«Πολλοί άνθρωποι στη Νότια Ευρώπη γνωρίζουν καλά ότι δεν ευθύνομαι εγώ ή η Γερμανία για τα προβλήματά τους, αλλά οι δικές τους – επί χρόνια ή επί δεκαετίες – παραλείψεις», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην εφημερίδα «Muenchner Merkur» και επισήμανε πως η αρχή της είναι «αλληλεγγύη εάν και οι χώρες που πλήττονται επιτυγχάνουν στις προσπάθειές τους». Επιπλέον η καγκελάριος της Γερμανίας απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο «αμοιβαιοποίησης του χρέους και τα ευρωομόλογα», πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν και η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, «ο δρόμος που ακολουθούμε θα είναι επιτυχής». Υπενθύμισε μάλιστα για να υποστηρίξει την άποψή της ότι η Γερμανία «ήταν κάποτε ο ασθενής της Ευρώπης».
Παράλληλα, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Κόμπλεντς, η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι «μόνο υπό προϋποθέσεις» θα δοθεί περαιτέρω βοήθεια στα αδύναμα κράτη της Ευρωζώνης, επαναλαμβάνοντας την αρχή «παροχές για αντιπαροχές». «Ναι, υποστηρίζουμε την σταθερότητα του ευρώ», δήλωσε σημειώνοντας ωστόσο πως η υποστήριξη αυτή θα πρέπει να γίνεται με κανόνες.
«Και ο κανόνας είναι: η αλληλεγγύη έχει για μας και την άλλη όψη του νομίσματος – τις προσπάθειες των ίδιων αυτών των κρατών. Η παροχή και η αντιπαροχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες», δήλωσε, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τα κέρδη που έχει η Γερμανία από το κοινό νόμισμα. «Το κοινό νόμισμα εξασφαλίζει για την Γερμανία θέσεις εργασίας και ευημερία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στη Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία της Γερμανίας (SWR), ανέφερε πως η Ελλάδα βρίσκεται «εντός του πλαισίου» του προγράμματος προσαρμογής και «εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της». Επανέλαβε πάντως πως δεύτερο κούρεμα δεν πρόκειται να υπάρξει.
Ερωτηθείς σχετικά με την έκθεση του οργανισμού Oxfam, ο οποίος προειδοποίησε για τις συνέπειες της αυστηρής πολιτικής της λιτότητας, αναφέροντας πως μπορεί να οδηγήσει στη φτώχεια 25 εκατομμύρια ευρωπαίους, ο Σόιμπλε υπεραμύνθηκε των ακολουθούμενων πολιτικών, που ορίζονται κυρίως από το Βερολίνο.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστήριξε πως δεν πρόκειται μόνο για λιτότητα, αλλά για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε μείωση του μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα κατά 13%, αλλά και σε αύξηση των γερμανών τουριστών που επισκέφθηκαν φέτος τη χώρα σε σχέση με το 2012, όταν «η Ελλάδα ήταν ακόμη πολύ ακριβή».