14.8 C
Chania
Sunday, November 17, 2024

Κωνσταντοπούλου: Από εβδομάδα τα πρώτα στοιχεία της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος

Ημερομηνία:

Τα πρώτα στοιχεία και τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας την ερχόμενη εβδομάδα δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε έχοντας στο πλευρό της την πρώην δικαστή-ανακρίτρια της Γαλλίας και νυν Ευρωβουλευτή του Γαλλικού Κόμματος των Πρασίνων, Εύα Ζολί.

Μιλώντας για το έργο της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε τη σθεναρή βούληση ώστε «να πάει μέχρι τέλους τις υποθέσεις διαφάνειας» συμπεριλαμβανομένης της νέας έρευνας για τη λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, όλες οι ποινικές δικογραφίες που αφορούν την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο και βρίσκονταν στα συρτάρια από τις 5 Σεπτεμβρίου 2012 βρίσκονται στη διάθεση των επιτροπών της Βουλής. Η πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι είναι αποκαλυπτικά τα όσα περιέχονται στα έγγραφα αυτά και αφορούν, όπως είπε, τις διεργασίες και τις ευθύνες της Τραπέζας της Ελλαδος αναφορικά με το κούρεμα που χαρακτηριζόταν ως απαραίτητο και δεν υπήρξε καμία θωράκιση.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ταξίδι της στο Παρίσι για το «Φόρουμ των Εναλλακτικών-Συμμαχία κατά της Λιτότητας» και την συνάντηση που είχε με τον Ερβέ Φαλτσιανί, πρώην στέλεχος της ελβετικής τράπεζας HSBC που είχε αποσπάσει τραπεζικά στοιχεία μεγαλοκαταθετών, και με ελληνικό ενδιαφέρον, και κατ’ επέκταση κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης «Λίστα Λαγκάρντ».

Όπως είπε η πρόεδρος της Βουλής στη σύναντηση που είχε με τον Ερβέ Φαλτσιανί του ζητήθηκε και δέχθηκε να συνδράμει την προσπάθεια που κάνει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία και έχει αναλάβει την επανεξέταση της υπόθεσης της «Λίστας Λαγκάρντ».

«Η ΕΚΤ ξεπέρασε την εντολή της και η Ελλάδα έγινε αποικία της τρόικας»

Το βάρος της ευθύνης στον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, αλλά και και σε αξιωματούχους της ευρωζώνης που απέτρεψαν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2010 ώστε να διασωθούν οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, έριξε ο οικονομολόγος Φιλίπ Λεγκραίν, πρώην σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Η ΕΚΤ ξεπέρασε την εντολή της και η Ελλάδα έγινε αποικία της τρόικας» είπε ο Φιλίπ Λεγκραίν, αναφέροντας μάλιστα πως στην αναδιάρθρωση του 2012, η κλίμακα και το είδος της ήταν αποτέλεσμα της πολιτική βούλησης των πιστωτών και της ΕΚΤ.

Τρισέ, Σαρκοζί και Μέρκελ  προσποιήθηκαν  το 2010,  ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν ένα πρόσκαιρο πρόβλημα ρευστότητας. Και αυτό το έκαναν για να σώσουν τις Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες που ήταν εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα.

Καταπέλτης για την πολιτική που ακολούθησαν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις , ΕΚΤ και ΔΝΤ  ήταν και ο   Φιλιπ Λεγκρέν, οικονομολόγος σύμβουλος  του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο από τον Φλεβάρη 2011 έως Φλεβάρη 2014, που κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής Αλήθειας της Βουλής για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια.

Χαρακτήρισε ιδιάζουσας βιαιότητας τα  μέτρα που επιβλήθηκαν στον ελληνικό πληθυσμό και μάλιστα, υποστήριξαν ότι τα μέτρα αυτά προκάλεσαν συνθήκες απάνθρωπης μεταχείρισης των Ελλήνων.

Τον Ιούνιο του 2010 η Ελλάδα είχε καταστεί αφερέγγυα γι αυτό δεν δάνειζαν οι αγορές. Και  το ΔΝΤ ήταν πεπεισμένο τι έπρεπε να  προχωρήσει σε αναδιάρθρωση  του χρέους αλλά αντί να αναδιαρθρωθεί το χρέος ο Τρισέ, ο Σαρκοζί και  η καγκελάριος προσποιήθηκαν ότι η Ελλάδα περνάει πρόσκαιρο πρόβλημα ρευστότητας.

Αλλά στην πραγματικότητα δεν υπήρξε  διάσωση της Ελλάδας αλλά διάσωση των πιστωτών της Ελλάδας και αυτό αποδεικνύεται γιατί τα 9 από τα 10 ευρώ που έχουν δανείσει στην Ελλάδα έχουν πάει για να αποπληρωθούν τα δάνεια.

Ακόμη ο Φιλίπ Λεγκρέν υποστήριξε:

–        Η αναδιάρθρωση χρέους είναι απαραίτητη. Χωρίς αυτή οι πιθανότητες ανάκαμψης της οικονομίας είναι πολύ ισχνές.

–        Οι ξένες τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν την έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα  από το  68,8%  το 2010 στο 17,6%  στα τέλη του 2011 και πληρώθηκαν πλήρως καθώς είχαν κάποια λήξει.

–        Δάνεισαν την Ελλάδα όχι με σκοπό τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά για την αποφυγή της κρίσης και σε άλλες αγορές.

–        Η ΕΚΤ υπερέβη τις εξουσίες της , ο ρόλος της δεν είναι να επιβάλει πολιτικές  στις κυβερνήσεις. Δεν έχουν δουλειά οι τραπεζίτες να εμπλέκονται σε πολιτικά ζητήματα.

–        Η Επιτροπή και το ΔΝΤ υποστήριξαν ότι η λιτότητα να βοηθούσε στη βιωσιμότητα του χρέους.

–        Στηρίχθηκαν σε ένα λάθος και προσπαθούσαν να το δικαιολογήσουν.

–        Η κλίμακα της αναδιάρθρωσης το 2012 καθορίστηκε από την πολιτική   δύναμη των πιστωτών και καθορίστηκαν από τη δύναμη ισχυρών κυβερνήσεων.

Τέλος, χαρακτήρισε ηλιθιότητα να πίστεψαν κάποιοι ότι το πρόγραμμα  που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα θα καθιστούσε το χρέος βιώσιμο, ενώ απέδωσε τα λάθη στην ατιμωρησία και ειδικότερα στη απόδοση ευθυνών για αυτά.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ