Η Κρήτη βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τα σενάρια … επιστημονικής φαντασίας για κατακόρυφη αύξηση της θερμοκρασίας και ερημοποίηση, όχι μόνο επιβεβαιώνονται αλλά ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα. Ο χάρτης της Κρήτης αναμένεται να αλλάξει δραματικά μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε, λόγω της κλιματικής αλλαγής, με τις ημέρες καύσωνα να πενταπλασιάζονται μέχρι το 2100 και τα δάση να αντιμετωπίζουν άμεση απειλή πυρκαγιάς για 30 επιπλέον μέρες σε σχέση με σήμερα.
Ο χάρτης, των αλλαγών, όπως παρουσιάστηκε στο πλαίσιο παρουσίασης του ευρωπαϊκού προγράμματος CLIMRUN που ολοκληρώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, παρουσιάζει τη διαδικτυακή χαρτογραφική εφαρμογής του WWF Ελλάς για το ελληνικό περιβάλλον. Ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ευρήματα είναι τα εξής:
· Αύξηση κατά 50% των θερμών ημερών για την περίοδο 2021-2050 και 100% μεταξύ 2071-2100.
· Οι κατά μέσο όρο 6,7 ημέρες καύσωνα της περιόδου αναφοράς 1961-1990 προβλέπεται να διπλασιαστούν (12,8 ημ.) την περίοδο 2021-2050 και να πενταπλασιαστούν (30,50 ημ.) την περίοδο 2071-2100.
· Προβλέπονται 30 επιπλέον ημέρες αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς ανά έτος, οι οποίες θα παρουσιαστούν κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας, από τη Θράκη μέχρι και την Κρήτη.
· Η αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται να συνοδεύεται από αύξηση των ξηρών ημερών. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η Θεσσαλία, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη.
– Η αύξηση της συχνότητας, της σφοδρότητας και της έκτασης των πυρκαγιών ευνοείται από τις κλιματολογικές συνθήκες.
Τα νέα δεδομένα μπορούν να πείσουν και τους πλέον δύσπιστους ότι, ακόμη κι αν απεμπλακούμε από τη σύγχρονη κρίση που έχει αλλάξει τον οικονομικό και κοινωνικό χάρτη της χώρας, μια άλλη κρίση, βαθύτερη και μόνιμη, απειλεί να αλλάξει στην κυριολεξία τον ελληνικό χάρτη και την ποιότητα ζωής μας.
Πηγή: prismanews.gr