27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων εκπαιδευτικών και διοικητικών

Ημερομηνία:

Ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όσο και διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια άφησε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9.84” , καθώς όπως δήλωσε στόχος είναι οι εκπαιδευτικοί που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις και οι απολύσεις να περιοριστούν στο ελάχιστο. Τόσο οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων έχουν προκηρύξει πενθήμερη απεργία με έναρξη τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

“Δεν έχουμε την πολυτέλεια χρόνου για την αξιολόγηση, η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης”, δήλωσε ο υπουργός αναφορικά με την εύρεση περίπου 1.500 διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων προς διαθεσιμότητα, την ώρα που οι πρυτάνεις δεν στέλνουν λίστες. Υπενθυμίζεται πως τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πελοποννήσου και Αιγαίου, αλλά και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχουν ανακοινώσει αναστολή της λειτουργίας από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή. Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας κάποιοι από τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων θα μπορέσουν να στελεχώσουν θέσεις μέσω της διαπανεπιστημιακής κινητικότητας και υποστήριξε ότι την περασμένη δεκαετία έγιναν αθρόες προσλήψεις διοικητικών.

Πάντως, σύμφωνα με τον Αθήνα 9.84, συνεργάτες του υπουργού υπενθυμίζουν ότι ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, είχε εγγυηθεί για άλλη μία φορά ότι δεν θα απολυθεί κανείς από τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς. Διευκρινίζουν επίσης ότι ο Αρβανιτόπουλος με την επίμαχη δήλωση εννοούσε πως ελπίζει οι συγκεκριμένοι να απορροφηθούν στο υπουργείο Υγείας σε θέσεις που έχουν να κάνουν με το αντικείμενό τους και όχι να απολυθούν.

Σημειώνεται πως χθες Παρασκευή το μεσημέρι οι Πρυτάνεις συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας. Οι Πρυτάνεις με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως η διαθεσιμότητα θα διαλύσει τα Πανεπιστήμια και ζητούν επειγόντως συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Για την επόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί έκτακτη Σύνοδος.

Εν τω μεταξύ, χθες το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό. Όπως διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου οι λίστες με τους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που βγαίνουν στο πρώτο κύμα του προγράμματος κινητικότητας εντός Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμες στην ώρα τους,

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της αξιολόγησης και της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων με τους πρυτάνεις και του προέδρους των ΑΕΙ να επισημαίνουν πως δεν περισσεύει κανένας διοικητικός υπάλληλος και αν προχωρήσει η διαθεσιμότητα τότε θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, τόνισε πως από το υπουργείο Παιδείας η προθεσμία που έχει μπει από το υπουργείο Παιδείας για την αξιολόγηση είναι έως την 15η Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία αφορά σε 1.500 διοικητικούς υπαλλήλους για τους οποίους η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα την ένταξή τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας εντός του Σεπτεμβρίου. Το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υπογραφής των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την κατάργηση συνολικά 2.000 οργανικών θέσεων σε έντεκα υπουργεία, προκειμένου να επιτευχθεί και ο στόχος των 12.500 υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται πως από τον Ιούλιο έχουν ενταχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας 4.401 υπάλληλοι (2.114 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 53 υπάλληλοι -οδηγοί- του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης). Επιπλέον σε καθεστώς διαθεσιμότητας αναμένεται να ενταχθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου 3.000 δημοτικοί αστυνομικοί, ενώ ήδη έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους 1641 διοικητικούς υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας. Για την συμπλήρωση του αριθμού εργαζομένων που έχει συμφωνηθεί απομένουν ακόμα περίπου 1.500 διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας (ΑΕΙ, ΤΕΙ) και περίπου 2.000 υπάλληλοι των υπόλοιπων υπουργείων.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, από το υπουργείο Εσωτερικών οι Γιάννης Μιχελάκης και Λεωνίδας Γρηγοράκος και από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η Ευη Χριστοιλοπούλου

Απεργιακό τσουνάμι από Δευτέρα

Εβδομάδα μαζικών κινητοποιήσεων ξεκινά από τη Δευτέρα κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας και των απολύσεων. Γενική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και Πέμπτη, 18 και 19 Σεπτεμβρίου. Την Τετάρτη, μάλιστα, θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.30 π.μ.

Από την Δευτέρα, επίσης, ξεκινούν πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη 618 εργαζομένων σε καθεστώς κινητικότητας.

Η ΟΛΜΕ έχει εξαγγείλει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, ενώ 48ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοίΔευτέρα και Τρίτη μετά τη λήξη της οποίας θα επανακαθορίσουν τη στάση τους. Οι δάσκαλοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ για όλο το Δημόσιο.

Αναστάτωση επικρατεί και στον χώρο της Υγείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροίκλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στην αλλαγή χρήσης νοσοκομείων και στην κινητικότητα του προσωπικού, κηρύσσοντας τριήμερη πανελλαδική απεργία από την Τρίτη 17 έως και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου.

"google ad"

Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ από κοινού με τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, ενώ το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου συγκαλείται το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να αποφασίσει για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περιφέρεια Κρήτης: Αυξημένες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων λόγω αφρικανικής σκόνης

Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού...

Αυξήθηκαν τα φέσια προς την εφορία – Με χρέη πάνω από 3,8 εκατ. φορολογούμενοι

Η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και εν γένει το αυξημένο κόστος ζωής, δυσκολεύουν αφάνταστα...

Στον Αλικιανό η θερμοκρασία “κόλλησε” στους 31°C όλη τη νύχτα

Συνεχίζεται και σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου η μεταφορά σκόνης...