8.8 C
Chania
Wednesday, December 25, 2024

Μια κιβωτός και μια Γκάντι για την υφαντική τέχνη

Ημερομηνία:

Εκδήλωση με τίτλο «Προσδοκία η αναβίωση της υφαντικής στην Ελλάδα: Το καινοτόμο παράδειγμα της Αποστολής “Πηνελόπη Γκάντι”» διοργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου τη Δευτέρα 31 Μαρτίου
Η παράδοση της υφαντικής της Κρήτης συναντάται με εκείνη του Βόλου σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που διοργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου (ΛΕΒ) τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση του κοινού που αγαπάει και σέβεται την παράδοση και την «ξεχασμένη» οικιακή χειροτεχνία.
«Ηδη από το καλοκαίρι αναζητούσαμε παρόμοιες ομάδες με τη δική μας που να προωθούν την ξεχασμένη τέχνη της υφαντικής. Ετσι λοιπόν η εκδήλωση αυτή είναι ενταγμένη στον συνειδητό αγώνα που καταβάλλει το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου το οποίο, σε πείσμα των καιρών, προτάσσει στους στόχους του τη συνέχιση της λειτουργίας του εργαστηρίου υφαντικής καθώς και του πολύ ενδιαφέροντος, για τη δημιουργική απασχόληση, εργαστηρίου κεντήματος» λέει στο «Βήμα» η πρόεδρος του Λυκείου στον Βόλο κυρία Μαρία Σπανού.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο «Προσδοκία η αναβίωση της υφαντικής στην Ελλάδα: Το καινοτόμο παράδειγμα της Αποστολής “Πηνελόπη Γκάντι”» θα παρουσιαστούν η φυσιογνωμία και οι στόχοι αυτής της πρωτοποριακής και εξαιρετικά ενδιαφέρουσας δομής του Πανεπιστημίου των Ορέων με ομιλήτριες τις κυρίες Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, πρόεδρο και συντονίστρια της Αποστολής, Λουίζα Καραπιδάκη, ιστορικό Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών, και Τίνα Δασκαλαντωνάκη, ενώ ενδιάμεσα θα παρεμβάλλονται ολιγόλεπτα βίντεο από την εμπειρία και το ταξίδι της αποστολής.

Η παράδοση του Βόλου
«Μέσα από το κάλεσμα του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου μάς δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουμε την Αποστολή “Πηνελόπη Γκάντι” και – γιατί όχι; – να δημιουργηθεί ένα εργαστήρι της Αποστολής μας στον Βόλο» αναφέρει στο «Βήμα» η κυρία Τερζάκη-Παλλήκαρη. «Και ο Βόλος έχει μεγάλη παράδοση στα υφαντά, τα οποία όμως είναι διαφορετικά από τα κρητικά. Τα υφαντά της Κρήτης είναι πιο κοσμοπολίτικα και λεπτεπίλεπτα, στολισμένα με ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, ενώ εκείνα του Βόλου είναι βαμβακερά και πιο χοντρά, γεγονός που οφείλεται στη διαφορετική γεωγραφική θέση των περιοχών» εξηγεί.
«Στα μάλλινα υφαντά μας επικρατούν η φυσιοκρατική και η αφηγηματική αισθητική περισσότερο, οι οποίες αποτελούν και τη σταθερή τους διακόσμηση» εξηγεί η κυρία Σπανού, επισημαίνοντας ότι με την επανασύσταση του εργαστηρίου υφαντικής «το πιο σημαντικό είναι ότι ανταποκρίνονται σε αυτή την καινοτόμο δράση νέοι άνθρωποι, ακόμη και παιδιά. Για τον λόγο αυτόν, έπειτα από μικρής διάρκειας πιλοτικά προγράμματα για παιδιά που έγιναν και πέρυσι και πρόσφατα με επιτυχία, εφέτος θα επιδιωχθεί η υφαντική τέχνη να μπει στα σχολεία μέσα από αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Είναι ένα δημιουργικό μάθημα ζωής με απώτερο στόχο την επαφή των νέων γενεών με μια τέχνη που απειλείται από αφανισμό, μιας και οι μεγάλες τεχνίτριες της υφαντικής είναι στην πλειονότητά τους γυναίκες μεγάλης ηλικίας που σιγά-σιγά χάνονται, μαζί τους και η πολύτιμη αυτή τέχνη».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Παρκ» στις 18.30 στις 31 Μαρτίου. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί προαιρετική επίσκεψη των μελών της «Αποστολής» στο διατηρητέο κτίριο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, όπου εκτίθεται και η μόνιμη έκθεση των αυθεντικών ενδυμασιών του Πηλίου, των Σποράδων και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του Κίτσου Μακρή, σημαντικού ερευνητή της εθνογραφίας της περιοχής.

Η Πηνελόπη και η Γκάντι
Το όνομα της Αποστολής «Πηνελόπη Γκάντι» δεν είναι υπαρκτό, αποτελεί όμως συνδυασμό της υπομονετικής υφάντρας των ομηρικών επών, Πηνελόπης, και της προώθησης της ιδέας της ανεξαρτησίας της Ινδίας μέσω της οικιακής παραγωγής υφαντών του Μαχάτμα Γκάντι. Συστατικά ιδανικά για να δώσουν όχι μόνο το όνομα, αλλά και το νόημα σε αυτή την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου των Ορέων.
Τα δύο αυτά ονόματα «παντρεύτηκαν» στον ελλαδικό χώρο και μάλιστα στην Κρήτη, σε μια ιδανική σύζευξη για να διασωθεί μια μοναδική τέχνη και μέσα από αυτή ο πολιτισμός και οι παραδόσεις αιώνων. Η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων αποτελεί το κύριο μέλημα της δράσης, η οποία  σκοπό έχει όχι μόνο να συμβάλει στη διατήρηση και διάδοση στη νέα γενιά της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά να μπορέσει να βοηθήσει πολλά νοικοκυριά και ανθρώπους της υπαίθρου με την προσωπική τους ενασχόληση και παραγωγή να ωφεληθούν, εν όψει μάλιστα της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...