Στο ζήτημα των αυτοκτονιών και την ανάγκη ενημέρωσης όσων χρειάζονται στήριξη εστίασαν τα μέλη του Ατυπου Δικτύου Ζωής κατά της Αυτοχειρίας κατά την ακρόασή τους από την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.
Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι «οι πολίτες δεν πρέπει να απελπίζονται, αν και άλλοι εργάζονται, για να τους κάνουν να απελπίζονται» και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν άμυνες, και θεσμικές και κοινωνικές και διεθνείς».
Αναφερόμενη στον Δημήτρη Χριστούλα (σ.σ. ο οποίος είχε αυτοκτονήσει στο Σύνταγμα στις 4 Απριλίου 2012 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «εκμηδένιση της δυνατότητας επιβίωσής του», όπως έγραφε στο σημείωμά του), η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «ο θάνατος του ξεσκέπασε όσους θέλουν να καλλωπίσουν την πολιτική των μνημονίων, η οποία είναι μια απάνθρωπη πολιτική».
Κλείνοντας τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι αισθάνεται περήφανη για την Επιτροπή, και διπλά περήφανη βλέποντας αυτούς που ψάχνουν πως θα την αντιμετωπίσουν, καθώς, όπως υποστήριξε, νιώθουν άβολα με τα αποτελέσματά της.
Η πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια, η οποία, όπως σημείωσε «προσέφερε ένα μεγάλο και όχι μικρό λιθαράκι για την υπεράσπιση του λαού μας». Δήλωσε δε, ότι σε λίγες ημέρες που θα αποχωρήσει από τη θέση της προέδρου της Βουλής θα παραμείνει ενεργή ως πολίτης στις εργασίες αυτής της Επιτροπής και «στην αναζήτηση λύσης σε αυτό το φρικιαστικό πλέγμα που έχει δημιουργηθεί με το χρέος σε βάρος του ελληνικού λαού».
Ο Φώτης Σαγόνας, εκ μέρους του άτυπου δικτύου, επισήμανε ότι «επιδιώκουμε τον προβληματισμό και την κινητοποίηση των συμπολιτών μας για το μεγάλο ζήτημα των αυτοκτονιών».
Αναφέρθηκε, δε, στην αποσπασματική ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν φαντάσματα πληροφοριών που δεν μένουν, αν και αφορούν ανθρώπους που βάλαν βίαιο τέλος στη ζωή τους».
Επιπλέον, σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με το αν κάποιος ασχολήθηκε με τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων, καθώς και ότι υπάρχει προσπάθεια αποσύνδεσης των αυτοκτονιών από την κρίση και τις ακολουθούμενες πολιτικές.
Ο Φώτης Σαγόνας αναφέρθηκε και στον Δημήτρη Χριστούλα λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι η πράξη του θα οδηγούσε κάποιους ανθρώπους να ενεργοποιηθούν για το θέμα των αυτοκτονιών, καθώς και ότι «θα γινόταν σημαιοφόρος σε έναν στρατό ψυχών που θα ζητούσαν δικαίωση».
Η κόρη του Δημήτρη Χριστούλα, Έμη, ανέφερε ότι ο πατέρας της «έβαλε τέλος στη ζωή του απέναντι από τη Βουλή καταγγέλλοντας αυτούς που τη μετέτρεψαν σε επικυρωτικό σώμα έξωθεν εντολών».
Εξάλλου, σημείωσε ότι βρίσκεται στη σημερινή συνεδρίαση λόγω του επίμονου αγώνα από το 2011 για να συσταθεί η Επιτροπή του Δημοσίου Χρέους (κάτι που, όπως είπε, ήταν τότε αίτημα και του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και του πολέμου που δέχθηκε μετά τη σύστασή της από ΜΜΕ και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ψυχολόγος Ιωάννα Μαρκίδου τόνισε ότι πρέπει όλοι να μάθουν πού μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν οι δομές, υπάρχουν οι ειδικοί και οι ειδικές τηλεφωνικές γραμμές. Πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι προβολή αυτών των δομών και ενημέρωση των πολιτών, καθώς, επίσης, «να παροτρύνουμε όσους χρειάζονται στήριξη να δεχθούν βοήθεια».
Ο μηχανικός λογισμικού -μέλος του δικτύου- Μιχάλης Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργεί το άτυπο δίκτυο, με στόχο να υπάρξει συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων για τις αυτοκτονίες, να βοηθηθεί η επιστημονική έρευνα, αλλά και να στηριχτούν οι οικογένειες των ανθρώπων αυτών.