Πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο στον τρυγητό και οι δεξαμενές των οινοποιείων της Κρήτης είναι ασφυκτικά γεμάτες, ο τουρισμός απορροφά ελάχιστες ποσότητες και οι αμπελουργοί κάθονται πλέον σε “αναμμένα κάρβουνα”.
Σταφίδα προτείνει ξανά και ξανά και ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς, μιας και οι δεξαμενές της Παλιανής έχουν μεγάλα αποθέματα κρασιού και θα είναι δύσκολο για την Οργάνωση να πάρει μεγάλες ποσότητες σουλτανίνας.
“Αν κάνουμε την πράξη μας, λέει ο κ. Γαβαλάς, 3.500 με 4.000 τόνους σταφυλιών μας κάνουν 1.000 τόνους σταφίδα περίπου, οπότε με αυτον τον τρόπο υπάρχει μια μεγάλη αποσυμφόρηση για τα οινοποιεία.”
Σταφίδα λοιπόν γιατί φέτος όλοι φοβόμαστε ότι τα σουλτανιά δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν απο τα οινοποιεία αφου το βάρος θα πέσει στα ποικιλιακά οινοστάφυλα και ελάχιστες ποσότητες σουλτανίνας θα καταλήξουν στη στοίβα.
Άντε να ξαναδούμε οψιγιάδες στην Κρητική ύπαιθρο και το χρυσοφόρο προϊόν της Κρήτης να ξαναγεννηθεί έστω και με το ζόρι, μιας και οι παραγωγοί θέλουν να αποφύγουν την διαδικασία της σταφιδοποίησης αφού έχουν “κακομάθει” τα τελευταία χρόνια πηγαίνοντας την σουλτανίνα στα οινοποιεία.