33.8 C
Chania
Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2026

Καθηγητής που ερευνά τη μαφία για τον Γρηγοριάδη: Αυτά που φαίνονται στο βίντεο Γρηγοριάδη δεν τα είδα ούτε στη μαφία της Ιταλίας από το 2005-06

Ημερομηνία:

Οι προεκτάσεις της πρόσφατης δημόσιας εμφάνισης και των αναφορών του Γρηγόρη Δημητριάδη προκαλούν σοβαρές θεσμικές αναγνώσεις από την επιστημονική κοινότητα, θέτοντας στο επίκεντρο της κριτικής τη διαχείριση του δημόσιου λόγου και τη στάση των κρατικών λειτουργών. Με δημόσια τοποθέτησή του, ο καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Όσλο (Sosialantropologisk institutt, Universitetet i Oslo), Θεόδωρος Ρακόπουλος, ειδικός επί δύο δεκαετίες στην έρευνα του οργανωμένου εγκλήματος και της ιταλικής μαφίας, προχωρά σε μια συστηματική ανάλυση της σημειολογίας των όσων ειπώθηκαν.

Ο κ. Ρακόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημοκρατική τάξη στη χώρα, παραλληλίζοντας τη σημειολογία της συνέντευξης με διεθνή πρότυπα παραβατικής συμπεριφοράς και προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας βαθιάς θεσμικής εκτροπής, εάν δεν υπάρξει άμεση θεσμική αντίδραση.

Η σημειολογία της σιωπής και οι διεθνείς παραλληλισμοί

Η παρέμβαση του Έλληνα καθηγητή εδράζεται σε μια μακροχρόνια ακαδημαϊκή διαδρομή, καθώς ο ίδιος ασχολείται ερευνητικά με το φαινόμενο της μαφίας, την κοινωνική της διάσταση και το αντίστοιχο κοινωνικό κίνημα εναντίον της εδώ και είκοσι χρόνια, έχοντας στο ενεργητικό του μια μονογραφία και πολυάριθμες μελέτες για την Κόζα Νόστρα (Cosa Nostra). Παρά τη συνήθη αποχή του από τη δημόσια σφαίρα λόγω της πολυπλοκότητας του αντικειμένου, ο κ. Ρακόπουλος σημειώνει ότι τα δεδομένα της συγκεκριμένης περίπτωσης τον ανάγκασαν να τοποθετηθεί.

Αναφερόμενος στο οπτικοακουστικό υλικό της συνέντευξης του Γρηγόρη Δημητριάδη, ο καθηγητής δηλώνει:

«Εδώ και δύο μέρες αισθάνομαι παγωμένος και τρομοκρατημένος. Όσα είδα εγώ κι η υπόλοιπη Ελλάδα στο βίντεο του Δημητριάδη είναι καταιγιστικά και είναι κάτι που ποτέ δεν είδα στην Ιταλία από το 2005-6 που παρακολουθώ τις εξελίξεις εκεί στο μαφιακό ζήτημα.»

Σύμφωνα με την ανθρωπολογική του ανάλυση, τα λεγόμενα του κ. Δημητριάδη συμπίπτουν με τη σημειολογία της Καμόρρα και της Κόζα Νόστρα, αναδεικνύοντας «μια λατρεία της σιωπής και μια σχεδόν τελετουργική ιεροποίηση της παρασιώπησης», η οποία εκφέρεται μέσω μιας συγκεκριμένης ανδρικής επιτέλεσης. Παράλληλα, ο κ. Ρακόπουλος αναφέρει ότι η συνολική εικόνα ξεπερνά τα ιταλικά δεδομένα και παραπέμπει περισσότερο στην αίσθηση που αφήνουν οι εκφράσεις των καρτέλ του Μεξικού ή των συμμοριών της Κεντρικής Αμερικής.

Πιο αναλυτικά, ο Θεόδωρος Ρακόπουλος, καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Όσλο σε ανάρτησή του αναφέρει για τον Γρηγόρη Δημητριάδη:

Ασχολούμαι ερευνητικά με την μαφία και την κοινωνική ζωή της, όπως και με το κοινωνικό κίνημα ενάντιά της, εδώ και είκοσι χρόνια. Έχω δημοσιεύσει μια μονογραφία και πολλές μελέτες σχετικά με αυτό που δημωδώς ονομάζουμε Κόζα Νόστρα. Δεν έχω παρέμβει σχεδόν ποτέ στη δημόσια σφαίρα για το θέμα. Πάντα το θεωρούσα εξαιρετικά πολύπλοκο και βαθιά ανθρωπολογικό για να αναλυθεί στις πέντε κουβέντες ενός δημοσιογραφικού άρθρου.
Εδώ και δύο μέρες αισθάνομαι παγωμένος και τρομοκρατημένος. Όσα είδα εγώ κι η υπόλοιπη Ελλάδα στο βίντεο του Δημητριάδη είναι καταιγιστικά και είναι κάτι που ποτέ δεν είδα στην Ιταλία από το 2005-6 που παρακολουθώ τις εξελίξεις εκεί στο μαφιακό ζήτημα.
Πολλοί έγραψαν ότι όσα ο εν λόγω λέει θυμίζουν την Καμόρρα ή την Κόζα Νόστρα. Θα πω ότι ισχύουν και τα δύο, η σημειολογία των δύο οργανισμών συμπίπτει στα λόγια του. Θα προσέθετα ότι στα λόγια του άνδρα παρακολουθούμε μια λατρεία της σιωπής και μια σχεδόν τελετουργική ιεροποίηση της παρασιώπησης που γίνεται με έναν τρόπο αντρικής επιτέλεσης που πράγματι θυμίζει τους καμορρίστι.
Όμως αυτό που είναι ανατριχιαστικό, και πραγματικά ολοκληρώνει την εικόνα του Δημητριάδη ως μια επιτελεστική μαφιακότητα που στην Ιταλία θα ήταν εντελώς εκτός τόπου και χρόνου, και θυμίζει περισσότερο την έκφραση καρτέλ του Μεξικού ή των συμμοριών στην Κεντρική Αμερική (το σημειώνω αυτό χωρίς να είμαι ειδικός στο εκεί οργανωμένο έγκλημα, παραπάνω σαν αίσθηση), είναι ο Άλλος της συνέντευξης. Ο Λάλας. Ο οποίος ακούει πράγματα αδιανόητα και δεν λέει κουβέντα. Χαριεντίζεται, σιγοντάρει, αλλά δεν κρίνει, και δεν κλείνει εκεί και τότε την συνέντευξη γιατί αυτά τα πράγματα είναι δηλητηριώδη για τον δημόσιο λόγο, για την δημοκρατία. Και δίπλα στον Λάλα, όλο το μηντιακό κατεστημένο που απλά αναφέρεται σε όσα ειπώθηκαν σαν αυτά που ειπώθηκαν να είναι πράγματα νορμάλ, λογικά, και αναμενόμενα – κι όχι μια αδιανόητη, ανοιχτή διασάλευση της δημοκρατικής τάξης. Και βέβαια, ο πραγματικός πρωταγωνιστής της συνέντευξης και της μαφιακότητας είναι ο Μεγάλος Άλλος: ο εισαγγελέας και η Δικαιοσύνη, ένας θεσμός που απαξιώνεται δημόσια, στους δέκτες όλων μας, από ένα άτομο που, όπως άκουσα από έναν φίλο “τον Μαρινάκη δεν φοβήθηκε, τον εισαγγελέα θα φοβηθεί;”
Σε αυτή την φράση συμπυκνώνεται η μαφιακότητα της δημόσιας ζωής αυτής της χώρας. Η μακαρίτισσα Rita Borsellino, αδερφή του δολοφονημένου από την Κόζα Νόστρα Paolo Borsellino και ηγετική μορφή της αντιμαφίας στην Ιταλία, μού είχε πει την ωραία φράση “η μαφία δεν είναι πρόβλημα νομιμότητας, είναι πρόβλημα δημοκρατίας”. Γνώμη μου είναι ότι αν δεν μπει χειρόφρενο τώρα αμέσως σε αυτή την ασυδοσία που είδαμε, με αφορμή τις υποκλοπές και την επιτελεστική επίδειξη δύναμης του κάθε Δημητριάδη, μπαίνουμε σε τέτοια θεσμική εκτροπή που σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει λόγος να ονομάζουμε αυτή την χώρα δημοκρατική.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ