Ζέστη, αφρικανική σκόνη και ισχυροί άνεμοι συνθέτουν το σημερινό καιρικό σκηνικό
Ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» ζέστης, αφρικανικής σκόνης και ισχυρών νοτιάδων επικρατεί σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ). Η ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές είναι αποπνικτική, ενώ δεν λείπουν και τα φαινόμενα αστάθειας, με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Σε αυτές τις περιοχές, οι αυξημένες νεφώσεις ενδέχεται να συνοδευτούν από μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα, ο καιρός παραμένει γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις, οι οποίες κατά περιόδους θα πυκνώνουν, ενώ δεν αποκλείονται τοπικοί όμβροι στα βόρεια ορεινά, κυρίως κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Παράλληλα, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, επηρεάζοντας έντονα τη Νότια Ελλάδα και συγκεκριμένα την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη και η ατμόσφαιρα θολή.
Οι άνεμοι στα δυτικά πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά καταγράφονται νότιοι άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ, εντείνοντας την αίσθηση δυσφορίας.
Ζέστη και δυνατοί άνεμοι στην Κρήτη
Στην Κρήτη, το θερμόμετρο ξεπέρασε από νωρίς τους 30°C, με τη μέγιστη θερμοκρασία να αναμένεται να αγγίξει τους 33°C στη βόρεια πλευρά του νησιού, καθιστώντας την την πιο θερμή περιοχή της χώρας για σήμερα.
Ταυτόχρονα, οι άνεμοι πνέουν με μεγάλη ένταση, φτάνοντας τα 81 km/h, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η ισχυρή νοτιοδυτική ροή, σε συνδυασμό με την ξηρή ατμόσφαιρα, ανεβάζει κατακόρυφα τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.
Οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη προσοχής από ευάλωτες ομάδες λόγω υψηλών θερμοκρασιών και κακής ποιότητας αέρα, ενώ τονίζουν ότι η αφρικανική σκόνη θα συνεχίσει να επηρεάζει την περιοχή μέχρι το πέρας της εβδομάδας, επιβαρύνοντας κυρίως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.



