Μυρίζει μπαρούτι στον Αρκτικό Κύκλο, όπου πριν από λίγες μέρες συνέπεσε να πλέουν στην ίδια περιοχή αμερικανικά, ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία, όπως έγινε γνωστό από αναφορά της αμερικανικής ακτοφυλακής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ένα σκάφος της αμερικανικής ακτοφυλακής εκτελούσε περιπολία ρουτίνας στη Βερίγγειο Θάλασσα, ανοιχτά της Αλάσκας, όταν εντόπισε ένα κινεζικό καταδρομικό εξοπλισμένο με πυραύλους, το οποίο διαπιστώθηκε ότι έπλεε σε σχηματισμό με άλλα δύο κινεζικά και τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία.
Το κινεζικό καταδρομικό Renhai CG 101 εντοπίστηκε 86 μίλια βόρεια από το νησί Κίσκα της Αλάσκας, από το πλοίο Kimball της αμερικανικής ακτοφυλακής, που εκτελούσε περιπολία ρουτίνας στις 19 Σεπτεμβρίου.
Αργότερα εντοπίστηκαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή άλλα δύο κινεζικά πολεμικά πλοία που έπλεαν σε σχηματισμό με τέσσερα ρωσικά, μεταξύ των οποίων ένα αντιτορπιλικό. Τα κινεζικά και ρωσικά πλοία έπλεαν «σε ενιαίο σχηματισμό με το Renhai, ως συντονισμένη ομάδα δράσης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των ΗΠΑ», ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή.
Από άλλο αμερικανικό πολεμικό πλοίο διαπιστώθηκε αργότερα ότι ο κοινός ρωσο-κινεζικός ναυτικός σχηματισμός διαλύθηκε και τα σκάφη έπλευσαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Μετά τον εντοπισμό του τακτικού ρωσο-κινεζικού σχηματισμού στην περιοχή ανέλαβε περιπολίες το αμερικανικό περιπολικό Kimball, που ενεργεί με βάση τα όσα προβλέπονται από την Επιχείρηση Frontier Sentinel, που επιβάλλει την «παρουσία έναντι παρουσίας», όταν πρόκειται για «στρατηγικούς ανταγωνιστές» που ενεργούν μέσα ή γύρω από ύδατα αμερικανικών συμφερόντων. Υποστήριξη από αέρος παρέχει ένα αμερικανικό αεροσκάφος C-130 Hercules, που εδρεύει στην βάση Κόντιακ, στην Αλάσκα.
«Ενώ ο σχηματισμός ενεργούσε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες θα εφαρμόσουμε την τακτική “παρουσία έναντι παρουσίας” , για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα απειληθούν τα αμερικανικά συμφέροντα στο θαλάσσιο περιβάλλον γύρω από την Αλάσκα», δήλωσε ο αντιναύαρχος Νέιθαν Μουρ, διοικητής της 17ης Μονάδας της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ.
Η ταυτόχρονη παρουσία κινεζικών, ρωσικών και αμερικανικών πολεμικών στην Βερίγγειο Θάλασσα αναφέρεται ένα μήνα μετά τις προειδοποιήσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, ότι η Κίνα δείχνει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον Αρκτικό Κύκλο και παράλληλα αυξάνεται η παρουσία ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε επισημάνει ότι η Ρωσία δημιούργησε μία νέα Διοίκηση Αρκτικού και άνοιξε εκατοντάδες νέες και παλαιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, ενεργοποιώντας στρατιωτικά λιμάνια και αεροδρόμια που υπήρχαν από τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Κίνα παράλληλα αυτοπροσδιορίζεται ως κράτος «πλησίον της Αρκτικής», καθώς ετοιμάζεται να ναυπηγήσει το μεγαλύτερο παγοθραυστικό πλοίο του κόσμου, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
«Το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν επίσης δεσμευτεί ότι θα εντείνουν την πρακτική συνεργασία τους στην Αρκτική. Αυτό αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής συνεργασίας που απειλεί τις αξίες και τα συμφέροντά μας», είπε ο Στόλτεμπεργκ, επισκεπτόμενος τον Καναδά.
Η «συνάντηση» αμερικανικών, ρωσικών και κινεζικών πλοίων ανοιχτά του νησιού Κίσκα δεν είναι η πρώτη, αλλά θεωρείται ενδεικτική της έντασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 σκάφη της αμερικανικής ακτοφυλακής στη Βερίγγειο Θάλασσα και στον Βόρειο Ειρηνικό είχαν εντοπίσει κινεζικά πλοία περίπου 50 μίλια ανοιχτά των Αλεούτιων Νήσων.
Η πρώτη φορά που εντοπίστηκαν πλοία του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού να πλέουν σε διεθνή ύδατα ήταν στη Βερίγγειο Θάλασσα, το 2015. Επρόκειτο για ένα σχηματισμό που αποτελείτο από ένα κινεζικό αμφίβιο σκάφος, ένα πλοίο ανεφοδιασμού και τρία μαχητικά επιφανείας. Η εμφάνιση των κινεζικών πολεμικών στην περιοχή είχε συμπέσει με την τριήμερη επίσκεψη στην Αλάσκα που πραγματοποίησε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα.