Πληθαίνουν οι ενστάσεις του Βερολίνου σχετικά με το σχέδιο της Ρώμης να διασώσει με κρατικά χρήματα τη Monte dei Paschi, ενώ εκκρεμεί η έγκριση του σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το Βερολίνο επιμένει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί κατά γράμμα η ευρωπαϊκή οδηγία που ορίζει πότε και με ποιους τρόπους επιτρέπεται η κρατική διάσωση τράπεζας.
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να μην «κουρέψει» τους μικροεπενδυτές της Monte dei Paschi, στην προσπάθειά της να περιορίσει τις πολιτικές επιπτώσεις, αλλά μόνο τους θεσμικούς επενδυτές που κατέχουν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης της Monte dei Paschi.
«Η ΕΚΤ και η Κομισιόν πρέπει να ελέγξουν και να διασφαλίσουν ότι οι ιταλικές αρχές θα σεβαστούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Η προληπτική ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μπορεί να αποτελέσει λύση μόνο σε έκτακτη περίπτωση και σε πολύ αυστηρό πλαίσιο, ενώ θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι μέτοχοι και οι πιστωτές θα είναι από τους πρώτους που θα υποστούν απώλειες, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Αυτοί οι κανόνες δεν πρέπει να παρακαμφθούν» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ώστε να καλυφθούν ζημίες.
Αμφιβολία σχετικά με το πόσο συμβαδίζει το σχέδιο διάσωσης που θέλει να εφαρμόσει η Ρώμη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και κατά πόσον εξακολουθεί να είναι φερέγγυα η Monte dei Paschi είχε εκφράσει την περασμένη Τρίτη και ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας κ. Γενς Βάιντμαν. «Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για την κάλυψη ζημιών», είχε δηλώσει ο κ. Βάιντμαν στην εφημερίδα Bild. Πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τη Monte dei Paschi με 6,5 δισ. ευρώ, ενώ 2,3 δισ. ευρώ θα συνεισφέρουν οι κάτοχοι ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης της τράπεζας (εξαιρουμένων των μικροεπενδυτών που δεν θα υποστούν απώλεια). Η οδηγία Bank Recovery and Resolution Directive (BRRD) επιτρέπει την «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» τράπεζας με κρατικούς πόρους υπό ορισμένες συνθήκες, με πρώτη, η τράπεζα να εξακολουθεί να θεωρείται ως φερέγγυα. Αν κριθεί πως η τράπεζα είναι αφερέγγυα, τότε οι πιστωτές υφίστανται πολύ μεγαλύτερο «κούρεμα».
kathimerini.gr