Παρά την βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του ο Μίκης Θεοδωράκης ταξίδεψε στα Χανιά και δέχτηκε εμφανώς συγκινημένος τις τιμητικές διακρίσεις .
Ο Μίκης Θεοδωράκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σχέση της μουσικής του με την εκκλησία επισημαίνοντας ότι « έχω συνδέσει απόλυτα την πατρίδα με την Ορθοδοξία».
Αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια στην παρουσία του στην Κρήτη, στους αγώνες των κρητικών για την ελευθερία, καθώς και στη δύσκολη περίοδο της επταετίας της χούντας.
Στην ομιλία του κ. Θεοδωράκη υπήρξαν αναφορές στα λόγια του Θουκυδίδη και του Περικλή ενώ ο ίδιος επεσήμανε ότι οι επιφανείς άνδρες δοξάζονται από τα έργα τους.
Στέλνοντας ένα μήνυμα στους παριστάμενους τόνισε:
«Πρέπει να ξέρετε ότι η χώρα μας είναι αυτάρκης. Η γη μας είναι πλούσια οι θάλασσες μας εύφορες. Τα βουνά και οι θάλασσες μας έχουν δώρα. Η χώρα μας δεν είναι μόνο αυτάρκης αλλά και πλούσια. Και για αυτό έχουν πέσει όλοι πάνω μας να μας φάνε».
Σε άλλο σημείο, είπε:
“Εδώ που φτάσαμε, εδώ που μας φτάσανε χρειάζεται επανάσταση” και συμπλήρωσε πως λυπάται που δεν μπορεί να περπατήσει και να πάρει ένα καλάσνικοφ να κατεβεί στις πλατείες.
Ο Περιφερειάρχης στον δικό του χαιρετισμό αναφέρθηκε στην πολυσχιδή προσωπικότητα, στο έργο και την προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη.
Συγκεκριμένα ο κ Αρναουτακης στον χαιρετισμό-καλωσόρισμα στον Μίκη Θεοδωράκη στην Κρήτη είπε:
“Mε ιδιαίτερη χαρά και τιμή η Κρήτη υποδέχεται τον κορυφαίο δημιουργό της σύγχρονης Ελλάδας Μίκη Θεοδωράκη, μια προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία και αναγνώριση.
Υποδεχόμαστε τον συμπατριώτη μας, το μεγάλο κλασσικό δημιουργό της Ευρώπης που διέδωσε σ’ όλο τον κόσμο τη νεοελληνική μουσική τέχνη.
Τον καλλιτέχνη που τραγουδήθηκε και θα τραγουδιέται από το σύνολο του ελληνικού λαού και ως τα πέρατα του κόσμου.
Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι απλά ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, αλλά και ένας από τους κορυφαίους συνθέτες του εικοστού αιώνα παγκοσμίως.
Η αναγνωρισιμότητα του απλώθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, όμως πάντα ο Μίκης Θεοδωράκης υπερηφανεύεται για την Κρητική καταγωγή του, για το νησί μας, την ιστορία, τον πολιτισμό του και τους αγώνες του Κρητικού λαού για την ελευθερία.
Τα Χανιά, η Κρήτη είναι ο τόπος του και οι Κρητικές του ρίζες ισχυρές. Από αυτήν την Κρητική καταγωγή του καθορίζεται το περήφανο και ασυμβίβαστο στοιχείο της προσωπικότητάς του αλλά και οι παραδοσιακές ρίζες της μουσικής του, αφού η Κρητική μουσική κυλά στο αίμα του.
Είναι γνωστή η απάντησή του όταν στη Μακρόνησο του ζήτησαν να υπογράψει για να γλυτώσει. «Δεν υπογράφω απάντησε ο Μίκης· όχι γιατί είμαι κομμουνιστής αλλά γιατί είμαι Κρητικός.»
Η Περιφέρεια Κρήτης, όλοι οι Κρητικοί τιμούμε απόψε το μεγάλο δημιουργό, την εξέχουσα προσωπικότητα της μουσικής, της ιστορίας, των αγώνων, της πολιτικής που το έργο του αποτελεί παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές.
Εκπλήρωση του χρέους στο πρόσωπό του αποτελεί η ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη Χανίων από το Δήμο Χανίων αλλά και η απονομή του χρυσού μεταλλείου από το Πολυτεχνείο της Κρήτης.
Εξάλλου ο ίδιος έχει πει!
«Εγώ στο βιογραφικό μου έγραψα πως είμαι «Έλληνας και Κρητικός». Και κάποτε, όταν θύμωνα με την Αθήνα, έλεγα «Κρητικός και Έλληνας».
Αγαπημένε μας Μίκη, η χαρά και συγκίνηση όλων μας είναι μεγάλη .
Συγχαρητήρια στο Δήμο Χανίων και στο Πολυτεχνείο για την αποψινή τιμητική εκδήλωση.
Καλώς ήρθες στον τόπο και σπίτι σου.
Άλλωστε εσύ έχεις δημόσια ομολογήσει πως
«εδώ στα Χανιά νοιώθω πως βρίσκομαι σε λιμάνι, γαλήνιος και ασφαλής. Λες και ξαναβρέθηκα στην αγκαλιά της οικογένειάς μου. Μη έχοντας ζήσει σε δική μου πατρίδα, έμαθα να θεωρώ την πατρίδα του πατέρα μου σαν δική μου πατρίδα.»
Καλώς ήρθες λοιπόν Μίκη στην πατρίδα σου ”
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμος Χανίων επέδωσε μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη τον τίτλο του επίτιμου δημότη Χανίων και του ανακοίνωσε ότι θα δώσει το όνομα του στο κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων που βρίσκεται στους υπό διαμόρφωση χώρους του παλαιού τελωνείου.
Στο Μίκη Θεοδωράκη δόθηκε από το δήμαρχο Τάσο Βάμβουκα το χρυσό κλειδί της πόλης στην άκρη του οποίου είχε χαραχθεί το κλειδί του sol.
Στην ίδια εκδήλωση το Πολυτεχνείο Κρήτης δια χειρός του πρύτανη Βασίλη Διγαλάκη απέδωσε στον Μίκη Θεοδωράκη τη μέγιστη τιμή του ιδρύματος παραδίδοντάς του το χρυσό μετάλλιο του Πολυτεχνείου για το παγκόσμιας εμβέλειας έργο του και την εθνικά ενωτική στάση του σε όλη την πρόσφατη ιστορία όπως αναφέρει η ομόφωνη απόφαση της συγκλήτου .
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που απέδωσαν παιδιά χορωδίας της πόλης.
Πριν την εκδήλωση ο Μίκης Θεοδωράκης ξεναγήθηκε στο υπό κατασκευή κέντρο πολιτισμού στο παλιό λιμάνι ενώ νωρίτερα είχε επισκεφθεί και το πατρικό του σπίτι στο Γαλατά που μετατρέπεται σε μουσείο.
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, flashnews.gr