19.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Κρήτη: Ένοχοι για καρκίνο οι ψεκασμοί με φυτοφάρμακα

Ημερομηνία:

Ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά η ευθύνη από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων στα διαυξανόμενα κρούσματα καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών που θερίζουν τους κατοίκους κάθε ηλικίας στο Πενταμόδι Μαλεβιζίου, αλλά και σε δεκάδες χωριά της Κρήτης.

Παρά τις εδώ και χρόνια επισημάνσεις των κατοίκων της περιοχής, αλλά και της Αντικαρκινικής Εταιρείας για τις ενδείξεις που προμήνυαν πως κάτι κακό συμβαίνει, ποτέ τα πράγματα δεν είχαν ειπωθεί με το όνομά τους. Κάτι που όμως γίνεται επισήμως τώρα, με τους επιστήμονες, κατονομάζοντας από τη μια τα «ύποπτα» τοξικά οργανοφωσφορικά φυτοφάρμακα, να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, και από την άλλη, καταγράφοντας τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η αλόγιστη χρήση τους στην ανθρώπινη υγεία και δη ο ψεκασμός τους σε αμπελοκαλλιέργειες κοντά σε κατοικίες, να ζητούν από τις Αρχές να λάβουν μέτρα, με το όλο θέμα να χαρακτηρίζεται «ζωής και θανάτου».

Με μελέτες τις τελευταίες δεκαετίες να τα θέλουν να εισβάλουν με ύπουλο τρόπο στην υγεία του ανθρώπου, με κύριες εισόδους στον οργανισμό το αναπνευστικό, το δέρμα και το πεπτικό, ο λόγος γίνεται για τα τοξικά οργανοφωσφορικά και πυρεθρινοειδή φυτοφάρμακα: Diazinon, Parathion, Lorsban, Dursban, Reldan, Dimethoate και άλλα.

Η μακροχρόνια έκθεση που, όπως τονίστηκε σε ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποίησε χθες ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταμοδίου, τα συνδέει με την αύξηση καρκινικών, νευροεκφυλιστικών, ενδοκρινολογικών, νεοπλασματικών, φλεγμονωδών, ανοσολογικών και αιματολογικών και άλλων σοβαρών ασθενειών.

Τα κρούσματα στο Πενταμόδι

Στο χωριό Πενταμόδι με καλλιέργειες επιτραπέζιων σταφυλιών, οι κάτοικοι, που βλέπουν τις τοξικές ουσίες να μπαίνουν στο αίμα τους, αγωνιούν και εκλιπαρούν για βοήθεια. Από 15ετίας στην περιοχή, όπως λένε τόσο οι ίδιοι όσο και οι επιστήμονες, υπάρχουν αυξημένα κρούσματα ανίατων παθήσεων, όπως παραπρωτεϊναιμίες, λέμφωμα, διαταραχές όρασης και διάκρισης χρωμάτων, νευροεκφυλιστικά νοσήματα, όπως άνοιες, νευροπάθειες, αυτοάνοσες μυοσκελετικές παθήσεις ή θυρεοειδίτιδες, σακχαρώδης διαβήτης, καρκίνος, κ.ά. Με τις ασθένειες που ταλαιπωρούν τους κατοίκους, συν τοις άλλοις, να είναι: γαμμαπάθεια, αναιμία, μετάλλαξη γονιδίων, πολυνευροπάθειες, οπτική νευρίτιδα και τα συμπτώματα: εύκολη κόπωση, δεσμιδώσεις και κράμπες μυών, κεφαλαλγία, ζάλη, διαταραχές μνήμης και αντίληψης, διαταραχές ύπνου, απώλεια βάρους, δυσκαταποσία, απώλεια όρασης και διαταραχές διάκρισης χρωμάτων, επώδυνες οστεο-αρθροπάθειες με ή χωρίς οστεοπόρωση, διαταραχές κίνησης, ισχύος και αίσθησης άκρων, κ.ά. Τη στιγμή που και ύποπτος θάνατος κατοίκου το 1997 από οξεία αιματολογική πάθηση που ψέκαζε στους αμπελώνες έχει παρατηρηθεί.

Ταυτόχρονα οικογένειες έχουν άρρωστα όλα τα μέλη τους, με πολλά παιδιά όλα αυτά τα χρόνια να παρουσιάζουν αυτοάνοσες θυρεοειδοπάθειες. Γεγονότα που δείχνουν πως τα πράγματα είναι σοβαρά και έρχονται να το επιβεβαιώσουν οι εργαστηριακές εξετάσεις, αφού σε πολλούς κατοίκους βρέθηκαν μεταλλάξεις, παραπρωτεϊναιμίες, αύξηση αντισωμάτων και ανοσοσφαιρινών, αιμοποιητικές βλάβες μυελού οστών, λέμφωμα, αισθητικές και κινητικές διαταραχές άκρων, οπτικές νευρίτιδες, διαταραχές αυτοανοσίας και φαινοτύπων, θυρεοειδίτιδες και καρκίνοι.

Ωστόσο, μέσα σε όλα αυτά και ο αλόγιστος και εντελώς αντίθετος σε όσα προστάζει ο νόμος ψεκασμός των αμπελιών φαίνεται να παίζει το δικό του βλαβερό ρόλο στον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων, αφού παρά το ότι η νομοθεσία λέει πως σε περιοχές όπου τα αμπέλια βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 500 μέτρα από σπίτια απαγορεύονται οι ψεκασμοί με τρακτέρ, όπως επίσης και όταν φυσάει πολύ, κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται στις περισσότερες των περιπτώσεων. Έτσι το ψεκαστικό νέφος «ενοχοποιείται» για δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον.

Το καμπανάκι μάλιστα σχετικά με αυτό χτυπά και το ότι σε εξετάσεις που έγιναν από το Εργαστήρι Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε κατοίκους της περιοχής, τα σπίτια των οποίων γειτνιάζουν με αμπελοκαλλιέργειες, εντοπίστηκαν ευρήματα που «δείχνουν» συστηματική και χρόνια έκθεση σε φυτοφάρμακα, σε συνδυασμό με την εκδήλωση σοβαρών, ανίατων ασθενειών.

Όπως δήλωσε στη «Νέα Κρήτη» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και της Μονάδας Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο ΠΑΓΝΗ και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Τοξικολογίας Eurotox, Αριστείδης Τσατσάκης, οι τιμές που εντοπίστηκαν από τους ελέγχους που έκανε το εργαστήρι είναι αδικαιολόγητα υψηλές και χρήζουν περαιτέρω εξέτασης, επισημαίνοντας παράλληλα τις προφύλαξης που πρέπει να παίρνουν και οι αγρότες, που μη διαθέτοντας κατάλληλο εξοπλισμό, φαίνεται να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους.

Ο παιδοχειρουργός, εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και κάτοικος στο Πενταμόδι Δημήτρης Πετράκης κάνει λόγο για ένα γνωστό, όπως είπε, θέμα, για το οποίο όμως «δε θέλουμε να μιλάμε, κυρίως στα χωριά», την ώρα που καρκίνοι «θερίζουν» τους κατοίκους.

Έκκληση από τους κατοίκους: «Κάντε κάτι»

Πασχίζοντας τα τελευταία 20 χρόνια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, οι κάτοικοι στο Πενταμόδι, μετά το πέρας της χθεσινής ενημερωτικής εκδηλώσεις, στην οποία χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, με ψήφισμά τους ζητούν, μεταξύ άλλων, οι καλλιεργητές να σεβαστούν την υγεία και τη ζωή των ίδιων, των εργαζομένων στις καλλιέργειες και των κατοίκων της περιοχής. Να εφαρμόζουν τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, να μη κάνουν χημικούς ψεκασμούς στις καλλιέργειες, που απέχουν λιγότερο από 500 μέτρα από κατοικίες και με μηχανήματα υψηλών πιέσεων διασποράς, όπως και να προσαρμοστούν στις οδηγίες της Ε.Ε. και στις ανάγκες της νέας ΚΑΠ, σύμφωνα με τις αρχές και μεθόδους της Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης Εχθρών στις καλλιέργειες.

Έτσι, προχωρώντας στη δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος, αποφάσισαν να συγκροτηθεί Επιστημονική Ομάδα Πρωτοβουλίας με τη συμμετοχή της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, του ΙΣΗ, του ΙΤΕ, των ΤΕΙ Κρήτης και του ΙΜΔΑ για κοινή βάση δεδομένων σε θέματα έκθεσης σε φυτοφάρμακα και για τις ανάγκες ενός μακροχρόνιου προγράμματος επιστημονικής ενημέρωσης, πρόληψης, τεκμηρίωσης και διεκδίκησης δικαιωμάτων που θα αφορούν προβλήματα έκθεσης σε τοξικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες, σε συνεργασία με τους ήδη υπάρχοντες επιστημονικούς φορείς (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο κ.ά.), με τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας να συνεχίζονται.

neakriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...