11.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

“…Και τα βούγια ‘βγάλαν το ζυγό”: Ποιος θυμάται τον ξεσηκωμό των Χανιωτών αγροτών το 1978; | Σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα από τις κινητοποιήσεις

Ημερομηνία:

44 χρόνια πέρασαν, όμως τα αιτήματα παραμένουν ίδια. Το ίδιο επίκαιροι, λοιπόν, παραμένουν και οι αγώνες για την εκπλήρωσή τους…

O Νικόλαος Ντουκάκης, εικαστικός – καθηγητής Γυμνασίου, έστειλε στην εφημερίδα μας ένα πραγματικά σπάνιο και πολύ όμορφο υλικό, από μία από τις μεγαλύτερες αγροτικές κινητοποιήσεις της μεταπολίτευσης, που έγιναν το Νοέμβρη του 1978.

Όπως τώρα, έτσι και τότε, τα αγροτικά προϊόντα είχαν χαμηλές τιμές, ενώ οι αγρότες είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία, υπήρχαν δυσβάσταχτα αγροτικά χρέη και ζητούσαν ρύθμιση για 10 χρόνια, αντιδρούσαν ενάντια στην τοκογλυφία της ΑΤΕ, και ζητούσαν αύξηση τριπλασιασμό στις συντάξεις πείνας που λάμβαναν. Στα δίκαια αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση απαντάει με τρομοκρατία, ΜΑΤ και απαγορεύσεις.

Στα Χανιά, όπως μας υπενθυμίζει ο Νικόλαος Ντουκάκης, οι κινητοποιήσεις ήταν μαζικότατες όμως όπως και αλλού αντιμετώπισαν την αστυνομική βία από τις δυνάμεις της Χωροφυλακής αλλά και από διμοιρία των νεοσύστατων ΜΑΤ που είχαν έλθει στα Χανιά ειδικά για τις κινητοποιήσεις από την Αθήνα.

Θέση “εικονοστάσι” στην αρχή της οδού Κίσσαμου

Η παρέμβαση του Ειρηναίου Κισσάμου και Σελίνου απεσόβησε τα χειρότερα αφού η παρουσία των ΜΑΤ εξόργισε τους αγρότες.

Στα πλακάτ και στα πανό, τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν: “Το Κιλελέρ μας οδηγεί”, “κ. Υπουργέ, και τα βούγια βγάλαν το ζυγό”, “Όχι στην ΕΟΚ”.

Διαβάστε τι αναφέρει στο συνοδευτικό κείμενο ο Νικόλαος Ντουκάκης και δείτε τα σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα:

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των Αγροτών μας, σκέφτηκα να σας στείλω 35 αδημοσίευτες φωτογραφίες, που είχα τραβήξει σαν μαθητής που ήμουν, με μία απλή μηχανούλα , το μακρυνό 1978.

Επρόκειτο για το 1ο μεγάλο Αγροτικό συλλαλητήριο της Μεταπολίτευσης.

Μαζεύτηκαν οι αγρότες στον Κλαδισσό, για να ξεκινήσουν μηχανοκίνητη  πορεία (οδός Κισσάμου – Κυδωνίας – Αγορά – Δημοκρατίας).

Μέσα στον κατάμεστο κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΑ που ακόμη τότε λειτουργούσε,  έγιναν οι ομιλίες, οι χαιρετισμοί συμπαράστασης και τα ψηφίσματα.

Στη συνέχεια θα πήγαιναν προς την πλατεία Δικαστηρίων για να επιδώσουν  το ψήφισμα τους στον νομάρχη. Όμως η είσοδος προς την πλατεία είχε αποκλειστεί  με φορτηγά οχήματα,  με δύναμη της Χωροφυλακής και μία διμοιρία  από τα νεοσύστατα ΜΑΤ, που είχε έλθει από την Αθήνα.

Την ένταση που δημιουργήθηκε εκεί προς στιγμή, καταλάγιασε με την παρουσία και τον λόγο του ο μητροπολίτης Ειρηναίος, ανεβαίνοντας πάνω στο ρυμουλκό όχημα της τελευταίας φωτογραφίας.

Τον φωτογράφησα με το τελευταίο διαθέσιμο φωτόγραμμα του φιλμ, αλλά την έχω ατυχώς χάσει.

Πως ήταν η πόλη και οι άνθρωποι!

Η πρώτη φωτογραφία τραβήχτηκε από τη θέση “εικονοστάσι” στην αρχή της οδού Κίσσαμου.

Για να καταλάβετε, κάπου εκεί στον 3ο στύλο της ΔΕΗ, υψώνεται σήμερα το Akali Hotel!

Ίσως κάποιοι αναγνώστες αναγνωρίσουν και οικεία τους πρόσωπα!

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ