13.8 C
Chania
Monday, December 8, 2025

Κωνσταντοπούλου: Το 92% των μνημονιακών δανείων πήγαν στους δανειστές

Ημερομηνία:

Στο ζήτημα του χρέους αναφέρθηκε η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε ομιλία της σε εκδήλωση του London School of Economics, την περασμένη Πέμπτη.

«Η διόγκωση και η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα οδήγησε στην παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων» υποστήριξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου σημειώνοντας ότι συνέβαλε και στην παραβίαση της συνταγματικής και κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

«Είναι καιρός οι άνθρωποι να αποκτήσουν τη δύναμη να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, όχι μόνον εναντίον του δικού τους κράτους αλλά και εναντίον άλλων κρατών και διεθνών οργανισμών που ενεργούν ως δανειστές ή δανειζόμενοι και εμπλέκονται στη διαδικασία ανάληψης ή αποπληρωμής χρέους» τόνισε και πρόσθεσε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν αξία γιατί όλες οι ανθρώπινες ζωές έχουν αξία».

Ειδική μνεία έκανε και στα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, εξηγώντας ότι η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών οδήγησε σε αύξηση του δημοσίου χρέους από 120% το 2009 στο 180% το 2015, ενώ για την επόμενη διετία αναμένεται να αγγίξει το 200% του ΑΕΠ.

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι το 92% των μνημονιακών δανείων προς την Ελλάδα επέστρεψαν πίσω στους δανειστές, για την αποπληρωμή προηγούμενων δανείων, ενώ μόνο το 8% των δανείων διατέθηκε για τις ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού.

tvxs.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Οι τίμιοι αγρότες θα πληρωθούν»!!!

Της Γεωργίας Θάνου * Δεν υπάρχει δήλωση του πρωθυπουργού και...