13.8 C
Chania
Monday, December 8, 2025

Κοροναϊός: Πάνω από 800 εισαγωγές και 45 θάνατοι σε μια εβδομάδα

Ημερομηνία:

Μικρή μείωση των θανάτων από Covid-19 αλλά αύξηση των εισαγωγών, των διασωληνώσεων και του δείκτη θετικότητας καταγράφει η τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, το επταήμερο που έληξε στις 26 Νοεμβρίου αναφέρθηκαν 45 θάνατοι, συγκριτικά με 50 το επταήμερο που προηγήθηκε, καθώς και 838 εισαγωγές, έναντι 787 στην προηγούμενη έκθεση.

Αύξηση της κυκλοφορίας του ιού καταγράφεται σε 4 από τις 9 πόλεις που εξετάζονται: Αθήνα (+23%), Θεσσαλονίκη (33%), Ιωάννινα (72%) και Βόλο (16%).

Συνοπτικά τα ευρήματα της έκθεσης

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

✓ ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

✓ η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
✓ ο αριθμός των εισαγωγών (n=838) παρουσίασε αύξηση 3% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022
✓ ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=25) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=18) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022
✓ ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 50
✓ καταγράφηκαν 45 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 57-94 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=54) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022
✓ την εβδομάδα 45, η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (47%) ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (20%) και την ΧΒΒ.1.16 (10%) (προσωρινά δεδομένα)
✓ η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 4 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν

Ιός της γρίπης

✓ η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10%* (sentinel)
✓ καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς και ένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 46/2023.
✓ από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 47/2023 νοσηλεύτηκαν 6 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 4 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη
✓ στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν καταγραφεί από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 47/2023, 20 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), και συγκεκριμένα τα 19 (95%) ήταν τύπου Α και ένα (5%) τύπου Β.
✓ από τα 19 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 4 (21%) ανήκε στον υπότυπο Α(Η3) και τα 15 (79%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

✓ η θετικότητα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Οι τίμιοι αγρότες θα πληρωθούν»!!!

Της Γεωργίας Θάνου * Δεν υπάρχει δήλωση του πρωθυπουργού και...