15.8 C
Chania
Sunday, January 12, 2025

Μετά την Τουρκία και η Εθνική Τράπεζα μπλοκάρει τις αγορές με κρυπτονομίσματα!

Ημερομηνία:

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε πολλούς χρήστες του web banking της Εθνικής Τράπεζας όταν ήρθαν αντιμέτωποι με ένα μάλλον περίεργο μήνυμα που αφορούσε όσους συναλλάσσονται ή επενδύουν σε κρυπτονομίσματα καθώς η τράπεζα δεν σκοπεύει να διευκολύνει σχετικές επενδυτικές πράξεις.

Όπως επισημαίνει δε, προτίθεται να επιστρέφει τα προς επένδυση ποσά στους εκάστοτε εντολείς καθώς και να ακυρώνει πιθανές μεταφορές εμβασμάτων.

Το μήνυμα γράφει:

“Σημαντική ενημέρωση: Σας ενημερώνουμε ότι η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο της εσωτερικής Πολιτικής και των Διαδικασιών της, εφαρμόζει μέτρα αυξημένης δέουσας επιμέλειας κατά την εκτέλεση συναλλαγών, που σχετίζονται με αγορές και πωλήσεις κρυπτονομισμάτων. Η διενέργεια τέτοιων συναλλαγών, μέσω του Internet και Mobile Banking της Εθνικής Τράπεζας, ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή των κεφαλαίων στον εντολέα, σε περίπτωση εισερχομένων εμβασμάτων προς πίστωση, ή την αδυναμία εκτέλεσης μεταφορών προς δικαιούχους, παρόχους υπηρεσιών ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων.”


Αυτό όπως ήταν φυσικό δημιούργησε πολλά ερωτηματικά και οι υπάλληλοι στο call center της Εθνικής μόνο ευχές δεν άκουγαν Πασχαλιάτικα από αγανακτισμένους  καταθέτες που έβλεπαν πως η τράπεζα μπορεί  να μην εκτελέσει ούτε μια εντολή μεταφοράς προς ένα ανταλλακτήριο αλλά και το σημαντικότερο, να μην επιτρέψει σε κάποιον να πάρει τα χρήματά του από ένα ανταλλακτήριο!

Ταυτόχρονα η τράπεζα αρνείται να τους δώσει το εγγραφο μη αποδοχής και επιστροφής των χρημάτων κατι που ζητάνε οι πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων με αποτέλεσμα δεκάδες επενδυτές να βρίσκονται ξεκρέμαστοι.

Υπενθυμίζεται ότι πριν την Εθνική Τράπεζα στην Ελλάδα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ειχε αποφασισει να απαγορεύσει ευθέως τη χρήση κρυπτονομισμάτων για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι τουρκικές Αρχές με τον τρόπο αυτόν επιδίωκαν να σταματήσουν τη φυγή από τη λίρα σε κρυπτονομίσματα λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το εθνικό νόμισμα της χώρας. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έκανε λόγο για πιθανές μεγάλες ζημιές και σημαντικούς κινδύνους συναλλαγών από τα κρυπτονομίσματα και ανακοίνωσε ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται άμεσα ή έμμεσα ως μέσο πληρωμής επειδή δεν υπόκεινται σε κανέναν μηχανισμό ρύθμισης και εποπτείας, ούτε σε κεντρική ρυθμιστική Αρχή.

Χαρακτηριστικο των αντιλήψεων που διέπει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα είναι και ανακοίνωση που ειναι αναρτημένη στη σελίδα της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στην ανακοινωση η οποια είναι γραμμένη σε μορφή ερωταπαντήσεων, αναφέρονται τα εξής:

Το bitcoin αποκαλείται «εικονικό νόμισμα». Όμως, τι είναι ακριβώς το bitcoin; Ποια είναι η σημασία του για τα πραγματικά νομίσματα;

Στην ουσία είναι μια ψηφιακή μονάδα αξίας που μπορεί να ανταλλάσσεται ηλεκτρονικά. Δεν έχει φυσική μορφή. Το bitcoin δημιουργείται και παρακολουθείται από ένα δίκτυο υπολογιστών μέσω πολύπλοκων μαθηματικών τύπων και όχι από μία ενιαία αρχή ή οργανισμό.

Είναι μεν ψηφιακό αλλά δεν είναι νόμισμα. Γιατί όχι;

Δεν υποστηρίζεται από κανέναν

Το bitcoin δεν εκδίδεται από κάποια κεντρική δημόσια αρχή. Για παράδειγμα, όταν κρατάτε στα χέρια σας ένα τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ, η ΕΚΤ εγγυάται το δικαίωμά σας να το χρησιμοποιείτε ως μέσο πληρωμής σε οποιοδήποτε μέρος της ζώνης του ευρώ. Κανείς δεν διασφαλίζει το δικαίωμά σας να χρησιμοποιείτε το bitcoin και κανείς δεν εργάζεται για να διατηρείται σταθερή η αξία του.

Δεν είναι ένα γενικά αποδεκτό μέσο πληρωμής

Εάν το bitcoin ήταν νόμισμα, θα είχατε λογικά τη δυνατότητα να το χρησιμοποιείτε ευρέως. Όμως, στην πράξη, μπορείτε να πληρώσετε με bticoin σε πολύ λίγα μέρη. Και σε αυτά όμως οι συναλλαγές εκτελούνται με βραδύτητα και είναι δαπανηρές.

Δεν προστατεύονται οι χρήστες

Τα bitcoin μπορούν να κλαπούν από χάκερς. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν έχετε καμία νομική προστασία.

Είναι υπερβολικά ασταθές

Ένα νόμισμα θα πρέπει να αποτελεί αξιόπιστο μέσο αποθήκευσης της αξίας, ώστε να μπορείτε με σιγουριά να αγοράζετε σήμερα, αλλά και του χρόνου, περίπου την ίδια ποσότητα αγαθών. Το bitcoin δεν είναι σταθερό. Η αξία του ανέβηκε στα ύψη και μειώθηκε ραγδαία σε διάστημα λίγων ημερών.

Εάν δεν είναι νόμισμα, τότε τι είναι;

Το bitcoin είναι μια δραστηριότητα κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Με άλλα λόγια, μπορείτε να επενδύσετε σε αυτό με σκοπό το κέρδος, κινδυνεύοντας όμως να χάσετε την επένδυσή σας.

Θα απαγορεύσει η ΕΚΤ τα bitcoin;

Δεν αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΚΤ η απαγόρευση ή η κανονιστική ρύθμιση του bitcoin ή άλλου κρυπτονομίσματος. Όμως, επειδή δεν εξασφαλίζεται η προστασία του καταναλωτή, καλό θα ήταν να είστε προσεκτικοί.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ