14.8 C
Chania
Monday, December 22, 2025

«Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κόσμου η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ-50 χρόνια ΚΝΕ» στο Φρούριο Ιτζεδίν

Ημερομηνία:

Από νωρίς το απόγευμα εκατοντάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο των ιστορικών φυλακών του Ιτζεδίν. Στην είσοδο του χώρου είχε στηθεί μια καλαίσθητη έκθεση με αρχειακό υλικό και ντοκουμέντα, από την περίοδο που το Φρούριο Ιτζεδίν λειτουργούσε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων. Ταυτόχρονα στον χώρο διακινούνταν και η μπροσούρα που επιμελήθηκαν η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ και οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ με όλο το αρχειακό υλικό που συγκεντρώθηκε για τη ξεχωριστή ιστορία του Ιτζεδίν. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η πρωτοβουλία που πάρθηκε στον χώρο το Φεστιβάλ με το μάζεμα υπογραφών με αίτημα να αποδωθεί το Φρούριο Ιτζεδίν στην χανιώτικη κοινωνία,να αναδειχτεί ως χώρος ιστορικής κληρονομιάς.

Πιο αναλυτικά, σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται:

Στο κέντρο του Φεστιβάλ δέσποζε η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ αφιερωμένη στα 100 χρόνια ηρωικής δράσης του ΚΚΕ και στα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ. Δεκάδες μαθητές ,φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι ξεναγήθηκαν οργανωμένα στην έκθεση αλλά και στα θεματικά περίπτερα που στήθηκαν στο χώρο του Φεστιβάλ.

Με μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές παρακολούθησαν  την συζήτηση στο μαθητικό στέκι με τίτλο: «Με ένα like ξεκινάει η ζωή;» Στην σύσκεψη παρουσιάστηκαν στοιχεία για το πώς διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα τα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης,πώς κυβερνήσεις,εταιρείς και μυστικές υπηρησίες έχουν πρόσβαση σε οτιδήποτε εκθέτουν οι χρήστες στο διαδίκτυο.

Ξεχωριστό πρόγραμμα υπήρχε για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ στον Παιδότοποκαι σε ένα καινουριο στέκι που λειτούργησε για πρώτη φορά: «Το Κόκκινο Αερόστατο»

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ξεκίνησε με παραδοσιακές κρητικές μουσικές και χορούς από τον Γ.Σκευάκη ,τον  Κ.Παχάκη και το Λαογραφικό σύλλογο Χανίων.Ακολούθησε το μεγάλο αφιέρωμα στα «τραγούδια του αγώνα» του Μίκη Θεοδωράκη από το Μουσικό Σύνολο Χανίων.

Ιδιαίτερα συγκινητικό   ήταν το μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα που παρουσιάστηκεαπό την θεατρική ομάδα της ΚΝΕ Χανίων με τίτλο «Το ΚΚΕ στις Μεγάλες στιγμές της Ταξικής Πάλης» . Στον χώρο των φυλακών που μαρτύρησαν εκατοντάδες κομμουνιστές,λαϊκοί αγωνιστές,ξαναζωντάνεψαν μεγάλες στιγμές της ιστορίας του λαϊκού κινήματος.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με πολύ κέφι με τη μεγάλη συναυλία από τους ImamBaildi που με τα τραγούδια τους ξεσήκωσαν τους θεατές.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στα Χανιά ολοκληρώνονται σήμερα 16/9. Το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας είναι το εξής:

  • 7:30 Συναυλία με την Εναλασσόμενη Τάση
  • 8μμ Συναυλία αφιερωμένη στα «100 χρόνια ΚΚΕ» με τους: Εντέχνως Λαϊκοί, Μιχάλη Μπακατσάκη, HalicutiBand και το συγκρότημα της ΚΝΕ.
  • 9:15μμ Πολιτική Ομιλία με το Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • 10:15μμ Συναυλία με τη Γλυκερία.

Και τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ θα υπάρχει δωρεάν λεωφορείο για τη μεταφορά προς το φρούριο του Ιτζεδίν ανά μια ώρα από τις 6:30 έως τις 9:30 με αναχώρηση από την αφετηρία του ΚΤΕΛ Χανίων. Αντίστοιχα μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα υπάρχει δωρεάν λεωφορείο για την επιστροφή προς τα Χανιά.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη θάλασσα και τις ακτές

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων δημιούργησε και προσφέρει εκπαιδευτικό πρόγραμμα...

Δωρεά ενός περιπολικού αυτοκινήτου από το Δήμο Βιάννου στο Αστυνομικό Τμήμα Βιάννου

Παρουσία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης, Υποστράτηγου Νικόλαου...

Αυτοκτόνησε ο επιχειρηματίας και τελευταίος εκδότης της εφημερίδας “Η ΤΟΛΜΗ” Σπύρος Καλλέργης

Σαν κεραυνός έπεσε η είδηση της αυτοκτονίας του γνωστού επιχειρηματία, πολιτικού και...