22.8 C
Chania
Πέμπτη, 7 Μαΐου, 2026

Καταγγελίες για άνιση μεταχείριση στις κατατακτήριες εξετάσεις – Αναφορά Μαμουλάκη στη Βουλή

Ημερομηνία:

Αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Προοδευτική Συμμαχία Χάρης Μαμουλάκης, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Υποψηφίων Κατατακτηρίων Δεκεμβρίου 2025, για σοβαρά προβλήματα που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου (ν. 5224/2025) για την εισαγωγή πτυχιούχων στα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με την επιστολή που επισυνάπτεται στην αναφορά, η πρακτική εφαρμογή της μεταρρύθμισης ανέδειξε σοβαρές δυσλειτουργίες και κανονιστικά κενά, με αποτέλεσμα την αποσπασματική και μη ομοιόμορφη εφαρμογή του νόμου από τα πανεπιστημιακά τμήματα. Η μη έγκαιρη ύπαρξη σαφούς και ενιαίου εφαρμοστικού πλαισίου οδήγησε σε σημαντικές αποκλίσεις ως προς τον αριθμό εισακτέων και τα κριτήρια αξιολόγησης.

Όπως καταγγέλλουν οι υποψήφιοι, παρατηρήθηκαν περιπτώσεις όπου τμήματα δεν αξιοποίησαν τις προβλεπόμενες θέσεις ή δεν δέχθηκαν κανέναν υποψήφιο, ενώ υποψήφιοι με συνολική βαθμολογία άνω των 30 μονάδων αποκλείστηκαν λόγω μη επίτευξης βάσης σε επιμέρους μάθημα. Σε άλλες περιπτώσεις, εισήχθησαν υποψήφιοι με ιδιαίτερα χαμηλή επίδοση σε επιμέρους μάθημα, ακόμη και μηδενική, λόγω συνολικής βαθμολογίας. Τα κριτήρια αξιολόγησης μεταβλήθηκαν ή αποσαφηνίστηκαν κατά τη διάρκεια ή ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής διαδικασίας.

Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με την επιστολή, δημιουργεί αντικειμενικά συνθήκες άνισης μεταχείρισης και υποψηφίους «δύο ταχυτήτων», πλήττοντας την αξιοπιστία του θεσμού. Οι υποψήφιοι επισημαίνουν ότι οι εκ των υστέρων διευκρινίσεις ως προς την απαίτηση ελάχιστης επίδοσης σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα οδήγησαν σε διαφοροποίηση των κριτηρίων εισαγωγής, επηρεάζοντας ουσιωδώς τα αποτελέσματα της διαδικασίας.

Το γεγονός αυτό εγείρει ζητήματα ως προς τη συμβατότητα της εφαρμογής με τις αρχές της νομιμότητας, της ισότητας και της ασφάλειας δικαίου, ιδίως όταν οι υποψήφιοι συμμετείχαν υπό διαφορετική κατανόηση των ισχυουσών προϋποθέσεων. Έχουν διατυπωθεί επίσης καταγγελίες σχετικά με τη φύση και το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων, καθώς και για αποκλίσεις από τη δημοσιευμένη ύλη.

Οι υποψήφιοι υπενθυμίζουν ότι υπάρχει θεσμικό προηγούμενο από το 2017, κατά το οποίο η Πολιτεία προχώρησε σε αναδρομική αποκατάσταση αντίστοιχων δυσλειτουργιών. Επισημαίνουν ακόμη ότι συνεχίζει να παρατηρείται άνιση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αντιφατική μεταχείριση μεταξύ αποφοίτων ΤΕΙ και πανεπιστημιακών τίτλων (ΠΕ), καθώς απόφοιτοι ΤΕΙ εντάσσονται και ασκούν καθήκοντα κατηγορίας ΠΕ με πλήρη επαγγελματικά και οικονομικά δικαιώματα, ενώ απόφοιτοι που επιδιώκουν την αναβάθμιση του τίτλου σπουδών τους καλούνται να συμμετάσχουν σε μια ιδιαίτερα απαιτητική και διαρκώς μεταβαλλόμενη διαδικασία.

Η Πρωτοβουλία Υποψηφίων Κατατακτηρίων Δεκεμβρίου 2025 διεκδικεί τη διασφάλιση ενιαίας και ομοιόμορφης εφαρμογής των κριτηρίων σε όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα, την αναδρομική ένταξη (συμπληρωματική εγγραφή) των υποψηφίων που συγκέντρωσαν συνολική βαθμολογία τριάντα και άνω, τη ρητή αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων του ακαδημαϊκού έτους 2025–2026 με ειδική μεταβατική ρύθμιση, καθώς και τη μετάθεση πλήρους εφαρμογής του νέου πλαισίου από τον Δεκέμβριο του 2026.

Ο κ. Μαμουλάκης στην αναφορά του επισημαίνει ότι τα ζητήματα που θίγονται άπτονται βασικών συνταγματικών αρχών, όπως της ισότητας, της ίσης μεταχείρισης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων προς τη Διοίκηση. Υποψήφιοι που επένδυσαν χρόνο, κόπο και οικονομικούς πόρους βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα μεταβαλλόμενο και ασαφές πλαίσιο, το οποίο δεν εφαρμόστηκε με συνέπεια, ενώ το αρμόδιο Υπουργείο συνεχίζει να κωφεύει στο πρόβλημα, παρά τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις.

Η παρούσα κατάσταση, όπως αναφέρει ο βουλευτής, δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς διόρθωση, καθώς δημιουργεί αντικειμενικά συνθήκες άνισης μεταχείρισης και πλήττει την αξιοπιστία της διαδικασίας, για το λόγο αυτό χρήζει άμεσης παρέμβασης της Πολιτείας. Οι υποψήφιοι έχουν ήδη απευθυνθεί και στον Συνήγορο του Πολίτη, ενώ βρίσκονται στη διαδικασία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για το ζήτημα.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αντιπολεμική συναυλία στην Αθήνα με αίτημα “να κλείσει η Βάση της Σούδας”

Αντιπολεμική συναυλία διοργανώνεται για την Κυριακή 10 Μαΐου, στις...

Γ. Βαρουφάκης: Εγκώμιο για τη Φραντσέσκα Αλμπανέζε

Του Γιάνη Βαρουφάκη * Υπάρχει μια ερώτηση που με επισκέπτεται...

Σαφάρι δεν πήγε καλά για πολυεκατομμυριούχο: Τον ποδοπάτησαν ελέφαντες | Σοκαριστικό βίντεο

Ένα σοκαριστικό βίντεο που καταγράφει τη στιγμή της επίθεσης ενός εξαγριωμένου ελέφαντα...

Η ΕΕ κατηγορείται για προδοσία της ευζωίας των ζώων στην Συμφωνία «Mercosur»

Μια πρόσφατα δρομολογημένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Mercosur που εκτείνεται...