12.8 C
Chania
Thursday, January 8, 2026

Μεσκλά: «Ζωντανεύει» η μνήμη της Αντίστασης – Εκδήλωση για την επέτειο διάλυσης του Τάγματος Σούμπερτ

Ημερομηνία:

Τιμή στους μαχητές του ΕΛΑΣ και τους κατοίκους που έβαλαν τέλος στη δράση του «Σώματος Κυνηγών» τον Ιανουάριο του 1944 αποδίδει το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Στις σελίδες της τοπικής ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και στα γεγονότα που σημάδεψαν την Κρήτη κατά την τελευταία φάση της Γερμανικής Κατοχής στρέφει το βλέμμα του το Παράρτημα Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ). Με αφορμή την επέτειο ενός καθοριστικού γεγονότος για την περιοχή, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής στα Μεσκλά, την ερχόμενη Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026.

Επίκεντρο της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 το μεσημέρι στον χώρο του μνημείου, είναι η ιστορική μάχη που οδήγησε στη διάλυση του περιβόητου «Τάγματος Σούμπερτ» (Jagdkommando Schubert), ενός σώματος που συνέδεσε το όνομά του με μερικές από τις πιο σκληρές πτυχές της ναζιστικής θηριωδίας στο νησί.

Το τέλος της «αιμοβόρας δράσης»

Όπως επισημαίνεται στο κάλεσμα των διοργανωτών, η εκδήλωση δεν έχει μόνο εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά στοχεύει στην ανάδειξη της συμβολής του ντόπιου πληθυσμού στον απελευθερωτικό αγώνα. Τιμώμενα πρόσωπα είναι οι κάτοικοι των Μεσκλών, καθώς και οι μόνιμοι και εφεδρικοί αντάρτες του ΕΛΑΣ, οι οποίοι τον Ιανουάριο του 1944 κατάφεραν καίριο πλήγμα στον γερμανικό στρατό κατοχής, τερματίζοντας την «αιμοβόρα δράση» του σώματος που διοικούσε ο επιλοχίας Φριτς Σούμπερτ.

Η συγκεκριμένη επέτειος αποτελεί ορόσημο για την τοπική κοινωνία, καθώς η εξάρθρωση του συγκεκριμένου τάγματος ασφαλείας θεωρείται μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ένοπλης αντίστασης στην Κρήτη, απαλλάσσοντας την ύπαιθρο από μια μονάδα που ευθύνεται για σωρεία εγκλημάτων κατά αμάχων.

Διδάγματα από την τριπλή κατοχή

Πέρα από την ιστορική αναδρομή, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ προσδίδει στην εκδήλωση και σαφές πολιτικό περιεχόμενο. Στην ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει τη δράση του Τάγματος Σούμπερτ ως «αποκαλυπτική για το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού και του συστήματος που υπηρετεί».

Οι διοργανωτές συνδέουν το ιστορικό παρελθόν με το παρόν, τονίζοντας πως η ηρωική στάση του λαού κατά την περίοδο της τριπλής φασιστικής κατοχής αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαχής. Μέσα από την τιμή στους αγωνιστές του 1944, προβάλλεται το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα για μια κοινωνία «απαλλαγμένη από εκμετάλλευση και πολέμους».

Το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στον λαό και τη νεολαία του Νομού Χανίων να δώσουν το «παρών» στα Μεσκλά, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την αντιστασιακή παρακαταθήκη του τόπου.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: Παρεμβάσεις στην Αγυιά υπό το βάρος των αφίξεων – «Προσωρινή» λύση μέχρι να βρεθεί άλλος χώρος

Κλειστή σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια και συμφωνία για ήπιες παρεμβάσεις...