Την δυσαρέσκειά του για την απόρριψη του χτυπήματος προς την Συρία από την βρετανική βουλή εξέφρασε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας πως δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη και εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ και ο Λευκός Οίκος θα καταλάβουν ότι πάντα πρέπει να εισακούονται οι επιθυμίες των πολιτών.«Πιστεύω πως το αμερικανικό κράτος, οι πολίτες των ΗΠΑ και ο πρόεδρος Ομπάμα θα καταλάβουν», δήλωσε ο Κάμερον σε συνέντευξή του στα βρετανικά ΜΜΕ, ενώ σχολίασε ότι δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη προσωπικά με τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά σκοπεύει να το κάνει τις προσεχείς ώρες.
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα χαιρέτισε την απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου.
«Τέτοιες ενέργειες που παρακάμπτουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εφόσον βέβαια πραγματοποιηθούν, θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στο σύστημα που βασίζεται στον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ και σοβαρό πλήγμα […] στην παγκόσμια τάξη»,δήλωσε σε δημοσιογράφους ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ, προσθέτοντας ότι το «όχι» εκφράζει την πλειοψηφία των Βρετανών αλλά και των Ευρωπαίων οι οποίοι έχουν αρχίσει «να καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνα είναι τέτοια σενάρια».
Η Ρωσία, στενός σύμμαχος της Συρίας, επανέλαβε σήμερα διαμέσου του υφυπουργού Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, ότι η χώρα θα σταθεί αντίθετη στην όποια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για στρατιωτική επέμβαση στην Συρία.
Ολοκληρώνονται οι έρευνες του ΟΗΕ
Υπενθυμίζεται ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ εκτελούν την Παρασκευή τις τελευταίες έρευνες για την χρήση χημικών όπλων στην Δαμασκό στις 21 Αυγούστου. Συνοδεία πολλών οχημάτων των συριακών δυνάμεων, θα επισκεφθούν τους ανθρώπους που νοσηλεύονται στο στρατιωτικό νοσοκομείο Μαζέ και φέρονται ως θύματα επιθέσεων με νευροπαραλυτικά αέρια.
Η συριακές αρχές έχουν κατηγορήσει τους αντάρτες για την χρήση χημικών, και η κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για πολλά κρούσματα ασφυξίας μεταξύ των στρατιωτών δείχνοντας εικόνες βαρελιών τα οποία βρέθηκαν, όπως υποστήριξε, στη διάρκεια της έρευνας που έγινε στον τομέα και περιείχαν «πολύ επικίνδυνα τοξικά και χημικά υλικά».
Η αντιπολίτευση απέρριψε συνολικά αυτές τις κατηγορίες, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «κίνηση απελπισίας του καθεστώτος για να αποσπάσει την προσοχή από τα επανειλημμένα εγκλήματά του».
Γαλλία: Δεν είναι φρένο το «Νο»
Η άρνηση της βρετανικής βουλής να επιτρέψει στον Κάμερον να δώσει το πράσινο φως για ένα χτύπημα στην Συρία δεν αποτελεί «φρένο για την Γαλλία» όπως δήλωσε στην εφημερίδα LeMonde ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. «Η επίθεση με χημικά δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη», σχολίασε ο Ολάντ.
Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία εμφανίζεται εντελώς απρόθυμη να συμμετάσχει στην όποια επιχείρηση, όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε. «Δεν μας ζήτησαν μια τέτοια συμμετοχή και ούτε εξετάζουμε αυτό το ενδεχόμενο», είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του.