Ρεπορτάζ – αφιέρωμα της γαλλο-γερμανικής τηλεόρασης Arte, παρουσιάζει τους Ελληνες οινοπαραγωγούς της Κρήτης, οι οποίοι έπειτα από σπουδές οινοποιίας στη Γαλλία, αποφάσισαν, αφενός να εισάγουν τη γαλλική τεχνογνωσία οινοπαραγωγής στην Κρήτη και αφετέρου να αντικαταστήσουν τις γαλλικές ποικιλίες με αρχαίες, γηγενείς κρητικές ποικιλίες, για κατανάλωση στην ενδοχώρα αλλά και εξαγωγή στη Γαλλία και ανά τον κόσμο.
Το ρεπορτάζ συνοδεύει στην καθημερινότητά τους, οινοπαραγωγούς, εισαγωγείς ελληνικών κρασιών στη Γαλλία, οινολόγους και καβίστες, που όλοι μαζί, σε πνεύμα συνεργασίας, κατάλαβαν πως οι Ελληνες καταναλωτές αλλά και οι τουρίστες της Κρήτης, αναζητούσαν νέες γεύσεις και ντόπιες ποικιλίες κρασιών πέραν των πλέον ευρέως διαδεδομένων γαλλικών ποικιλιών cabernet, merlot κτλ.
Και απ’ ότι παρουσιάζεται στο ρεπορτάζ, η προσπάθεια των κρητικών οινοποιών να αναδείξουν τις γηγενείς ποικιλίες της περιοχής δεν ήταν μάταιες.
Φαίνεται πως οι κρητικές γηγενείς ποικιλίες, ξεχασμένες και παραμελημένες για καιρό, όπως π.χ. η Μαντηλαριά, το Κοτσιφάλι, το Βιδιανό και η Βηλάνα, όχι μόνο εκτιμώνται από τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες οινογνώστες, αλλά έχουν τα φόντα και συναγωνίζονται καθιερωμένες ποικιλίες στη γαλλική και ευρύτερα στη διεθνή αγορά.