Η βασική επωδός του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην έκτακτη κοινή συνέντευξη που έδωσε μαζί με τον Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Κατρούγκαλο ήταν ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου». Σε αυτό το πνεύμα αποφασίστηκε να ξεκινήσουν μονομερείς ενέργειες απέναντι στους δανειστές. Έτσι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα καταθέσει δύο νομοσχέδια: Ένα για τα φορολογικά και ένα για το ασφαλιστικό. Μόνο που και τα δύο -αυτό είναι προφανές αφού δεν υπήρξε συμφωνία την Δευτέρα στο Hilton- θα περιέχουν διατάξεις για τις οποίες η τρόικα δεν έχει δώσει την έγκρισή της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αφορολόγητο, το οποίο το κουαρτέτο θέλει να κατέβει στα 8.180 ευρώ, ενώ χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε κατηγορηματικά (στέλνοντας έτσι μήνυμα σε όλους τους Θεσμούς) ότι δεν πρόκειται να υπογράψει αφορολόγητο χαμηλότερο των 9.100 ευρώ.
Όπως εξήγησε ο Υπουργός, η κυβέρνηση -όπως άλλωστε και οι δανειστές- έχει κόκκινες γραμμές. Πάντως, στις έντονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αν έχει επέλθει ρήξη με τους δανειστές απάντησε ότι είναι σίγουρος πως οι επικεφαλής των Θεσμών, αλλά και οι προϊστάμενοί τους, θα κατανοήσουν την κυβερνητική κίνηση. Άλλωστε -όπως αποκάλυψε- και τα δύο νομοσχέδια θα κατατεθούν στην Βουλή με τις κανονικές διαδικασίες και άρα θα υπάρξει χρόνος κοινοβουλευτικής επεξεργασίας και κατάθεσης τροπολογιών μέχρι το τέλος Απριλίου.
Στην ουσία η κυβέρνηση με την χθεσινή συνέντευξη προσπάθησε να στείλει μήνυμα στην τρόικα ότι θα κάνει δεκτές παρεμβάσεις που θα κατατίθενται ως τροπολογίες, εμφανίζοντας την κατάθεση των νομοσχεδίων ως μία διαδικασία καλύτερης διαχείρισης του κοινοβουλευτικού χρόνου καθώς δεν θα ήταν δυνατόν τα δύο νομοσχέδια να «περάσουν» από τους βουλευτές της πλειοψηφίας με διαδικασίες επείγοντος ή κατεπείγοντος.
Με αυτή την κίνησή της η κυβέρνηση θέλει κατά κάποιο τρόπο να δεσμεύσει τους δανειστές και να «εκβιάσει» την κατάληξη των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Άλλωστε, όπως είπε πολλές φορές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, το πιθανότερο είναι ότι οι συζητήσεις δεν θα κλείσουν στο Eurogroup της 22ας Απριλίου, αλλά θα αποφασιστεί μία ακόμη συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών στις 25 ή 26 Απριλίου, οπότε και αναμένεται (βάση των όσων λέει η κυβέρνηση) να κλείσουν όλες οι συζητήσεις.
Ανοιχτές οι επικουρικές
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επέμεινε ότι θα υπάρξει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018, προβλέποντας μάλιστα να αποδοθούν και αυξήσεις εκείνη τη χρονιά. Για τις επικουρικές τώρα, επέμεινε ότι το 90% των δικαιούχων δεν θα δουν καμία αλλαγή στο εισόδημά τους, ενώ το υπόλοιπο 10% θα υποστεί μικρές μειώσεις. Πάντως σε ερώτηση για το πώς θα επιτευχθεί η εξοικονόμηση του 1,8 δισ. που πρέπει να καταφέρει η κυβέρνηση, ο Υπουργός Εργασίαςαπέφυγε να απαντήσει και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στον κοινωνικό προϋπολογισμό όπου φαίνεται να εξοικονομούνται χρήματα στο 1,5% του ΑΕΠ, χωρίς όμως να αποτυπώνεται με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό. Επιπλέον δυσκολία για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να συμφωνήσει με τους δανειστές για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα.
Καμία προσέγγιση στα κόκκινα δάνεια
Στα κόκκινα δάνεια η απόσταση παραμένει ιδιαίτερα μεγάλη και χθες ο Γιώργος Σταθάκης εξήγησε ότι η κυβέρνηση ζητάει μία χρονική παράταση της πλήρους απελευθέρωσης της πώλησης των κόκκινων δανείων, κάτι που φαίνεται ότι -αν όχι τώρα- πολύ γρήγορα θα γίνει πραγματικότητα και απλά η κυβέρνηση προσπαθεί να το αποφύγει ώστε να μην επιβληθεί το μέτρο επί των ημερών της.
Την ίδια στιγμή και ενώ όλοι οι πρωταγωνιστές της ελληνικής διαπραγμάτευσης ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για την Ουάσιγκτον και την εαρινή συνάντηση του ΔΝΤ, το Ταμείο αλλά και Γερμανικό ΥΠ.ΟΙΚ. έδειξαν για άλλη μία φορά πόσο μακριά βρίσκονται στο θέμα του χρέους. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο Reuters επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να αναδιαρθρωθεί ή να ελαφρυνθεί το κρατικό χρέος της Ελλάδας, ενώ το ΔΝΤ χαρακτήριζε το ελληνικό χρέος ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Επίσης και ο επικεφαλής του ESM Κλαόυς Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις με ανοιχτά πολλά και σοβαρά θέματα.
Τέλος αξίζει να πούμε ότι στις Εαρινές του προβλέψεις το ΔΝΤ, προβλέπει ότι για φέτος η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί με -0,6% (από -0,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή του) ενώ το 2017 η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,7%, χαμηλότερα πάντως από το 3,2% που είχε προβλέψει το Ταμείο σε προηγούμενη έκθεσή του.