις εταιρείες προμήθειας που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά, ποσά συνολικού ύψους 67 εκατ. ευρώ, τα οποία εισέπραξαν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά εξισορρόπησης από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021.

«Ρωτήστε το υπουργείο γιατί δεν έχει υιοθετήσει την εισήγηση της ΡΑΕ να επιστραφούν 67 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές από την αγορά εξισορρόπησης», είπε χαρακτηριστικά.

Το κυρίως πιάτο, όμως, της συνέντευξης Τύπου αφορούσε αποφάσεις του ΥΠΕΝ, στις οποίες η θέση της ΡΑΕ είτε αγνοήθηκε, είτε παρακάμφθηκε μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες μάλιστα καταργούν προηγούμενες αποφάσεις της Αρχής. Οι περιπτώσεις δεν είναι λίγες, με τελευταία αυτή που αφορά στην πιστοποίηση των θυγατρικών εταιριών της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Η ΡΑΕ είχε διαφωνήσει με το ΤΑΙΠΕΔ και τον υποψήφιο αγοραστή Italgaz ως προς τον χρόνο διατήρησης του υφιστάμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών. Το πρόβλημα που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε «ναυάγιο» την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών, αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση η οποία ακυρώνει τις σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ και δίνει τη δυνατότητα νομικού και λειτουργικού διαχωρισμού των θυγατρικών και όχι ιδιοκτησιακού διαχωρισμού βάση του οποίου είχαν εκδοθεί οι αποφάσεις της ΡΑΕ.

Ο κ. Δαγούμας δήλωσε, μάλιστα, ότι προτίθεται να στείλει σχετικό φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζοντας έντονη δυσφορία για την παράκαμψη των αποφάσεων της ΡΑΕ.

Το ΥΠΕΝ απάντησε λίγη ώρα αργότερα στα όσα είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, δίχως να τον κατονομάσει, με μια λιτή ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση υποστηρίζει ότι ο νομικός και λειτουργικός διαχωρισμός προβλέπεται από ευρωπαϊκή οδηγία και ότι η νομοθετική παρέμβαση προς την κατεύθυνση αυτή δεν υπονομεύει την ανεξαρτησία της Αρχής.

Ο κ. Δαγούμας εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για τη νομοθετική ρύθμιση που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, με την οποία επιστρέφονται στη ΔΕΗ περίπου 300 εκατ. ευρώ από χρεώσεις ΥΚΩ παλαιότερων ετών (από το 2004) που δεν τις είχαν αποδοθεί. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, δεν υποβλήθηκε ποτέ στην Αρχή τέτοιο αίτημα, ενώ σημείωσε ότι με τη νομοθετική ρύθμιση αναθεωρούνται παλαιότερες αποφάσεις της ΡΑΕ που εκκαθάριζαν τις παλαιές ΥΚΩ.

Ένα άλλο μείζον θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ της ΡΑΕ και της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχει τη μορφή υπουργικής απόφασης και όχι απόφασης της ΡΑΕ, εν αντιθέση με όλους τους υπόλοιπους Κώδικες. Ο κ. Δαγούμας υποστηρίζει ότι και ο συγκεκριμένος Κώδικας πρέπει να είναι υπό την ευθύνη της ΡΑΕ σημειώνοντας ότι οι όποιες προτάσεις της Αρχής για αλλαγή του Κώδικα με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς λιανικής απορρίπτονται από το υπουργείο.

Αν έπρεπε με μία φράση να αποτυπωθούν τα όσα είπε ο κ. Δαγούμας, αυτή θα ήταν: «Αν η χώρα θέλει να προχωρήσει πρέπει να εμπιστεύεται και να στηρίζει τον ανεξάρτητο ρυθμιστή της αγοράς ενέργειας που ξέρει τη δουλειά του και την κάνει πολύ καλά», δήλωση την οποία έκανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Το επόμενο επεισόδιο της κόντρας, όπως όλα δείχνουν, θα το καταγράψουμε πολύ γρήγορα…

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Αντίσταση και Πάλη»: «Ο Παναγιώτης Καράτζης δεν ήταν θύμα τροχαίου»

Η Οργάνωση «Αντίσταση και Πάλη» εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με...

Κυρώσεις; Ποιες κυρώσεις; Η Ευρώπη αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία σαν να… μην υπάρχει αύριο

Η Ευρώπη αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο με πρωτοφανή ρυθμό το 2025, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια...

Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο ΠΙΤΕΡ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ο επιφανής Ελληνοαμερικανός γιατρός, μηχανικός, συγγραφέας και...