15.8 C
Chania
Monday, November 18, 2024

Μεγάλη νίκη, αλλά με απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη: Συγκριτικά αποτελέσματα κομμάτων ανά νομό – Τι συνέβη στα Χανιά – Ποιοι εκλέγονται

Ημερομηνία:

Η Κρήτη, όπως και στην προηγούμενη εκλογική μάχη ψήφισε μαζικά ΣΥΡΙΖΑ. Στους νικητές όμως των εκλογών στην Κρήτη είναι και η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων. Συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει 10 από τους 16 βουλευτές με κατάκτηση και των τεσσάρων εδρών στα Χανιά. Πάντως, εξαιτίας και της αυξημένης αποχής, ο νικητής των εκλογών έχασε αρκετούς ψήφους αφού έλαβε 134.191 ψήφους και ποσοστό 42,6% σε σχέση με τους 161.408 ψήφους και ποσοστό 45% που έλαβε στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Ηράκλειο με 45,2% (2η θέση) και Χανιά με 41,7% (4η θέση) είναι μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά ενώ τόσο το Λασίθι με 39,2% όσο και το Ρέθυμνο με 38,1 βρίσκονται αρκετά υψηλά στην επικράτεια λαμβάνοντας την 11η και 12η θέση.

Παρά τις απώλειες και εξαιτίας του σύνθετου εκλογικού νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τους βουλευτές του από 8 σε 10.

Η Νέα Δημοκρατία παρά την καταγωγή Μεϊμαράκη από την Κρήτη και την κάθοδο του προέδρου της Ν.Δ. ως υποψήφιου στο Ηράκλειο κατέκτησε τη δεύτερη θέση αυξάνοντας οριακά τα ποσοστά της (21,7% έναντι 20,4%) χάνοντας όμως ψήφους (68,425 έναντι 73,324).

Όπως και στην προηγούμενη εκλογική μάχη η Κρήτη έδωσε από τα χαμηλότερα ποσοστά πανελλαδικά στη ΝΔ με το δεύτερο και τρίτο χαμηλότερο ποσοστό να καταγράφει σε Χανιά με 19,4% και Ηράκλειο με 20,3%.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη φαίνεται ότι ανακτά κάποιες από τις απώλειες των προηγούμενων εκλογικών μαχών κατακτώντας την τρίτη θέση στο νησί. Η αύξηση των ψήφων είναι σημαντική από από ποσοστό 5,2% και 18,775 ψήφους στην εκλογική μάχη του Σεπτέμβρη κέρδισε περίπου 10.000 ψήφους και έφθασε στους  28.923 καταγράφοντας ποσοστό 9,2%.

Και η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέγραψε μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά της πανελλαδικά στην Κρήτη, πιο υψηλά στο Λασίθι με 11,2% (3η θέση) και Ρέθυμνο με 10,3% (5η θέση) και λιγότερο στα Χανιά με 6,57% (35η θέση).

Το Ποτάμι ήταν σίγουρα από τους μεγάλους χαμένους στην Κρήτη αφού ουσιαστικά έχασε πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους του. Μάλιστα, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν εκλέχθηκε στα Χανιά όπου κατέβηκε καταγράφοντας τεράστιες απώλειες 4.942 ψήφους έναντι 10.936 ψήφους τον Ιανουάριο του 2015.

Πιο αναλυτικά, έλαβε 15.009 ψήφους με ποσοστό 4,8% έναντι 32.901 ψήφους και ποσοστό 9,2% που κατέγραψε στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Αντίθετη πορεία για τη Χρυσή Αυγή που αν και συνεχίζει να καταγράφει χαμηλά ποσοστά στην Κρήτη αύξησε τα ποσοστά της (4,5% έναντι 3,2%) και τους ψήφους (14,167 έναντι 11.551).

Την πιο μεγάλη άνοδο κατέγραψε στα Χανιά (6,12% έναντι 4,29% τον Ιανουάριο) και τη μικρότερη στο Ρέθυμνο (4,04% έναντι 3,11%).

Το ΚΚΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, απέτυχε να αυξήσει ουσιαστικά τα ποσοστά αφού ναι μεν έλαβε 4,31% έναντι 3,9% του Ιανουαρίου όμως έχασε ψήφους αφού από τους 14.000 έλαβε 13.551.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του το κατέγραψε στα Χανιά όπου έλαβε 5,45% έναντι 4.80 στις εκλογές του Ιανουαρίου. Πάντως, η αύξηση του ποσοστού δεν αντικατοπτρίζει αύξηση των ψήφων αφού στις χθεσινές εκλογές έλαβε 4.302 ψήφους και τον Ιανουάριο 4.315.

Μεγάλες απώλειες για τους Ανεξάρτητους Έλληνες καθώς έχασαν σε επίπεδο Κρήτης πάνω από 6 χιλιάδες ψήφους (10.289 και ποσοστό 3,3% έναντι 16.471 και ποσοστό 4,6% τον Ιανουάριο)

Τις πιο μεγάλες απώλειες κατέγραψαν στο νομό Χανίων (από 5,75% σε 3,65% απώλειες 2,10%) όπου είχαμε και την αποχώρηση δύο σημαντικών στελεχών του, του Κώστα Γύπαρη και του Παντελή Καπαρουδάκη ενώ τις μικρότερες απώλειες κατέγραψαν στο Λασίθι (0,75%).

Η ευχάριστη ή δυσάρεστη έκπληξη των εκλογών, η Ένωση Κεντρώων που εισήλθε στη Βουλή διπλασίασε σχεδόν και τους ψήφους και τα ποσοστά του στην Κρήτη λαμβάνοντας 7.077 ψήφους (έναντι 3,695 τον Ιανουάριο) και καταγράφοντας ποσοστό 2,2% έναντι 1,03%.

Το πιο υψηλό ποσοστό της στην Κρήτη έλαβε στα Χανιά με 2,45% έναντι 1,19% των εκλογών του Ιανουαρίου.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στα Χανιά

Αν μπορούμε να κάνουμε ένα σχόλιο σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα στο νομό Χανίων μπορούμε να πούμε ότι είδαμε σημαντικές αλλαγές που δεν αποτυπώθηκαν όμως στην εκλογή των βουλευτών.

Η πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ήταν μικρή όμως μέσα σε διάστημα 7 μηνών περίπου 6 χιλιάδες ψηφοφόροι του ή ψήφισαν άλλο κόμμα ή απείχαν.

Η ΝΔ όχι μόνο απέτυχε να καρπωθεί αυτή την απώλεια αλλά έχασε πάνω από δυόμιση χιλιάδες ψήφους. Προφανώς ο κόσμος δεν μπόρεσε να αντιληφθεί γιατί να ψηφίσει τη ΝΔ αφού δεν υπήρχε κάποια ριζικά διαφορετική πρόταση από αυτή την κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το Ποτάμι και προσωπικά ο Σταύρος Θεοδωράκης υπέστη μία συντριβή ενώ επανέρχεται το ΠΑΣΟΚ διπλασιάζοντας τους ψήφους και τα ποσοστά του. Καταποντισμός και για τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Το ΚΚΕ δεν έπεισε και απέτυχε να εισπράξει ψήφους από όσους αντιτίθενται στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών και αναζητούν εναλλακτική.

Η Χρυσή Αυγή ήταν σίγουρα από τους νικητές στα Χανιά αφού στο νομό μας κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό της στην Κρήτη, ενώ και η Λαϊκή Ενότητα που δεν κατέφερε να εισέλθει στη Βουλή κατέγραψε το τρίτο υψηλότερο ποσοστό της πανελλαδικά στα Χανιά ενώ και η Ένωση Κεντρώων κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό της στην Κρήτη στα Χανιά.

Το ίδιο ισχύει και για το ΕΠΑΜ που συνολικά η Κρήτη του έδωσε τα υψηλότερα ποσοστά του και ειδικά τα Χανιά του έδωσαν την 5η θέση πανελλαδικά με 1.06%.

Τα Χανιά έδωσαν το τρίτο υψηλοτερο ποσοστό της πανελλαδικά και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΕΕΚ που κατέγραψε ένα σημαντικό 1,13%

Στα Χανιά επίσης καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής στην Κρήτη με 42,65% έναντι 33,37 των εκλογών του Ιανουαρίου.

Οι νέοι βουλευτές και οι απώλειες στην Κρήτη

Όσον αφορά τώρα τους νέους βουλευτές στην Κρήτη πρόκειται για 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης από τα Χανιά κερδίζει την 4η έδρα του νομού ενώ ο Μιχάλης Κλάδος αναμένεται να λάβει την τέταρτη έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας αφήσει την έδρα στο νομό. Καινούργιο πρόσωπο και ο Εμμανουήλ Ηγουμενίδης στο Ηράκλειο όπως και ο Εμμανουήλ Θραψανιώτης στο Λασίθι.

Στις απώλειες καταγράφεται σίγουρα ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί αφού η Λαϊκή Ενότητα δεν έπιασε το όριο του 3%. Το ίδιο ισχύει για τον Κώστα Δερμιτζάκη από το Λασίθι.

Τα ονόματα των 16 νέων βουλευτών της Κρήτης

Οι 10 από τις 16 έδρες του νησιού πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ακολουθούν η ΝΔ με 3, και από μία λαμβάνουν ΚΚΕ, Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Πιο αναλυτικά οι βουλευτές που εκλέγονται ανά νομό είναι

Χανιά

Γιώργος Σταθάκης (ΣΥΡΙΖΑ)

Παύλος Πολάκης (ΣΥΡΙΖΑ)

Βάλια Βαγιωνάκη (ΣΥΡΙΖΑ)

Αντώνης Μπαλωμενάκης (ΣΥΡΙΖΑ)

Ρέθυμνο

Ανδρέας Ξανθός (ΣΥΡΙΖΑ)

Γιάννης Κεφαλογιάννης (ΝΔ)

Ηράκλειο

Ιωάννης Μιχελογιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ)

Σωκράτης Βαρδάκης (ΣΥΡΙΖΑ)

Νικος Ηγουμενίδης (ΣΥΡΙΖΑ)

Μιχάλης Κλάδος (ΣΥΡΙΖΑ)

Λευτέρης Αυγενάκης (ΝΔ,)

Βασίλης Κεγκέρογλου  (Δημοκρατική Συμπαράταξη)

Σπυρίδων  Δανέλλης (Ποτάμι)

Μανώλης Συντυχάκης (ΚΚΕ)

Λασίθι

Μανώλης Θραψανιώτης (ΣΥΡΙΖΑ)

Γιάννης Πλακιωτάκης (ΝΔ)

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πάπας Φραγκίσκος: Να ερευνηθεί αν στην Γάζα διαπράχθηκε γενοκτονία

“Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, όσα συμβαίνουν στην Γάζα έχουν...