Για διεξαγωγή “υβριδικού πολέμου” εναντίον της Ρωσίας κατηγόρησε τη Δύση ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ με αφορμή το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία. “Μονόδρομος ο παγκόσμιος πόλεμος”, η εκτίμησή του.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι το πυραυλικό πλήγμα στο πολωνικό έδαφος δείχνει πως η Δύση πλησιάζει περισσότερο σε άλλον ένα Παγκόσμιο Πόλεμο.
“Το περιστατικό με το καταγγελόμενο από την Ουκρανία ‘πυραυλικό πλήγμα’ σε πολωνικό αγρόκτημα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει εγγύτερα σε παγκόσμιο πόλεμο“, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Μεντβέντεφ.
Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα που είναι χώρα μέλος του NATO, δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του δεν έχει “αδιάσειστα στοιχεία” που να δείχνουν ποιος εξαπέλυσε τον πύραυλο, ο οποίος έπληξε αγροτική εγκατάσταση σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων.
Παρά το γεγονός ότι η γραμμή που ακολουθεί η Βαρσοβία αναφέρει ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν «αδιάσειστα στοιχεία» για την προέλευση του πυραύλου, νωρίτερα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ ανέφεραν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε χθες Τρίτη σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.
Οι Δυτικοί προσέφεραν συνετή στήριξη στην Πολωνία, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να χαρακτηρίζει «απίθανο (…) (ο πύραυλος) να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία».
«Θέλω να βεβαιωθώ ότι θα μπορέσουμε να καθορίσουμε τι συνέβη ακριβώς», προτού αντιδράσουμε, τόνισε έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία) στην Ινδονησία, στο περιθώριο της συνόδου της G20.
Ο απεσταλμένος των Financial Times, Κρίστοφερ Μίλερ, αναφέρει ο Guardian, σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε πως έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον Ντμίτρο Κουλέμπα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας είπε πως “δεν έχουμε τίποτα νεότερο να ανακοινώσουμε γιατί περιμένουμε να τελειώσει η έρευνα. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας θα ενημερώσουμε τη δήλωσή μας. Είναι πρόωρο να σχολιάσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Είδαμε τη δήλωση Μπάιντεν”.
Την ίδια στιγμή ο Μίλερ ανέφερε πως “σε όλη την Ουκρανία αυτή τη στιγμή” έχουν ηχήσει σειρήνες αεροπορικής επιδρομής, που σημαίνει όπως έγραψε, ότι ρωσικοί πύραυλοι βρίσκονται στον αέρα.
Έκκληση για ψυχραιμία
Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να “διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση υπό τις παρούσες συνθήκες”, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, η Μάο Νινγκ, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενη στην πτώση πυραύλου στην Πολωνία.
Και η Γαλλία ζήτησε να επιδειχθεί «η μέγιστη σύνεση», καθώς «πολλές χώρες» στην περιοχή διαθέτουν αυτού του είδους τους πυραύλους, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, προειδοποιώντας για «τον σημαντικό κίνδυνο κλιμάκωσης».
Ο πύραυλος έπεσε νωρίς το απόγευμα στο χωριό Σεβόντοφ και σκότωσε δύο Πολωνούς, σύμφωνα με τις αρχές. Το Κίεβο αρχικά ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για «πύραυλο ρωσικής κατασκευής».
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να έχει σήμερα «έκτακτη συνεδρίαση» με τους πρεσβευτές της Συμμαχίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του.
Η Πολωνία, που συνορεύει με την Ουκρανία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και περίπου 10.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στη χώρα.
Είναι «απολύτως σημαντικό να αποφύγουμε την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ζήτησε «έρευνα σε βάθος» για το περιστατικό.
Συνεδριάζει εκ νέου το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας (BBN) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεδριάσει εκ νέου στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να εξαπλωθεί και στις γειτονικές χώρες μετά και την πτώση πυραύλου χθες στο πολωνικό έδαφος.
«Το BBN εξετάζει τις διευθετήσεις που έχουν γίνει ως αυτή την ώρα με τους διοικητές, τους επικεφαλής υπηρεσιών και τους συμμάχους», επεσήμανε ο επικεφαλής του Γιάτσεκ Σιβίρα σε ανάρτησή του στο Twitter.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνεδρίασε ήδη χθες Τρίτη το βράδυ, αφού έγινε γνωστό ότι πύραυλος έπεσε σε πολωνικό χωριό κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Γιαμπλόνσκι δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα είναι ασφαλής επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά προειδοποίησε ότι ενδέχεται να σημειωθούν και άλλα αντίστοιχα περιστατικά.
«Η αντίδραση των συμμάχων μας, η απερίφραστη στήριξή τους και η προθυμία τους να σταθούν στο πλάι μας δείχνουν ότι είμαστε πολύ πιο ασφαλείς απ’ όσο αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ», επεσήμανε ο Γιαμπλόνσκι μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό RMF FM σήμερα το πρωί.
«Ως χώρα γειτονική της Ουκρανίας ενδέχεται να είμαστε εκτεθειμένοι σε διάφορα περιστατικά, περιλαμβανομένων κάποιων που λαμβάνουν χώρα από λάθος», πρόσθεσε.