Κατατέθηκε στην Βουλή και εισάγεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία των Βρυξελλών για το προσφυγικό.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο «Οργάνωση και Λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου Αρχής Προσφύγων, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ‘’σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για την χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση)″ (L 180/29-6-2013), διατάξεις για την εργασία δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως κατεπείγον και εισάγεται στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές στις 17:30 το απόγευμα, ώστε την Παρασκευή να εισαχθεί και να ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Με το νομοσχέδιο, γίνεται η πλήρης ενσωμάτωση της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/32 για τις κοινές ευρωπαϊκές διαδικασίες στην χορήγηση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας σε όσους την αιτούνται. Επιπλέον, προβλέπεται η επιτάχυνση της διαδικασίας των αιτημάτων διεθνούς προστασίας, προκειμένου να μην υπερβαίνει τις 14 ημέρες, ένα ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα δέχεται ισχυρότατες πιέσεις, ενώ περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων. Ακόμη ενσωματώνεται η οδηγία 2013/32 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας.
Περαιτέρω, το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, προβλέπει τη μετονομασία των Hotspot σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης που θα λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου και θα είναι κλειστού τύπου αφού οι μετανάστες και πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα θα τίθενται σε καθεστώς κράτησης έως και 25 ημέρες όπως αναφέρεται, ενώ καθίσταται σαφές ότι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που θα μπορεί να εξετάζεται ένα αίτημα ασύλου θα είναι έξι μήνες και εάν η απόφαση των επιτροπών είναι θετική τότε θα δίνεται άδεια παραμονής στην Ελλάδα για τρία χρόνια. Παράλληλα, για ανθρωπιστικούς λόγους θα χορηγηθούν άδειες διαμονής σε όσους μετανάστες έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο εδώ και πέντε χρόνια και δεν έχουν λάβει ακόμη απάντηση.
Προβλέπεται ακόμη να δημιουργηθούν δώδεκα περιφερειακά γραφεία Ασύλου στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη δυτική Ελλάδα, την Κρήτη, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και τη Ρόδο, ενώ θα δημιουργηθούν και Κινητά Κλιμάκια Ασύλου που θα αποσταλούν σε περιοχές όπου διαμένουν πρόσφυγες εκτός των οργανωμένων χώρων, όπως σε λιμάνια και στην Ειδομένη. Τέλος, ρυθμίζεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο (Υπηρεσία Ασύλου) και δεύτερο βαθμό (Αρχή Προσφυγών) και ζητήματα προσωπικού.
Ιδιαίτερη σημασία έχει πάντως ότι στο νομοσχέδιο, η Τουρκία δεν περιγράφεται ως ασφαλής τρίτη χώρα, αφού ως τέτοια νοείται για έναν πρόσφυγα, μια χώρα όπου δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία του λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων.