«Την ώρα που ευαισθητοποιείται η κοινή γνώμη της Γερμανίας και κάνει θετικές δηλώσεις ο πρόεδρος της χώρας , εδώ κάποιοι ενοχλούνται περισσότερο κι από ορισμένους Γερμανούς…». Με αυτά – και άλλα εξ ίσου καυστικά- λόγια επέκρινε το «Ποτάμι», για την πρόσφατη ερώτηση βουλευτών του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τις Αλεξάνδρα Χρηστακάκη – Τζούλυ Τσίγκα.
Όπως είναι γνωστό, βουλευτές του «Ποταμιού» εξέφρασαν την άποψη ότι πλήττει τον τουρισμό της χώρας και δηλητηριάζει τις σχέσεις των δυο λαών ένα βίντεο – διάρκειας περίπου 40 δευτερολέπτων- για τη γερμανική κατοχή που προβάλλεται στους σταθμούς του Μετρό και το οποίο εντάσσεται στην εκστρατεία ενημέρωσης για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, εκ μέρους της Ελλάδας.
Μιλώντας στο «Κόκκινο», αρχικά «επί της διαδικασίας», ο κ. Ήσυχος επέκρινε το «Ποτάμι» για «προχειρότητα και επιπολαιότητα». Κι αυτό διότι, όπως επεσήμανε, η ερώτηση των βουλευτών του εν λόγω κόμματος στηρίχθηκε σε γερμανικά δημοσιεύματα κι όχι στη γνώση του τι, όντως, προβάλλεται στο βίντεο. «Δεν έκαναν καν τον κόπο να το δουν» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι το Ποτάμι πρώτα αποχώρησε από την κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και τώρα ανακινεί «θέμα» βίντεο.
«Μάλλον θεωρούν ότι έχουν εκλεγεί στη Γερμανία και όχι στην Ελλάδα» ανέφερε σκωπτικά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, παρατηρώντας παράλληλα ότι στην ίδια τη Γερμανία παρατηρείται μια θετική μεταστροφή της κοινής γνώμης, αλλά και εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου.
Για την ουσία του θέματος, ο κ. Ήσυχος ανέφερε μεταξύ άλλων :
«Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης καμία εχθρότητα δεν προκαλεί. Είναι δυνατόν να θεωρείται πρόκληση ένα βίντεο που, χωρίς ήχο, καταγράφει ιστορικά γεγονότα; Η αντιφασιστική – αντιναζιστική μνήμη και συνείδηση είναι μέλημα και του γερμανικού λαού και αυτήν ακριβώς τη διάσταση καταφέραμε να υπογραμμίσουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ποιος πραγματικά ενοχλείται; Και γιατί;»
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι δεν δέχθηκε ούτε ένα τηλεφώνημα διαμαρτυρίας ή διατύπωσης παραπόνων και δυσφορίας για το βίντεο. Τέλος, προκάλεσε το «Ποτάμι» να καταθέσει για το θέμα που αποφάσισε να αναδείξει επίκαιρη ερώτηση, ώστε να συζητηθεί το ζήτημα σε βάθος και «να μην ξεχαστεί σε 15 ημέρες».