Το Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου, στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «Θρόνοι που Ταξιδεύουν, Γνώση Αντιγράφων», θα πραγματοποιήσει διεθνή επιστημονική συνάντηση με κύριο θέμα της τα αντίγραφα αντικειμένων από το Μινωικό και τον Μυκηναικό πολιτισμό, αλλά και την πολυσχιδή σημασία των αντιγράφων αρχαιολογικών και άλλων αντικειμένων, από τις 2 έως τις 4 Φεβρουαρίου.
Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις από ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές και καλλιτέχνες από την Ευρώπη (Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία) και τις ΗΠΑ. Περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις σε συλλογές αντιγράφων της Αιγαιακής Προϊστορίας και της ελληνικής αρχαιότητας γενικότερα. Επισημαίνεται ότι συμμετέχουν αρκετοί Έλληνες επιστήμονες, εντός και εκτός Ελλάδος, στους οποίους περιλαμβάνονται η Δρ.Άννα Σημανδηράκη-Γκρίμσω, συνδιοργανώτρια της συνάντησης, ομιλήτρια και Διεθνής Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Χούμπολντ, ο καθ. Διαμαντής Παναγιωτόπουλος (Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης), ο Δρ. Γιάννης Γαλανάκης (Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ), η Δρ. Έστερ Σολομών (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), οι Έφοροι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Δρς. Κωνσταντίνος Πασχαλίδης και Βασιλική Πλιάτσικα, καθώς και οι αρχαιολόγοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Δρς. Ειρήνη Γαλλή και Κατερίνα Αθανασάκη.
Το ερευνητικό πρόγραμμα «Θρόνοι που Ταξιδεύουν, Γνώση Αντιγράφων» χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Ίδρυμα Πολιτισμού (Kulturstiftung des Bundes) της Γερμανίας. Στόχο του έχει τη χαρτογράφηση διεθνών δικτύων κατασκευής, διάθεσης, επιστημονικής και αρχειακής παραγωγής γνώσης μέσα από την ιστορία αντιγράφων αρχαιολογικών αντικειμένων από το Προϊστορικό Αιγαίο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έρευνα, την παρούσα επιστημονική συνάντηση, τη δημοσίευση των ανακοινώσεων, αλλά και μία έκθεση στον εκθεσιακό χώρο Tieranatomisches Theater του Πανεπιστημίου Χούμπολντ (Σεπτέμβριος 2017-Μάρτιος 2018), καθώς και το σχετικό κατάλογο. Η συμμετοχή στην επιστημονική συνάντηση είναι ελεύθερη και ανοικτή σε όλους. Η κύρια γλώσσα θα είναι η Αγγλική και δευτερευόντως η Γερμανική. Περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της λίστας των ανακοινώσεων, βρίσκονται στη σχετική ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Χούμπολντ: