18.2 C
Chania
Thursday, January 15, 2026

Μεγάλη Τιμή στον Παύλο Πολυχρονάκη από την Αγγλία

Ημερομηνία:

Το ποίημα του συνεργάτη μας Παύλου Πολυχρονάκη «Ολυμπιακοί Αγώνες» που στάλθηκε στην Αγγλία από το Υπουργείο Πολιτισμού, μαζί με άλλα κείμενα, ως συμμετοχή της Ελλάδας στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα της Αγγλίας, βραβεύτηκε με χρυσό μετάλλιο από την Ένωση Λογοτεχνών της Αγγλίας της οποίας πρόεδρος είναι ο Τόνυ Κένεντυ. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Midnight» και στάλθηκε για συμμετοχή στο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το οποίο θεωρείται το καλύτερο του κόσμου.

Το ποίημα του Πολυχρονάκη, που βραβεύτηκε, είναι το παρακάτω:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οχτώ αιώνες προ Χριστού και προς τιμή του Δία

«Αγώνες Ολυμπιακούς» κάναν στην Ολυμπία

που είναι «της Γης το Ιερό», το «Άγιο φυλακτό της»

η Οικουμένη ολόκληρη, μαζί με το όνειρό της.

Στην Ολυμπία δηλαδή πριν τρεις χιλιάδες χρόνια

γεννήθηκαν και θέριεψαν με της ελιάς τα κλώνια.

Κι ο μέγας; Θεοδόσιος, χωρίς καμιά αιτία,

με νόμο τους κατάργησε εις την χιλιετία.

Σε κώμα παραμένανε για χρόνια οχτακόσια

και πέντε χρόνια πριν να μπει το χίλια εννιακόσια

ήρθε ο Βαρώνος Κουμπερτέν, φιλί ζωής τους δίνει

κι από το κώμα που ήτανε ευθύς τους αναστήνει.

Δυσκολευτήκαν στην αρχή από πολλούς ανέμους…

κτυπήθηκαν κι από τους δυό παγκόσμιους πολέμους,

μα τελικά νικήσανε και καθιερωθήκαν

«θρησκεία πανανθρώπινη» μετά αναδεχτήκαν

το πιο ωραίο γεγονός σ’ όλης της Γης τους τόπους,

για άσπρους, μαύρους, κόκκινους και κίτρινους ανθρώπους.

Μα όσο κι αν αναδειχτούν κι όσο κι αν δοξαστούνε,

«απ’ τους αγώνες τους παλιούς», πάντα θα υστερούνε,

γιατί παλιά, να μάχονται όλοι τους σταματούσαν

όταν οι Ολυμπιακοί αγώνες ξεκινούσαν∙

ενώ «εις τους σημερινούς», πολέμους ξεκινούνε,

τους αθλητές, στο Στάδιο μέσα τους εκτελούνε

κι οι τρομοκράτες με τυφλό κτύπημα απειλούνε

«την Τελετή της Έναρξης». Θεέ! μην το αξιωθούνε…

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γροιλανδία: Η Μόσχα εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» για την αποστολή επιπλέον νατοϊκών δυνάμεων

Η ρωσική διπλωματία εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» σχετικά με την...

Μητρόπολη Κισάμου: Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο

Θωρακίζεται, ακόμα περισσότερο, το Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και...

«Όμηροι» 400.000 πτυχιούχοι ΤΕΙ επτά χρόνια μετά την ανωτατοποίηση – Παρέμβαση από την Κρήτη

Σε καθεστώς παρατεταμένης αβεβαιότητας παραμένουν χιλιάδες απόφοιτοι, την ώρα...