16.8 C
Chania
Monday, December 22, 2025

Μετά την Ισπανία, τα βλέμματα στρέφονται στην Ιταλία

Ημερομηνία:

Παρά την αρχική ευφορία τους λόγω της συμφωνίας για ευρωπαϊκή στήριξη του τραπεζικού κλάδου της Ισπανίας με ποσό που μπορεί να φτάσει έως και τα 100 δισ. ευρώ, οι κυριότερεςευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν τελικά τη Δευτέρα με μικτά πρόσημα λόγω του φόβου πως η Ιταλία θα αποτελέσει την επόμενη στη σειρά χώρα του ευρωπαϊκού Νότου που θα οδηγηθεί στο μηχανισμό στήριξης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 982,94 μονάδες. Μεγάλη πτώση, 2,8%, σημείωσε ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο, εν μέσω ανησυχιών πως η Ιταλία θα δεχθεί πιέσεις στις αγορές χρέους.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.432 μονάδες, μειωμένος κατά 0,05%, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,29% στις 3.043 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 0,17% στις 6.141 μονάδες.

Και το ευρώ, που νωρίτερα βρέθηκε πάνω από το 1,26 δολ. τελικά διολίσθησε ακόμη και κάτω από το 1,25 δολ. λόγω ανησυχιών για την Ελλάδα αλλά και σχετικά με τις λεπτομέρειες της διάσωσης των ισπανικών τραπεζών. Λίγο μετά τις 19.00, το ευρώ ενισχύθηκε λίγο στο 1,2505 δολ.

Τα ομόλογα Ισπανίας και Ιταλίας διέγραψαν τα πρωινά τους κέρδη, με τα spreads να επανέρχονται σε θετικό έδαφος. Ειδικότερα, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για την διακράτηση των δεκαετών ισπανικών ομολόγων ενισχύεται κατά 20,60 μ.β. αυτή την ώρα στις 510 μ.β., ενώ νωρίτερα βρέθηκε να υποχωρεί κάτω από τις 500 μ.β. Την ίδια ώρα άνοδο 20 περίπου μ.β. καταγράφει το ιταλικό spread στις 464 μ.β.

Αντίθετα, πτωτικά εξακολουθούν αν κινούνται τα spreads της υπόλοιπης περιφέρειας, διατηρώντας την πρωινή τους τάση. Αναλυτικά, το ελληνικό διαμορφώνεται στις 2.741 μ.β. (-19,20 μ.β.), το ιρλανδικό στις 594 μ.β. (-13,70 μ.β.) και το πορτογαλικό στις 919 μ.β. (-55 μ.β.).

Η Ιταλία βρίσκεται στο  «μικροσκόπιο» και αυτό σίγουρα δεν αλλάζει μετά τη διάσωση της Ισπανίας», σχολίασε ο Nicola Marinelli του Glendevon King Asset Management, ενώ πρόσθεσε: «αυτό δεν σημαίνει ότι πολιορκείται, αλλά ότι οι επενδυτές εξετάζουν με προσοχή κάθε πληροφορία πριν αποφασίσουν να αγοράσουν ή να πουλήσουν ιταλικά ομόλογα».

Σύμφωνα με το Bloomberg, το χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σε 2 τρισ. ευρώ, αποτελώντας το υψηλότερο χρέος ανεπτυγμένης χώρας ως ποσοστό της οικονομίας της μετά την Ελλάδα και την Ιαπωνία.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτοκτόνησε ο επιχειρηματίας και τελευταίος εκδότης της εφημερίδας “Η ΤΟΛΜΗ” Σπύρος Καλλέργης

Σαν κεραυνός έπεσε η είδηση της αυτοκτονίας του γνωστού επιχειρηματία, πολιτικού και...