15.8 C
Chania
Thursday, January 22, 2026

Κρήτη: Επανεκκινεί η μεγάλη συζήτηση για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς

Ημερομηνία:

Επανεκκινεί η μεγάλη συζήτηση για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη, καθώς την ίδια ώρα που προχωρά δυναμικά η κατασκευή του αεροδρομίου Καστελίου δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα των μετακινήσεων των πολιτών.

Ειδικότερα τα μέλη της Παγκρήτιας Επιτροπής για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς έχουν ήδη ξεκινήσει ένα νέο γύρο επαφών και συναντήσεων με Δημάρχους και  παράγοντες της αυτοδιοίκησης και σχεδιάζουν με το συντονισμό της Περιφέρειας Κρήτης τη διοργάνωση μιας μεγάλης εκδήλωσης στην οποία θα κληθεί η πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων.

Η εκδήλωση προγραμματίζεται αρχές Φεβρουαρίου και στόχο έχει να ασκηθεί ισχυρή πίεση στα αρμόδια υπουργεία, να υιοθετήσουν το αίτημα για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη εστιάζοντας στη λειτουργία του αεροδρομίου Καστελλίου το οποίο αλλάζει δραστικά τα δεδομένα της επιβατικής κίνησης που είναι ξεκάθαρο ότι η δρομολογούμενη κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα, δεν μπορεί να καλύψει τον τεράστιο όγκο των αναγκών μετακίνησης.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει το μέλος της Παγκρήτιας Επιτροπής Λευτέρης Μιχελάκης με βάση τις εκτιμήσεις που γίνονται ο  αναμενόμενος ετήσιος φόρτος επιβατών μετά την κατασκευή του αεροδρομίου μπορεί να ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια επιβάτες, με το 80% περίπου της συνολικής κίνησης να συγκεντρώνεται στο εξάμηνο Μαΐου – Οκτωβρίου.

Άρα εγείρονται τεράστια ζητήματα σε ότι αφορά στη γρήγορη και κυρίως ασφαλή μετακίνηση των πολιτών που μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από τη χρήση ενός μέσου σταθερής τροχιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, όλα τα δεδομένα που υπάρχουν τεκμηριώνουν την ανάγκη σύνδεσης του Καστελλίου με το Ηράκλειο με μέσο σταθερής τροχιάς , το οποίο σημειώνεται ότι εκτός των άλλων θα αποφορτίσει τις μετακινήσεις των ΙΧ, θα ενισχύσει την ενδοδημοτική συγκοινωνία και θα συμβάλλει στη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού

Τα μέλη της Παγκρήτιας Επιτροπής τονίζουν ότι η Κρήτη δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν φτωχός συγγενής όταν μάλιστα έχει πληρώσει τόσο βαρύ φόρο αίματος στα αναρίθμητα τροχαία και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γίνει σαφές ότι το δικαιούται αυτό το έργο και πρέπει να αποκτήσει  μέσο σταθερής τροχιάς το οποίο το συναντάμε σε όλα τα μεγάλα νησιά της Μεσογείου.

ekriti.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η καταδίκη των δύο Προέδρων

Του Γιώργου Ουρανού Αν προσπαθήσουμε να φανταστούμε το πως θα...