13.2 C
Chania
Τετάρτη, 25 Μαρτίου, 2026

Ισραηλινός πολιτικός προτείνει την αγορά 40 ελληνικών νησιών ως «καταφύγιο για τον εβραϊκό λαό» σε καιρό πολέμου

Ημερομηνία:

Ο Άβρι Στάινερ (Avri Steiner), εκπρόσωπος του κόμματος του Μπένι Γκαντζ (Benny Gantz), λέει ότι η ιδέα ενός «άλλου Σιδερένιου Θόλου» προέκυψε μετά από αναφορές που λένε ότι ιρανικοί πύραυλοι μπορούν να φτάσουν στο Ισραήλ.

Ένας Ισραηλινός πολιτικός φέρεται να έριξε στο τραπέζι την ιδέα αγοράς ελληνικών νησιών για να λειτουργήσουν ως ένας ακόμη «Σιδερένιος Θόλος για τον εβραϊκό λαό» σε περίπτωση πολέμου.

Ο Άβρι Στάινερ, εκπρόσωπος του κόμματος Μπλε και Λευκό (Blue and White) του οποίου ηγείται ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ, πρότεινε την ιδέα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου θυγατρικής του Εβραϊκού Εθνικού Ταμείου (JNF), σύμφωνα με ρεπορτάζ της Maariv.

Ο Στάινερ είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Himnuta, μιας εταιρείας ιδιοκτησίας του JNF που δημιουργήθηκε μετά τον Πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967 προκειμένου να αγοράσει παλαιστινιακή γη στην παράνομα κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Himnuta την Πέμπτη, ο Στάινερ είπε ότι η αγορά ελληνικών νησιών θα πρέπει να διερευνηθεί ως επιλογή για την εκκένωση Ισραηλινών πολιτών σε καταστάσεις καταστροφής ή πολέμου.

Σύμφωνα με την Haaretz, η πρόταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίοι επικαλέστηκαν ότι ερχόταν σε αντίθεση με τους στόχους του JNF, το οποίο, όπως είπαν, δεν είχε εντολή να αγοράζει γη εκτός Ισραήλ.

«Αυτή είναι μια ιδέα για ένα εγχείρημα που προέκυψε μετά από ξένα δημοσιεύματα ότι πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν το ισραηλινό έδαφος», δήλωσε ο Στάινερ στη Maariv, σε σχέση με τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι το Ιράν διαθέτει πάνω από 3.000 βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φτάσουν στο Ισραήλ.

«Στον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου, είδαμε πυραύλους να φτάνουν μέχρι τη Νετάνια (Netanya), και σήμερα μπορεί να φτάσουν νοτιότερα», είπε, αναφερόμενος στην κεντρική πόλη-θέρετρο του Ισραήλ και στον πόλεμο 33 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006.

«Η ιδέα που σκέφτηκα έλαβε υπόψη το ερώτημα: τι μπορεί να μας δώσει μια απάντηση; Τι κάνουμε σε ένα πιθανό σενάριο απειλής ενός μεγάλου πληθυσμού;»

Ο αξιωματούχος του Μπλε και Λευκό ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν 40 άδεια νησιά στην Ελλάδα, τα οποία το Ισραήλ θα μπορούσε να εξετάσει να αγοράσει και να δημιουργήσει υποδομές.

Το 2012, είχε αναφερθεί ότι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) της Ελλάδας είχε εντοπίσει 40 ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες που θα μπορούσαν να μισθωθούν για έως και 50 χρόνια, προκειμένου να μειωθεί το χρέος της χώρας.

«Αυτό γίνεται ώστε σε ώρα ανάγκης να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να σωθούν άνθρωποι. Πρόκειται για μια αγορά για ανθρωπιστικό σκοπό», είπε ο Στάινερ για το σχέδιό του, το οποίο η Haaretz χαρακτήρισε «σουρεαλιστικό».

Ο Ισραηλινός πολιτικός πρόσθεσε ότι θα ήταν δυνατό να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο με την ελληνική κυβέρνηση για να μεταβιβαστεί αργότερα η κυριαρχία στο Ισραήλ.

«Δεν χρειάζεται να είναι μόνο νησιά, για εμένα η ιδέα είναι να αγοράσουμε κενή γη για να δημιουργήσουμε έναν ακόμη Σιδερένιο Θόλο».

Το JNF είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1901 για να αγοράσει και να αναπτύξει γη στην Οθωμανική Παλαιστίνη και την Παλαιστίνη υπό Βρετανική Εντολή για Εβραίους εποίκους.

Ο στόχος ήταν μέρος του ευρύτερου σχεδίου με την ονομασία «λύτρωση της γης». Οι Εβραίοι στο Ισραήλ και παγκοσμίως έχουν ενθαρρυνθεί να συνεισφέρουν στο εγχείρημα, συχνά με τη μορφή δωρεών που συλλέγονται στα διάσημα μπλε κουτιά του JNF.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γαύδος: Ταξίδεψαν από την Αθήνα για να μην μείνει η Γαύδος χωρίς παρέλαση! | Φωτός

Μια ξεχωριστή και ιδιαίτερα συμβολική εικόνα καταγράφηκε φέτος στη...

Το μήνυμα του Χάρη Μαμουλάκη για την 25η Μαρτίου 1821

Ο Χάρης Μαμουλάκης απηύθυνε μήνυμα για την 25η Μαρτίου 1821, τονίζοντας τη σημασία της διπλής γιορτής ως συμβόλου αγώνα, ελευθερίας και συλλογικής αξιοπρέπειας.