Αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν οι βουλευτές Χάρης Μαμουλάκης και Βασίλης Κόκκαλης, ζητώντας να κοινοποιηθεί στη Βουλή η μελέτη για τη διαχείριση των υδάτων της Κρήτης που εκπονήθηκε από την ολλανδική εταιρεία HVA International.
Η αίτηση, η οποία υποβλήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2026, εστιάζει στην ανάγκη διαφάνειας και λογοδοσίας αναφορικά με ένα έργο που αναμένεται να διαμορφώσει την υδατική πολιτική του νησιού για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η σχετική μελέτη παραδόθηκε στο υπουργείο στα τέλη του 2025.
Η Κρήτη αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια αυξανόμενες πιέσεις στους υδάτινους πόρους της. Τα προβλήματα που καταγράφονται περιλαμβάνουν την άνιση κατανομή βροχοπτώσεων, την υπεράντληση των υπόγειων υδροφόρων, την υφαλμύρωση σε παράκτιες περιοχές, καθώς και τις σημαντικές απώλειες στα δίκτυα ύδρευσης. Οι συνέπειες είναι ήδη αισθητές τόσο στην ύδρευση των κατοίκων όσο και στην άρδευση των καλλιεργειών.
Τον Ιούλιο του 2024 υπεγράφη σύμβαση αποδοχής δωρεάς της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. προς το δημόσιο, με την οποία χρηματοδοτήθηκε η εν λόγω μελέτη. Το έργο ανατέθηκε στην HVA International – Holland Gils & Associates, ολλανδική εταιρεία με εξειδίκευση σε θέματα υδατικών πόρων.
Οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη μελέτη είναι πολλαπλοί και εκτείνονται σε όλο το φάσμα της υδατικής διαχείρισης. Περιλαμβάνουν τη συνολική χαρτογράφηση των υδάτινων πόρων του νησιού, τη βελτίωση της διαχείρισης φραγμάτων και ταμιευτήρων, την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την αναβάθμιση των αρδευτικών δικτύων, καθώς και την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης νερού. Συνολικά, η μελέτη αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου για την Κρήτη.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο γεγονός ότι η μελέτη προορίζεται να λειτουργήσει ως οδικός χάρτης για τη δρομολόγηση μεγάλων έργων υποδομής, καθορίζοντας παράλληλα και τον τρόπο χρηματοδότησής τους. Κατά συνέπεια, το περιεχόμενό της αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του νησιού.
Οι βουλευτές υπογραμμίζουν στη σχετική αίτησή τους ότι η κοινοποίηση της μελέτης κρίνεται αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια, η λογοδοσία και η ευχερής πρόσβαση των πολιτών σε πληροφορίες που αφορούν τη διαχείριση του φυσικού πλούτου της Κρήτης.
Με βάση το άρθρο 133 του Κανονισμού της Βουλής, οι Χάρης Μαμουλάκης και Βασίλης Κόκκαλης ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να καταθέσει στη Βουλή αντίγραφο της μελέτης διαχείρισης υδάτινων πόρων στην Κρήτη από την HVA International.



