Ψυχροπολεμικό είναι το κλίμα ανάμεσα σε φαρμακοποιούς και υπουργείο Υγείας, με αφορμή την κοινή υπουργική απόφαση για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων. Οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την απόφαση «εκτός πραγματικότητας» είναι έτοιμοι να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης, ενώ δεν αποκλείουν να ξαναμπεί «λουκέτο» στα φαρμακεία.
«Απίστευτα πρόχειρη, ανεδαφική, αλλοπρόσαλλη και εκτός πραγματικότητας» χαρακτήρισε, μιλώντας στο newpost ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, την υπουργική απόφαση, σημειώνοντας μάλιστα πως και ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε ότι θα τη βελτιώσει.
Όπως τόνισε, ο ΠΦΣ είναι αποφασισμένος να ασκήσει κάθε νόμιμο ένδικο μέσο για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των φαρμακοποιών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Για αρχή, την Τρίτη ο ΠΦΣ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της κοινής υπουργικής απόφασης.
«Πρέπει να ειδοποιηθεί η Ευρώπη ότι στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται η Δημοκρατία, όπως στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ», είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχουν αλλού αυτά τα εκτρώματα που προβλέπει η ΚΥΑ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φαρμακοποιοί εκτιμούν πως η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, δηλαδή δίνει τη δυνατότητα να παίρνει άδεια για λειτουργία φαρμακείου οποιοσδήποτε μπορεί να ιδρύσει μια ΕΠΕ, χωρίς απαραίτητα να είναι φαρμακοποιός, καθώς θα μπορεί να είναι γιατρός, φαρμακευτική εταιρεία ή φαρμακαποθήκη.
Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις του κλάδου, ο κ. Λουράντος δεν απέκλεισε να κλείσουν εκ νέου τα φαρμακεία. Οι αποφάσεις για την πορεία και τη φύση των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών αναμένεται να ληφθούν στην αυριανή Γενική Συνέλευση.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προανήγγειλε ευνοϊκές νομοθετικές παρεμβάσεις και έκανε λόγο για «ελεγχόμενη απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και όχι πλήρη». Μάλιστα δικαιολόγησε την άποψη αυτή λέγοντας ότι επειδή διατηρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια, δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον για νέα φαρμακεία καθώς ήδη υπάρχει υπερπληθώρα.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας, οι άδειες των φαρμακείων μπορούν να δίδονται εφεξής και σε ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι το φαρμακείο θα έχει τη μορφή ΕΠΕ (οι δανειστές ζητούσαν ΑΕ) και θα υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός με μερίδιο 20%. Εκτός αυτού, κάθε ιδιώτης μπορεί να αποκτήσει ως 5 άδειες, αλλά αυτός ο περιορισμός ισχύει μόνο για φέτος, καθώς κάθε χρόνο προστίθεται μια ακόμα, έτσι ώστε το 2020 ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός αδειών πανελλαδικά να φτάσει στις 10.
Η απόφαση ορίζει ακόμα ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα πληθυσμιακά κριτήρια ήτοι 1 φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους, ενώ σημειώνεται ότι δεν χορηγείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου σε νομικά πρόσωπα, πλην των συνεταιρισμών φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος.