12.8 C
Chania
Wednesday, December 10, 2025

Κίνδυνος-θάνατος το…αθώο Roundup!

Ημερομηνία:

Το Glyphosat είναι η πιο διαδεδομένη ουσία στη σύσταση των ζιζανιοκτόνων παγκοσμίως και το χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι στην Κρήτη- Νέα στοιχεία της Greenpeace το καθιστούν ύποπτο για τερατογενέσεις, γενετικές μεταλλάξεις κα

Η γνωστή με την εμπορική ονομασία Roundup δραστική ουσία χρησιμοποιείται σήμερα ευρύτατα σε γενετικές μεθόδους καλλιέργειας. Τα φυτά αυτών των καλλιεργειών είναι θεωρητικά ικανά να αντιστέκονται στην αρνητική επίδραση του Glyphosat.
Η χρήση της ουσίας είναι εξαιρετικά δημοφιλής στις ΗΠΑ κυρίως στην καλλιέργεια της γενετικά τροποποιημένης σόγιας. Με την επέκταση των αγρών σόγιας επήλθε και μία αισθητή αύξηση στη χρήση της συγκεκριμένης ουσίας.

Το Glyphosat χρησιμοποιείται όμως και πέρα από τις γενετικές καλλιέργειες. Στην Ευρώπη είναι γνωστό ως ζιζανιοκτόνο που ταυτόχρονα ‘καθαρίζει’ τα χωράφια πριν φυτρώσει το καλλιεργούμενο φυτό.
Επίσης μπορεί να το βρει κάθε ερασιτέχνης κηπουρός στα ράφια ενός εμπορικού καταστήματος και να το χρησιμοποιήσει στα φυτά του.

Η διάψευση της ‘αθωότητας’

Η μεγάλη εμπορική επιτυχία του σκευάσματος οφείλεται στην επικρατούσα άποψη ότι είναι απολύτως αβλαβές για την υγεία του ανθρώπου και του οικοσυστήματος. Άποψη που πλέον αμφισβητείται όλο και συχνότερα.

Πρόσφατες έρευνες κάνουν λόγο για σοβαρές ενδείξεις σχετικά με τερατογενέσεις, μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό, καθώς και διατάραξη της διατροφικής αλυσίδας, που μειώνει την βιοποικιλότητα. Άνθρωποι, θηλαστικά ζώα και πουλιά φαίνεται ότι μπορούν να υποστούν βλάβες εξαιτίας του.

Οι βιοχημικές ιδιότητες του Glyphosat μάλιστα καθιστούν σύμφωνα με τα στοιχεία τα φυτά επιρρεπή σε ασθένειες καταστρέφοντας παράλληλα τις θρεπτικές ουσίες του εδάφους.
Άμεση συνέπεια αυτού είναι η ανάγκη ευρύτερης χρήσης ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων.
Τα νέα στοιχεία δεν έχουν ληφθεί υπόψη μέχρι τώρα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Μία άμεση επαναξιολόγηση του σκευάσματος είναι απαραίτητη, καθώς υπάρχει κίνδυνος μαζικής χορήγησης αδειών για καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων φυτών ανθεκτικών στο Glyphosat. Αυτή με τη σειρά της θα οδηγούσε σε μία επικίνδυνη αύξηση της χρήσης του βλαβερού ζιζανιοκτόνου και στη Γερμανία.

DW Greenpeace.de / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: Ευχαριστήριο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου για τη στήριξη στις κινητοποιήσεις

Σε μια δημόσια παρέμβαση με σαφές πολιτικό και κοινωνικό...