12.8 C
Chania
Σάββατο, 21 Μαρτίου, 2026

Ιρανός υπουργός Εξωτερικών: Οι ΗΠΑ βλέπουν επανάληψη των ισχυρισμών νίκης της δεκαετίας του 1960, ακόμη και όταν οι στρατιώτες τους πέθαιναν στο Βιετνάμ

Ημερομηνία:

Στην τρέχουσα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ βλέπουν μια επανάληψη του πώς στη δεκαετία του 1960, οι ισχυρισμοί νίκης ενός κορυφαίου Αμερικανού στρατηγού στον πόλεμο του Βιετνάμ έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, μεταδίδει το Anadolu.

«Οι Αμερικανοί δεν έχουν ξεχάσει πώς (το 1967), ακόμη και όταν εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες πέθαιναν στο Βιετνάμ και η έκβαση ήταν ήδη ξεκάθαρη, ο στρατηγός Ουίλιαμ Γουέστμορλαντ (William Westmoreland) μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην πατρίδα του για να διαβεβαιώσει τους πάντες ότι ο πόλεμος πήγαινε καλά — ότι οι ΗΠΑ “νικούσαν”», έγραψε ο Αμπάς Αραγτσί (Abbas Araghchi) στην αμερικανική εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης X.

«Ούτε τα μέσα ενημέρωσης έχουν ξεχάσει· εκείνες οι γεμάτες φαντασία ενημερώσεις από τις γραμμές του μετώπου έγιναν διαβόητες ως οι “Τρέλες των Πέντε η Ώρα” (Five O’Clock Follies)», είπε.

Το «ίδιο σενάριο, διαφορετική σκηνή» εκτυλίσσεται σήμερα, είπε ο Αραγτσί, προσθέτοντας: «Ο (Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ) Χέγκσεθ (Hegseth) βγαίνει μπροστά, και το μήνυμα είναι ακόμα αποκομμένο από την πραγματικότητα».

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι άμυνες του Ιράν έχουν καταστραφεί, ωστόσο ένα μαχητικό αεροσκάφος F-35 χτυπήθηκε από πυρά όπλων και κατέπεσε, ανέφερε.

«Καθώς δηλώνουν ότι το ναυτικό του Ιράν έχει τελειώσει, το (αεροπλανοφόρο) USS Gerald Ford γυρίζει πίσω και το USS Abraham Lincoln απομακρύνεται περαιτέρω. Διαφορετική δεκαετία, το ίδιο “νικάμε”», πρόσθεσε ο Αραγτσί.

Από τότε που το Ισραήλ και οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν κοινές επιθέσεις στο Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, σκοτώνοντας μέχρι στιγμής περίπου 1.300 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του τότε Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, οι εχθροπραξίες έχουν κλιμακωθεί.

Το Ιράν έχει απαντήσει με επιθέσεις από drones και πυραύλους με στόχο το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Ιράκ και χώρες του Κόλπου που φιλοξενούν αμερικανικά στρατιωτικά μέσα.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΠΑ και Ισραήλ βομβάρδισαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στη Νατάνζ παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο

Νέα επίθεση στην πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ, στην κεντρική περιοχή του Ιράν,...

Αυξάνονται τα αποθέματα νερού στο Φράγμα Αποσελέμη – Άνοδος στάθμης και στη Λίμνη Κουρνά

Ο Ο.Α.Κ. Α.Ε. ανακοίνωσε αύξηση 600.000 κυβικών μέτρων στα αποθέματα του Φράγματος Αποσελέμη, ενώ ανέβηκε και η στάθμη της Λίμνης Κουρνά στα 4,07 μέτρα.