18.8 C
Chania
Monday, December 8, 2025

Κώστας Γαβράς: «Η ευρωπαϊκή Αριστερά απέτυχε παντού»

Ημερομηνία:

Oι πρωταγωνιστές και κινηματογραφικοί συντελεστές, της ταινίας «Adults In Α Room» (Ενήλικοι στο δωμάτιο) πλαισίωσαν τον Κώστα Γαβρά στη συνέντευξη Τύπου λίγο πριν την πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Ο Χρήστος Λούλης που υποδύεται τον Γιάνη Βαρουφάκη στο βιβλίο του οποίου βασίστηκε η ταινία, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης που στο φιλμ υποδύεται τον Αλέξη Τσίπρα, η Βαλέρια Γκολίνο (Δανάη Στράτου), αλλά και ο Αλεξάντρ Ντεσπλά που υπογράφει τη μουσική έδωσαν το παρών στη συνέντευξη.

Το ελληνικό ενδιαφέρον είναι δεδομένο και μένει να φανεί αν ο σημαντικός σκηνοθέτης, θα καταφέρει να συμπαρασύρει στην αφήγησή του για τα γεγονότα του 2015, τους κριτικούς και το διεθνές κοινό.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Κώστας Γαβράς έκανε αρκετά πολιτικά σχόλια. Δήλωσε πως «η ευρωπαϊκή Αριστερά απέτυχε παντού και πως η Ευρώπη μετατρέπεται σε νεοφιλελεύθερη αυτοκρατορία».

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=9uBMdEiwJNo”]

«Πρέπει να σκεφτούμε τι είναι η Αριστερά. Για μένα δεν είναι οι άνθρωποι, αλλά ιδέες για την κοινωνία, μια φιλοσοφία ζωής. Και αυτή τη φιλοσοφία την εμπιστευτήκαμε σε άνδρες που απέτυχαν», είπε ο σκηνοθέτης σε δημοσιογράφους σήμερα όταν κλήθηκε να μιλήσει για το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο των λαϊκιστών στην Ευρώπη, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η γερμανική προεδρία της Ε,Ε. θα αλλάξει τα πράγματα.

Απόψε, λίγο πριν την προβολή του «Ενήλικοι στην Αίθουσα» ο Κώστας Γαβράς θα τιμηθεί με το βραβείο Jeager-Lecoultre για το συνολικό έργο του και την κινηματογραφική του καριέρα.

Κώστας Γαβράς: «Η ευρωπαϊκή Αριστερά απέτυχε παντού»

 

 

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ