11.8 C
Chania
Sunday, December 29, 2024

Κραυγή αγωνίας καρκινοπαθών για τα φακελάκια: «Εάν δεν πληρώσουμε δεν ξεκινάμε θεραπεία ή δεν μας χειρουργούν»

Ημερομηνία:

Το τηλέφωνο στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών ( ΚΕΦΙ) χτυπάει για να ακουστεί άλλη μια απελπισμένη φωνή να λέει : «Δεν έχω τα χρήματα που ζητάει ο γιατρός για να με χειρουργήσει ή να ξεκινήσει θεραπεία ο άνθρωπός μου.» Η απάντηση από το ΚΕΦΙ είναι : «Να το καταγγείλουμε επώνυμα θα σας βοηθήσουμε εμείς. Ομως κανένας δεν δέχεται!».

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν εκατοντάδες ογκολογικοί ασθενείς στη χώρα μας, η πρόεδρος του ΚΕΦΙ Ζωή Γραμματόγλου στο 8th Cancer conference  που πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοέμβριου στην Αθήνα.

«Δυστυχώς σε ζητήματα ζωής ή θανάτου, όταν βρίσκεσαι στο έλεος διεφθαρμένων ιατρικών πρακτικών, δεν σκέφτεσαι τη διαφθορά που «σκάει» μπροστά στα μάτια σου. Σκέφτεσαι μόνο την υγεία και τη ζωή σου ή του αγαπημένου σου ανθρώπου. Και η σχέση γιατρού και ασθενή είναι άνιση εκ προοιμίου. Ο ασθενής εξαρτάται απολύτως απ’ τον γιατρό του. Γι αυτό κι ο φροντιστής του υποκύπτει σχεδόν πάντα σε επιλογές αναγκαστικές. Που η νομιμότητα λείπει. Και η ηθική…» τόνισε η κυρία Γραμματόγλου, η οποία έχει βιώσει, στο παρελθόν, την ίδια τραυματική εμπειρία όταν νόσησε από καρκίνο.

«Το παιχνίδι της σιωπής» είναι καλά στημένο από όλες της πλευρές και οι ασθενείς, οι γονείς, οι σύζυγοι, τα αδέλφια, αναγκάζονται να το παίξουν μήπως κερδίσουν λίγο ακόμα χρόνο, ξεπουλώντας περιουσίες για να σώσουν τον άνθρωπο τους που κινδυνεύει να πεθάνει, σε δημόσιο ή και σε ιδιωτικό νοσοκομείο, με τις παράνομες και αδικαιολόγητες χρεώσεις τους.

Το «εμπόριο της ελπίδας» με τους ασθενείς τελικού σταδίου

Ακόμα πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι πολλοί επίορκοι γιατροί δεν διστάζουν να δίνουν πανάκριβα καινοτόμα φάρμακα σε ασθενείς τελικού σταδίου, λίγες ημέρες πριν πεθάνουν, ρίχνοντας έτσι νερό στο μύλο του «εμπορίου της ελπίδας» και ζημιώνοντας το κράτος με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Το ανεπίτρεπτο  κενό  που υπάρχει στην ανακουφιστική φροντίδα των ασθενών τελικού σταδίου δίνει την ευκαιρία σε γιατρούς -που δεν τιμούν τον όρκο του Ιπποκράτη-, να κερδοσκοπούν με το θάνατο των ασθενών τους:  «Αντί να βοηθήσουμε την οικογένεια στην αυτό-φροντίδα του ασθενή  χωρίς να τον απομακρύνουμε από την εστία του, αντί να τους προετοιμάζουμε για να αποχαιρετίσουν τους ανθρώπους πράγματα που θα στοίχιζαν σαφώς λιγότερα χρήματα στο σύστημα,  τι κάνουμε; χρησιμοποιούμε τα πιο τελευταία και φυσικά πανάκριβα όπλα από τη φαρέτρα των φαρμακευτικών εταιρειών, σαν να προσπαθούμε το εξωφρενικό: να θεραπεύσουμε τη νόσο λίγες μέρες πριν το τέλος.» κατήγγειλε η κυρία Γραμματολόγου.

H πρόεδρος του ΚΕΦΙ Ζωή Γραμματόγλου

Η διαφθορά με τη γλώσσα των αριθμών

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρωτογενείς εμπειρίες διαφθοράς στον τομέα της υγείας επιβεβαιώνονται από συναφείς έρευνες (ΠΟΥ 2018, ΟΟΣΑ 2021). Η παραοικονομία στην υγεία εκτιμάται μεταξύ 1-1,5 δισ. ευρώ.

Στα ελληνικά νοσοκομεία διακινείται άφθονο μαύρο χρήμα:

  • Το 1/3 των εισαγωγών ασθενών σε δημόσια νοσοκομεία εμπλέκουν ανεπίσημες πληρωμές.
  •  Το 25% των ιδιωτικών πληρωμών υγείας κατευθύνεται σε ανεπίσημες πληρωμές.
  • Στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τη διαφθορά (Μάρτιος – Απρίλιος 2022), το 91% των Ελλήνων θεωρεί εκτεταμένη τη δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας για ιδιωτικό όφελος στο σύστημα υγείας (μ.ό. Ε.Ε.: 29%).
  • Το 13% όσων χρειάστηκαν υπηρεσίες από το ΕΣΥ κατέβαλε «άτυπη πληρωμή» (το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. μετά τη Ρουμανία – μ.ό. Ε.Ε.: 4%).
  • Γενικότερα, πάνω από τους μισούς (55%) θεωρούν «αποδεκτό» να «δώσουν δώρο» προκειμένου να γίνει η δουλειά τους στη δημόσια διοίκηση (μ.ό. Ε.Ε.: 28%)]

«Ο λαός λέει «όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος»  οι ασθενείς και οι φροντιστές τους το εισπράττουν κάθε μέρα. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι τα συστήματα υγείας δεν είναι για να εξυπηρετούν τους λειτουργούς τους, αλλά τους πολίτες» επισημαίνει η πρόεδρος του ΚΕΦΙ.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι καρκινοπαθείς στα δημόσια αλλά και ιδιωτικά νοσοκομεία

Σύμφωνα με το ΚΕΦΙ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς είναι:

  • Σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση και λειτουργία των ογκολογικών κλινικών και των ογκολογικών τμημάτων στα κεντρικά αντικαρκινικά Νοσοκομεία, και σε περιοχές της περιφέρειας όπου χρειάζεται άμεση πρόσληψη ογκολόγων, για να συνεχιστεί η λειτουργία των ογκολογικών τμημάτων και κλινικών.
  • Προβλήματα στην πρόσβαση  των χειρουργείων των ασθενών με καρκίνο.
  • Οι σοβαρές καθυστερήσεις στη διάγνωση και έναρξη θεραπείας, λόγω μεγάλης έλλειψης παθολογοανατόμων.
  • Αναμονές για ακτινοθεραπεία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις αναμονές,  παρουσιάζεται στην Αττική, καθώς συγκεντρώνει ένα πολύ μεγάλο μέρος των ασθενών από την επαρχία και στον δημόσιο τομέα υπάρχουν 14 μηχανήματα, ενώ στον ιδιωτικό 20. 

«Αυτό αναγκάζει τον ασθενή να καταφύγει στα ιδιωτικά κέντρα, γιατί δεν βρίσκει άμεσα ραντεβού. Όμως μερίδα των ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων ήδη από το 2012 μέχρι και σήμερα παρανομεί και δεν εφαρμόζει το νόμο να παρέχει την ακτινοθεραπεία εντελώς δωρεάν στον πολίτη. Του ζητούν ακόμη και πέντε χιλιάδες ευρώ να πληρώσει από την τσέπη του για ακτινοθεραπεία, ενώ αυτή καλύπτεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ» τονίζει η πρόεδρος του ΚΕΦΙ.

Με απλά λόγια ο ασθενής που έχει αναγκαστεί να πάει στο  ιδιωτικό γιατί δεν βρίσκει θέση στο δημόσιο νοσοκομείο είναι έρμαιο των ιδιωτικών, αφού πρέπει να προπληρώσει τη θεραπεία του.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ